STRAŠAN ZLOČIN

METAK U GLAVU ZA MONSTRUMA Nova jeziva presuda u zadnjoj europskoj zemlji sa smrtnom kaznom, pogledajte reakciju ubojice

 
 Vecherny Brest / East2West News / Profimedia

Vrhovni sud u Bjelorusiji je osudio 48-godišnjeg muškarca na smrtnu kaznu nakon što je obezglavio i ubio osmomjesečnu djevojčicu.

Viktar Syarhel je odmah nakon presude rekao da će se se odreći prava na traženje pomilovanja od predsjednika Aleksandra Lukašenka. Na snimci koju je objavio Daily mail vidi se kako je Syarhel odmahnuo glavom kad mu je sudac rekao da ima pravo na žalbu i traženje pomilovanja od predsjednika.

Ranije je odbio žaliti se na smrtnu kaznu, no njegovi su odvjetnici slučaj ipak prebacili na vrhovni sud.

To znači da će zbog ubojstva djevojčice Hanne biti ustrijeljen u glavu.

Majci djeteta, 26-godišnjoj Nataliji Kolb, odbijena je žalba na maksimalnu kaznu zatvora od 25 godina zbog tog slučaja.

Naime, u Bjelorusiji smrtna kazna vrijedi samo za muškarce. Jedina je to europska zemlja koja i dalje izriče smrtnu kaznu za teška kaznena djela.

Ubojstvo nedužne djevojčice se dogodilo kada su Syarhel i Klob pili u stanu. Muž Natalije Kolb, Leonid (28) vratio se kući s ostalom djecom (4 i 6) i našao kćer Hannu s teškim ozljedama glave u lokvi krvi.

'Kad se vratio kući vidio je scenu iz horor filma. Liječnica iz hitne pomoći je pala u nesvjest kad je ušla u stan', ispričala je jedna od susjeda.

Djevojčica je imala 46 odvojenih ozljeda na tijelu, a ubijena je kuhinjskim nožem. Utvrđeno je i da je ta osmomjesečna beba teško pretučena prije nego što je ubijena, a ubojstvo je na sudu opisano kao 'posebno okrutno'.

Smrtna kazna onih koji su u Bjelorusiji na nju osuđeni izvršava se tako što se osuđeniku stavlja povez na oči. On mora kleknuti, a zatim ga izvršitelj kazne upuca u glavu. Slična je metoda korištena u SSSR-u za vrijeme Staljina.

U Bjelorusiji je smaknuto više od 400 muškaraca otkako je ta zemlja postala neovisna nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. Predsjednik Lukašenko je pomilovao samo jednog osuđenika u gotovo četvrt stoljeća svoje vladavine.

Europska unija i razne druge međunarodne organizacije pozvale su Bjelorusiju da prestane koristiti smrtnu kaznu, no Lukašenko je prošle godine rekao da će to i dalje činiti jer su ljudi na referendumu izglasali da to žele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:49