NAMJEŠTANJE GLASOVA

'MI ĆEMO TI POMOĆI OKO ŽENE, NE SEKIRAJ SE, GLUMAC EMIR JE MENI DUŽAN...' Tajna snimke koja je uzdrmala BiH, a zbog koje će stradati omiljeni glumac

Kao prva žrtva ovog prisluškivačkog skandala koji je pomeo vladu u Sarajevu pao je Asim Sarajlić, potpred-sjednik SDA, koji je morao dati ostavku na funkciju
Abdulah Skaka (gore lijevo), Bakir Izetbegović (dolje lijevo), Emir Hadžihafizbegović (na glavnoj fotografiji)
 CROPIX, Profimedia

Emir Hadžihafizbegović jedan je od najvećih glumaca Bosne i Hercegovine i čitave regije, obljubljen u svim dijelovima bivše Jugoslavije. Politički je aktivan još od rata, član je najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), od 2008. do 2011. bio je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, što znači da je bio utjecajniji od federalnog ministra kulture, s obzirom na to da je u podijeljenoj Bosni i Hercegovini veliki broj važnih državnih i nacionalnih kulturnih institucija na proračunu grada ili kantona.

Zamalo je i drugi put postao ministar kulture. Zamalo, jer je pao kao žrtva prisluškivačkog skandala koji je pomeo vladu u Sarajevu, zbog koje je ostavku morao dati Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Bosna i Hercegovina po tome je slična Hrvatskoj, političari nerado preuzimaju odgovornost i prihvaćaju posljedice, ali skandal je bio toliko žestok da je Sarajlić morao otići, a Hadžihafizbegoviću se izmaknula već namještena fotelja.

Samo zato što je bio spreman pomoći stranačkom kolegi te, u skladu s boljim europskim običajima, popraviti spolnu, odnosno rodnu neravnotežu među zaposlenima u sarajevskom Ministarstvu kulture.

Hadžihafizbegović i Sarajlić pali su kao žrtve unutarstranačkog sukoba u SDA, stranci pokojnog Alije Izetbegovića, koju sada vodi njegov sin Bakir.

Slično kao i u Hrvatskoj, u toj su zemlji većinu vremena na vlasti SDA i HDZ BiH u ime Hrvata, uz kraće prekide s koalicijama koje predvodi SDP. Demokratski sukobi zato se ne zbivaju između stranaka, nego unutar vladajućih stranaka.

Vijećnik

Detonator skandala “Asim” bila je odluka Semira Efendića (SDA), načelnika sarajevske općine Novi Grad, da objavi snimku na kojoj se čuje potpredsjednik SDA Asim Sarajlić kako nagovara vijećnika da glasa kako oni žele, tako što će “glumac” zaposliti vijećnikovu suprugu.

Efendić je objavio snimku jer je zahvaljujući prljavoj trgovini sam izgubio mjesto - dobio je 40 glasova za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, dok je bivši general Armije BiH Fikret Prevljak dobio 59 glasova. Odmah nakon izbora Efendić je prosvjedovao zbog neregularnosti, tvrdeći da su svi morali fotografirati svoje listiće.

A onda je izašao sa snimkom koja je prerasla u prvorazredni skandal. Da je riječ o nekoj zemlji razvijenije demokracije i manje tolerancije na korupciju, letjeli bi i predsjednik stranke i šef obavještajne službe.

Fikret Prevljak izabran je za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo prošle srijede. Nakon toga je poraženi Semir Efendić preko Facebooka podsjetio da je najavio da će nakon izbora govoriti “o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate”.

“Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bih ostao dužan, objavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava što se dešavalo u pozadini ovih izbora.

Na snimku se može čuti kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata”, objavio je Semir Efendić.

Snimka je urnebesna: “Mi ćemo ti tu pomoć oko žene”, kaže jedan.

“A što ona završeno ima?”

“Ma profesor religijske pedagogije. Fakultet islamskih nauka. Može oko obrazovanja nešto, jel?”

“Pa vidićemo, ba.”

“S glumcem Emirom naćemo nešto. Kod glumca je prazna kultura sva, reko mi je.”

“Ma ja, ba.”

“On mi je reko da svakako mora napravit. Ima samo jednu ženu koja radi na ugovoru, i to na po radnog vremena. Ona Alma što je u penziju otišla.”

“Ma ja, i glumac je meni dužan, hajde ba (...) Ne sekiraj se, ja sam prvi do Bakira.”

“Ma ne sekiraj se.”

“Za glas je Skaka postao gradonačelnik. To smo ja i Traca završili, Osmica obišo, ovoga Zdravka babu, obećali neke stvari i završili. Tako je, bolan, došo za jedan glas za gradonačelnika.”

Skaka je Abdulah Skaka (37), član sarajevske dinastije brijača s Baščaršije, osnivača SDA poznatih po tome da su osunetili, tj. obrezali većinu Sarajlija. Kako je prenio N1 nakon njegovog izbora u veljači 2017., suvlasnik brijačnice/berbernice Skaka u starom gradu rekao je da obitelj pregovara s Gazi Husrev-begovom bibliotekom da predaju popis osunećenih koji datira iz 1921. Na popisu je više od milijun imena. “Tradicija se prenosi s generacije na generaciju. Novi doktori pristižu u obitelj Skaka”, rekao je gradonačelnik.

Prisluškivanje

Pored donedavnog potpredsjednika stranke Sarajlića i neimenovanog člana Kantonalnog odbora SDA, na snimci razgovaraju vijećnici SDA Muhamed Šehović i Sabahudin Traca Delalić. Šehović je kao vijećnik u općini Novi Grad već dolazio u sukobe s načelnikom Semirom Efendićem.

Na snimci se dogovaraju kako će neimenovanom vijećniku poslati snimku listića na kojem je “zaokružen Semir”, dakle Prevljakov protukandidat, da on to može poslati kao dokaz da je glasao, dok će zaokružiti ono što treba, dakle Prevljaka, pa snimku njima poslati. Poslat će mu je preko Vibera ili WhatsAppa. On traži preko maila, boji se da ne prisluškuju.

“Ne sekiraj se i Osmica je s nama. Sve ovo što mi držimo je pod kontrolom”, kažu. Osman Mehmadagić Osmica je bivši tjelohranitelj Alije Izetbegovića, a danas je direktor obavještajne službe OSA-e. Sarajevski mediji su objavili da je neimenovani vijećnik sa snimke Velid Tvrtković, kojeg je navodno baš Semir Efendić zaposlio u općini Novi Grad, a sad mu je Prevljak trebao zaposliti suprugu kod Hadžihafizbegovića.

Budućnost

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić već je optužen za nezakonito zapošljavanje u javna poduzeća u slučaju “Bosna”, koji je stajao karijere bivšeg glavnog tajnika stranke Amira Zuku. Sarajlić je u ponedjeljak podnio ostavku na stranačke dužnosti. U utorak je izabrana nova kantonalna vlada u Sarajevu. Emir Hadžihafizbegović morao je odustati od ministarstva kulture jer na snimci Sarajlić kaže da mu je glumac dužan. Prvi put je premijer postao Hrvat, Mario Nenadić, kandidat Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Vladu čine SDA, SBB i Demokratska fronta Željka Komšića.

“Ja sam autentični sarajevski Hrvat i ponosni Bosanac i Hercegovac”, istaknuo je Nenadić.

Fikret Prevljak i dalje je šef Kantonalnog odbora SDA, ali sukobi u najjačoj bošnjačkoj stranci nisu gotovi. Opozicija je zbog snimke podnijela kaznene prijave i traži preispitivanje izbora gradonačelnika Sarajeva.

Posljedice

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u utorak je izašao sa smirujućom porukom da su izbori u SDA u redu jer “za sada nemamo ozbiljnih prigovora po pitanju samog digniteta procesa” te da Semir Efendić, koji je objavio snimku, mora snositi odgovornost.

“Ne mislim da će doći do njegove smjene, ali da će snositi političku odgovornost, hoće. Ovakvu stvar je trebao prijaviti predsjedništvu stranke”, rekao je Izetbegović. Istaknuo je da se Asim Sarajlić ne bi trebao povući iz parlamenta BiH. “Sarajlić je čovjek koji je branio BiH, dvaput teško ranjen, dakle ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kad je napravio ovakvu grešku za koju će snositi posljedice”, poručio je Izetbegović.

Mnogi u stranci smatraju da se skandal ne može samo tako zataškati. Jedan od osnivača SDA Osman Brka poziva na izvanredni kongres stranke. “Alija se okreće u grobu”, rekao je u razgovoru s novinarom Radio Sarajeva.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić vijećniku:

- Mi ćemo ti tu pomoć oko žene.

- A šta ona završeno ima?

- Ma profesor religijske pedagogije. Fakultet Islamskih nauka.

- Može oko obrazovanja nešto je l’?

- Pa vidićemo, ba.

- Sa glumcem Emirom naćemo nešto. Kod glumca je prazna Kultura sva, reko mi je.

- On mi je reko da svakako mora napravit. Ima samo jednu ženu. Koja radi na ugovoru, i to na po radnog vremena. Ona Alma što je u penziju otišla.

- Ma ja, i glumac je meni dužan, hajde ba (...) Ne sekiraj se, ja sam prvi do Bakira.

Upute vijećniku o tome kako da glasa:

- Nek’ on uslika, zaokruži Semira, uslika i ostavi.

- I pocijepat ga odma.

- Odmah ga pocijepat. A vamo glasa normalno.

Sarajlić o izborima za gradonačelnika:

- Ja došo sa Zdravkom Stojnićem ko u “Kumu”. Traca ih tamo sve organizovo i za glas je Skaka posto gradonačelnik. Osmica obišo (...) obećali stvari i završili. Ne sekiraj se, i Osmica je s nama. Sve ovo što mi držimo je pod kontrolom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:47