PRVI U LATINSKOJ AMERICI

Mexico City legalizirao gay brakove: Homoseksualci mogu usvajati djecu

Brak je dosad bio definiran kao zajednica muškarca i žene što je sada promijenjeno u zajednicu dvoje ljudi. Crkva vrišti: Ovo je gorak Božić za Meksiko!
 Reuters

MEXICO CITY - Gradski vijećnici Mexico Cityja prihvatili su zakon kojim je ovaj grad kao prvi u Latinskoj Americi legalizirao istospolne brakove. Homoseksualni parovi ovim će zakonom dobiti više prava, uključujući i mogućnost usvajanja djece.

Glavni grad Meksika, daleko najliberalniji dio inače duboko konzervativne katoličke zemlje, posljednjih je godina donio nekoliko odluka koje su u ostatku zemlje izazvale negodovanja, poput legalizacije pobačaja do 12. tjedna trudnoće.

Prema dosadašnjem zakonu, brak je dosad bio definiran kao zajednica muškarca i žene što je sada promijenjeno u zajednicu dvoje ljudi. Ova promjena će istospolnim parovima dozvoliti da usvajaju djecu, ali i mnoštvo drugih prava koja im prema dosadašnjem zakonu o istospolnoj zajednici do sada nisu bila dozvoljena - da se zajedno prijavljuju za bankovne kredite, nasljeđuju imovinu, budu uključeni u osiguravajućim policama svojih supružnika.

Za sada je samo sedam zemalja u svijetu legaliziralo gay brakove: Kanada, Španjolska, Južnoafrička Republika, Švedska, Norveška, Nizozemska te Belgija, a istospolne bračne zajednice dozvoljene su i u američkim saveznim državama Iowi, Massachusettsu, Vermontu, Connecticutu i New Hampshireu.

Argentinski glavni grad Buenos Aires prvi je grad u Latinskoj Americi koji je legalizirao istospolne zajednice 2002. godine, a kasnije su istu odluku donijela još četiri argentinska grada, kao i Mexico City 2007. godine. No, zakon o legalizaciji istospolnih brakova nije prošao u argentinskom Kongresu, a blokiran je i u samom Buenos Airesu.

Veliki broj ljudi u Meksiku i drugdje u Latinskoj Americi žestoko se protivi gay brakovima, a konzervativna stranka meksičkog predsjednika Felipea Calderona najavila je da će osporiti novi zakon na sudovima.

Očekivano, glasno negodovanje izrazila je i Katolička crkva. - Ovo je jako gorak Božić za Meksiko. Dozvoljavajući usvajanje djece jednim su potezom pera izbrisali termine 'majke' i 'oca' - rekao je Armando Martinez, predsjednik Zajednice katoličkih odvjetnika. S druge strane, za Victora Romu, zastupnika gradonačelnikove ljevičarske stranke, ovo je "povijesni dan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:20