POSJET POLJSKOJ

Mike Pompeo: 'SAD će učiniti sve da zaustavi projekt Sjeverni tok 2'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2019. u 23:05

U.S. Secretary of State Mike Pompeo sits during a meeting with Sultan of Oman Qaboos bin Said al-Said (not pictured) at the Beit Al Baraka Royal Palace in Muscat, Oman January 14, 2019. Andrew Caballero-Reynolds/Pool via REUTERS
Andrew Caballero-Reynolds / REUTERS

Mike Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u utorak u Varšavi da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

Pompeo je time istaknuo da Washington nije spreman pregovarati o tom pitanju pošto se Njemačka u utorak približila SAD-u obećavši da će već narednih godina uvoziti američki prirodni ukapljeni plin i izgraditi potrebnu infrastrukturu.

Po riječima državnog tajnika, plinovod kojega je izgradnja počela lani, "šalje novac" Rusiji a šteti Europi.

"Premda takve transakcije nepobitno imaju i trgovinsku važnost, one donose i golem rizik za sigurnost", rekao je Pompeo na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Czaputowiczem.

"Mislim da je predsjednik Trump bio veoma jasan kada je rekao da će SAD učiniti sve što je u njegovoj moći da europska sigurnost bude u prvom planu kada je riječ o energetskim odlukama", rekao je, odgovarajući na pitanje razmišlja li SAD o sankcijama.

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1 kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku. Uvjetno ga podupire Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga jako kritiziraju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo