TRENUTAK ZA NOVE SNAGE

MERKEL VJERUJE DA JE MOGUĆ BREXIT SA SPORAZUMOM 'Njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana'

Angela Merkel
 Getty Images

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da je i dalje moguć Brexit sa sporazumom iako je Berlin spreman i za slučaj da se to ne dogodi. Britanski premijer Boris Johnson želi uvjeriti EU da pristane na novi sporazum na summitu 17. i 18. listopada.

Britanski parlament usvojio je zakon koji mu nalaže da zatraži od Bruxellesa da odgodi Brexit do 2020. ako ne uspije postići dogovor o novom sporazumu, no Johnson uporno poručuje da neće tražiti odgodu.

"I dalje je posve moguće da se dogodi uređeni Brexit i njemačka vlada učinit će sve što može da to omogući, sve do posljednjeg dana. Ali i kažem da smo spremni za neuređeni Brexit", kazala je Merkel u Bundestagu, tijekom rasprave o njemačkom proračunu za iduću godinu.

"Ali ostaje činjenica da nakon odlaska Velike Britanije imamo gospodarskog konkurenta na našim vratima, čak i ako želimo sačuvati blisku gospodarsku, vanjskopolitičku i sigurnosnu suradnju i prijateljske odnose", dodala je.

Merkel je naglasila da se ostalih 27 država članica mora ujediniti i osnažiti europski projekt.

"S jedne strane, slabiji smo kao Europljani zbog britanskog odlaska, to se mora reći, ali s druge, ovo je trenutak da se razviju nove snage", kazala je.

Merkel je pozdravila novi smjer koji je Europskoj uniji dala novoizabrana predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, i kazala da se Unija mora zauzimati za multilateralizam.

"Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješiti svoje probleme i nećemo pobijediti ako svi budemo radili jedni protiv drugih", upozorila je. "Vjerujem u situacije u kojima svi dobivaju, ako budemo surađivali", zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:46