VJERUJE U ISPORUKU

Merkel: Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali cjepivo će do kraja ljeta biti ponuđeno svima

BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvotno očekivanih 1,3 milijardi doza
Angela Merkel 
 HANNIBAL HANSCHKE/POOL/AFP

Unatoč mnoštvu kritika na spor početak kampanje cijepljenja u Njemačkoj, kancelarka Angela Merkel uvjerena je u prognozu da će se svima ponuditi cjepivo do kraja ljeta, javlja agencija dpa.

S obzirom na trenutačne obveze proizvođača to je moguće ispoštovati, rekla je Merkel u ponedjeljak u Berlinu nakon samita o cijepljenju.

Na kraju trećeg kvartala krajem ljeta osigurat će se zalihe cjepiva. To će se ostvariti čak i ako se osiguraju doze samo od dosad odobrenih cjepiva BioNTecha/Pfizera, Moderne i AstraZenece i do tad ne odobri nijedno drugo cjepivo.

Čak i u tom slučaju ponudit će se cijepljenje za 73 milijuna odraslih u ovoj zemlji. Cjepiva nisu namijenjena za djecu.

BioNTech planira proizvesti dvije milijarde doza cjepiva u 2021. godini umjesto prvotno očekivane proizvodnje 1,3 milijardi doza.

Odluku o traženju redovitog, a ne hitnog odobrenja za cjepiva opravdala je izgradnjom povjerenja javnosti, a odluku o pridržavanju propisanog intervala između davanja cjepiva navela je kao razloge sporijeg tempa, prenosi Reuters.

"Tempo je u nekim trenucima bio sporiji, ali mislim da su za to postojali dobri razlozi", rekla je Merkel novinarima nakon sastanka s državnim čelnicima i predstavnicima farmaceutskih tvrtki i Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 22:49