HOMOSEKSUALCI DOBILI AZIL

‘Gay treba slobodu da sluša Kylie’

U vrijeme laburističke vlade Britanija nije davala azil zbog seksualne orijentacije, no konzervativci se s time ne slažu

LONDON - Britanija mora dati azil dvojici homoseksualaca kojima u njihovim domovinama zbog spolne orijentacije prijeti zatvor ili čak smrt, odlučio je britanski vrhovni sud.

Jednoglasna odluka

Četrdesetogodišnjem Irancu H. J. i 36-godišnjem Kameruncu H. T. azil u Britaniji prethodno je odbijen, uz objašnjenje da progon u svojim zemljama mogu izbjeći diskretnim ponašanjem ili tajenjem svoje orijentacije. Državne institucije u vrijeme laburističke vlade azil su im odbile iako je H. J. u Iranu zbog homoseksualnosti prijetilo bičevanje ili odsijecanje glave, i iako je H. T. u Kamerunu masa jednom napala, prebila ga te mu nožem pokušala odrezati penis.

No, sada je pet sudaca vrhovnog suda jednoglasno odlučilo da “prisiljavanje gay osobe da se pretvara da njezina seksualnost ne postoji znači lišiti je fundamentalnog prava da bude ono što jest”.

“Kao što heteroseksualni muškarci imaju slobodu uživati u igranju ragbija, ispijanju piva i razgovoru o ženama, tako homoseksualni muškarci moraju imati slobodu uživati u Kylienim koncertima, ispijanju koktela egzotičnih boja i razgovoru o momcima sa svojim straight frendicama”, bio je slikovit sudac Lord Rodger.

Presudu je pozdravila konzervativna ministrica unutarnjih poslova Theresa May, koja je rekla kako se sada vidi da je nova vlada donijela dobru odluku kada je obećala da će zaustaviti prisilno vraćanje azilanata kojima zbog seksualne orijentacije u domovini prijeti zatvor, mučenje ili smrt.

No, organizacije koje se protive imigraciji u Britaniji tvrde da bi presuda mogla potaknuti milijune zahtjeva za azilom iz zemalja u kojima je homoseksualnost zabranjena.

Bez ograničenja

Konzervativni Times piše ipak da ne treba gledati koliko azilanti koštaju Britaniju, jer “ograničenja na prihvaćanje ljudi suočenih s progonom ne smiju postojati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:33