EPIDEMIJA

JUTARNJI NESLUŽBENO DOZNAJE Hrvat koji je zaražen koronavirusom bio je na utakmici Lige prvaka u Milanu

Potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, riječ je o mlađem čovjekuZaraženi pacijent ima blage simptome bolesti, a bio je nedavno u Milanu na utakmici Lige prvakaZaraženi  pacijent radi u jednoj našoj tehnološkoj kompaniji, a u petak je bio na posluU svijetu ukupno zaraženo više od 80.000 ljudi, od koronavirusa umrlo više od 2700 ljudiBroj zaraženih u Južnoj Koreji popeo se na 893, čime su drugi iza KineBroj zaraženih osoba u Italiji porastao na 270
Klinika Fran Mihaljević, ilustracija laboratorija
 Goran Mehkek / Profimedia / Hanza Media

NOVO 15:50 - Kako doznajemo od zaposlenika Ericssona, u tvrtki je zavladala prilična panika, a svi su zaposlenici otišli kućama umjesto da pričekaju dolazak nadležne službe.

- Ljudi su se razbježali kao u zombi apokalipsi - kaže jedan od zaposlenika.

Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

15:45 - Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa pokrenut je dodatni program zaštite u i sprečavanja širenja Covida-19 u zdravstvenim ustanovama. Kako saznajemo u KBC-u Zagreb zabranjene su do daljnjega sve posjete pacijentima, a također se odgađaju i sve operacije te pregledi koji nisu hitni.

Jutarnji list

---------------------

14:40 - Učenici koji su se vraćali iz Milana i koji su od osam ujutro čekali pregled na graničnom prijelazu Pasjak, oko 14 sati su ipak pušteni u Hrvatsku. U međuvremenu se na istom graničnom prijalazu, kao i na susjednom prijelazu Rupa, skupilo mnogo automobila i autobusa koji su također bili u koronovirusom zahvaćenim regijama Italije, Lombardiji i Venetu, te sad čekaju pregled sanitarnih službi. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

14.25 - Neslužbeno doznajemo da mlađi muškarac koji je pozitivan na koronavirus i nalazi se u klinici "Fran Mihaljević", radi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, a u Milanu je bio na utakmici Lige prvaka Atalanta - Valencia.

Doznajemo da je još u petak bio na poslu, a iz tvrtke su nam poručili da još nisu poduzeli nikakve mjere i da čekaju da im se obrate nadležne institucije.

---------------------

14:20 - Austrijska savezna pokrajina Tirol u utorak je službeno potvrdila prva dva slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o dvoje pacijenata, porijeklom iz talijanske pokrajine Lombardije, za koje još nije utvrđeno gdje su se zarazili.

"U Tirolu su dvije osobe oboljele od zaraze koronavirusom", priopćio je premijer Tirola Guenther Platter za novinsku agenciju APA nakon što je zaraza potvrđena i kod druge osobe, za koju se sumnjalo da je nositelj koronavirusa.

Radi se od dvije 24-godišnje osobe koje potječu iz talijanske pokrajine Lombardije, a žive u Insbruecku, no za sada nije poznato gdje su se zarazile. Kako je priopćeno, oboljeli su se sami prijavili klinici u Insbruecku s malo povišenom temperaturom. Njihovi životi nisu u opasnosti.

---------------------

13:55 Putnički autobus prijevoznika FlixBus koji u Hrvatsku krenuo iz Milana prema Rijeci zaustavljen je na graničnom prijelazu Pasjak u 8 sati ujutro u sklopu mjera prevencije zbog pojave koronavirusa na našem području. Putnicima nisu rekli zbog čega su zaustavljeni i ne mogu nastaviti putovanje. Nisu im dali niti jesti niti piti.

Još uvijek ih nisu pregledali, među putnicima su i hrvatski državljani, izvijestio je N1. Opširnije pročitajte OVDJE.

13:50 Mladić koji je pozitivan na koronavirus i smješten u klinici 'Dr. Fran Mihaljević', u Milanu je bio s djevojkom - koja nije testirana, doznaje Index.hr.

Njezin poslodavac kazao je kako djevojka danas nije na poslu. Ona, kao i ostali koju su sa zaraženim mladićem bili u kontaktu, bit će testirani.

---------------------

13:47 - U ovom trenutku čekaju se nalazi testiranja devet pacijenata iz Rijeke. Njihovi nalazi bit će poznati poslijepodne oko 15 sati, kazao je ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac. "Što se tiče riječke bolnice, mi smo primili devet ljudi. Oni su bili u Italiji, u Lombardiji, u dobi su između 19 i 50 godina. Jedan je imao simptome, on je u izolaciji", rekao je ravnatelj bolnice. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

13:45 - Sve ključne informacije o koronavirusu pročitajte OVDJE.

---------------------

13:40 - Turske vlasti stavile su u utorak u karantenu 132 putnika i posadu zrakoplova Turkish Airlines iz Irana, zbog sumnje da bi neki od njih mogli biti nositelji novog koronavirusa. Prema turskoj agenciji Anadolija, 17 putnika tog leta predstavljaju "sumnjive slučajeve" zbog povišene temperature. Opširnije pročitajte OVDJE.

13:25 - Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić u utorak je poručio građanima Varaždinske županije da nema razloga za paniku jer su u bolnici spremni promptno reagirati u slučaju pojave koronavirusa. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

12:46 - Ministar Vili Beroš izvijestio je da je u 11.50 sati stigla prva potvrda koronavirusa u Hrvatskoj.

- Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu, rekao je.

Beroš je također izvijestio da rezultati testiranja devet radnika koji su nedavno pristigli iz Italije u ovom trenutku još uvijek nisu gotovi. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

12:37 Premijer Andrej Plenković je na izvanrednoj pressici u Banskim dvorima potvrdio je da imamo prvog pacijenta kod kojega je potvrđen koronavirus. Pacijent se nalazi u klinici 'Dr. Fran Mihaljević'.

- Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro, rekao je Plenković.

---------------------

12:33 - Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, uskoro bi mogao biti potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Jedan analizirani uzorak bio je pozitivan.

---------------------

12:18 - Oko 12.30 sati očekuje se obraćanje ravnatelja KBC-a Rijeka Davor Štimac. Kako neslužbeno doznaje reporter N1 Ranko Stojanac, firma iz koje radnici dolaze je iz Karlovca, a radili su u gradu Pavia u Lombardiji.

---------------------

12:15 Europski parlament savjetovao je osoblju da "ostanu kod kuće u samoizolaciji" ako su putovali u sjevernotalijanske regije pogođene koronavirusom u zadnjih 14 dana, navodi se u prema emailu poslanome u ponedjeljak navečer.

Savjetuje se da osoblje ne bi trebalo dolaziti u Europski parlament te da bi trebali raditi od kuće nakon puta u talijanske regije Lombardiju, Pijemont, Emiliju-Romagnu i Veneto, kao i Kinu, Singapur i Južnu Koreju.

Zakonodavna institucija Europske unije preporuča da osoblje mjeri temperaturu dvaput na dan 14 dana te da se mogu vratiti na posao nakon 14 dana pošto su dobili zeleno svjetlo od svojeg liječnika.

---------------------

12:03 - Iranske vlasti objavile su da je od koronavirusa preminula i 16. osoba u toj državi.

---------------------

11:58 - U mariborskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC), drugoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Sloveniji, u ponedjeljak je zabilježena sumnja na zarazu novim koronavirusom kod dviju osoba, no rezultati testiranja su negativni, priopćeno je u utorak iz te bolnice koja je ipak odlučila zabraniti sve posjete.

---------------------

11:48 - Zbog razvoja situacije s koronavirusom (COVID-19), Srbija je pojačala nadzor putnika na graničnim prijelazima, a ministar zdravstva dr. Zlatibor Lončar poručio je u utorak kako "apsolutno nema mjesta panici koja se počinje širiti", ustvrdivši da je situacija u Srbiji "daleko od alarmantne".

"Sve mjere koje poduzimamo, radimo kako bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konzultacije sa strukom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije.

Naglasivši kako "nitko ne može jamčiti da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra", srbijanski ministar zdravlja je rekao da su sve resorne službe i resursi "apsolutno spremni", ali i da puno toga ovisi o reagiranju i ponašanju građana.

---------------------

11:33 U Italiji je porastao broj zaraženih koronavirusom porastao na 270. Zabilježen je 41 novi slučaj.

---------------------

11:25 Početak japanskog nogometnog prvenstva u utorak je odgođen za najranije 15. ožujka zbog straha od širenja zaraze koronavirusom.

Još ranije je donesena odluka o odgodi utakmica Japanskog kupa koje su se trebale odigrati ovoga tjedna.

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je kako je još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ili premještanju Olimpijskih igara koje bi se trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza zbog opasnosti od širenja zaraze.

U slučaju da Tokio neće biti u stanju ugostiti OI, kao glavni kandidat za zamjenskog domaćina slovi London.

---------------------

11:10 Iran je potvrdio da su u toj zemlji još tri osobe umrle od posljedica koronavirusa. Tako je broj smrtnih slučajeva u Iranu porastao na 15, a dosad je ta zemlja potvrdila 95 slučajeva zaraze koronavirusom.

---------------------

10:55 Južna Koreja testirat će 200.000 članova vjerske zajednice na koronavirus. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

10:48 - Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) provodi sve potrebne i usuglašene mjere zaštite putnika i zaposlenika zbog prevencije koronavirusa i u stalnom je kontaktu sa nadležnim službama i ustanovama koje prate situaciju i daju upute za postupanje, ističu iz MZLZ-a.

Kada je riječ o putnicima, na upit Hine iz MZLZ-a kažu da su u zračnoj luci Franjo Tuđman za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije koronavirusa nadležne službe granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom i imaju definirane protokole postupanja.

"Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24-satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora", kažu iz MZLZ-a.

Vezano pak za zaposlenike u zračnoj luci, naglašavaju da su zbog prevencije i njihove zaštite nabavljene zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, koje po potrebi koriste zaposlenici koji su u neposrednom kontaktu s putnicima.

"Služba zaštite na radu MZLZ-a u stalnom je kontaktu sa nadležnim zdravstvenim ustanovama u zračnoj luci, koje prate situaciju i daju upute za postupanje", poručuju iz MZLZ-a.

---------------------

10:44 Ministar zdravstva Vili Beroš je oko 10.40 sati ispred Banskih dvora izjavio kako još uvijek nisu gotovi nalazi testiranja sumnjivih pacijenata u KBC-u Rijeka. Neki bi nalazi trebali biti gotovi u brzo, a ostali u kasnim poslijepodnevnim satima.

- Ako bude nešto novo, saznat ćete, rekao je uoči sastanka u Vladi.

- Nema panike, to je bolest koja ne ostavlja teže posljedice po organizam, ona je poput teže gripe. Vrlo je vjerojatno da će virus doći u Hrvatsku, možda već danas, poručio je.

- U Hrvatskoj poduzimamo sve mjere koje su potebn. Ja ili netko od državnih tajnika moramo do Rima na sastanak ministara zdravstva, vidjeti što oni rade. Mislm da smo doista spremni, ali virusi su nepredvidive žive stanice i ne možemo imati odgovore na sva pitanja.

Ponovio je da nema mjesta panici.

- Preko 80 bolesnika ima blaži oblik bolesti, neki i ne znaju da su preboljeli koronavirus, rekao je.

---------------------

10:30 U Padovi su jutros potvrđena još tri slučaja zaraze koronavirusom.

Informaciju o zaraženima u Padovi za HRT-ov Studio 4 iznijela je dr. Nela Sršen iz talijanske bolnice Azienda Ospedaliera Universita Padova. Rekla je da su liječnici u bolnici počeli dobivati smjernice kako se ponašati.

- Većina pacijenata koji su dobili pozitivne nalaze na test bili su simptomatični. Što se tiče epidemiološke anamneze, oni koji nisu dolazili u kontakt sa zaraženima npr. iz Kine, rezultirali su pozitivno. Zato se postavlja pitanje kako to i odakle? Još se nije našao "nulti" pacijent, kazala je Sršen.

- Zadnjih nekoliko dana otkrili smo da virus više nije uvozni već autohtoni, dakle virus se širi među populacijom bez potvrđenog vektora koji dolazi iz područja kao što je Kina, Koreja, Iran, rekla je.

---------------------

9:56 - Hotel na Tenerifima, španjolskom otoku, stavljen je u karantenu, nakon što je potvrđeno da je u njemu boravio talijanski turist pozitivan na koronavirus. U hotelu H10 Costa Adeje Palace u izolaciji je trenutačno 1000 gostiju. Hotel se nalazi u gradu Adeje na južnom dijelu otoka, koji je najpopularniji među britanskim turistima. Policija provjerava ulaske i izlaske kako bi se spriječilo širenje virusa.

---------------------

9:41 Italija bilježi dva nova slučaja koronavirusa - u Palermu i Firenci.

Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci.

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

A woman with a protective facemask walks across the Piazza del Duomo, in front of the Duomo, in central Milan, on February 24, 2020, following security measures taken in northern Italy against the COVID-19 the novel coronavirus. - Italy reported on February 24, 2020 its fourth death from the new coronavirus, an 84-year old man in the northern Lombardy region, as the number of people contracting the virus continued to mount. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
AFP

Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije. Uzorak koji je u bolnici u Palermu potvrđen na koronavirus poslan je na dodatnu provjeru, kazao je predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu.

Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.

---------------------

9:39 - Dvoje državljana Srbije, članovi posade kruzera Diamond Princess, zaraženi su koronavirusom, javlja Tanjug. Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

9:15 - Južna Koreja će testirati oko 200.000 članova Crkve Shincheonji koju mnogi smatraju sektom, a za čije se članove smatra da su proširili koronavirus Covid-19 u toj zemlji.

---------------------

8:30 Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da jedan muškarac koji je došao iz Italije pokazuje znakove bolesti.

- Tijekom noći u KBC Rijeka smješteno je devet radnika koji su došli iz Italije. Njihovi nalazi poslani su u analizu i rezultati se očekuju danas. Jedan od njih pokazuje znakove bolesti. U toj tvornici 20 je ljudi zaraženo, rekao je ministar za N1.

- Nalazi za svih sedam pacijenata koji su analizirani noćas u Zagrebu sada su negativni, rekao je Beroš.

Poručio je i da je Hrvatska spremna zatvoriti granice ako struka procijeni da je to potrebno te da se taj mehanizam može pokrenuti odmah.

Opširnije pročitajte OVDJE.

---------------------

8:25 Rim je danas domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna.

"Ima mnogo međufaza od otkazivanja velikih događaja (...) do potpunog zatvaranja cijelih gradova", rekao je Spahn.

---------------------

8:12 Koronavirus, najaktualnije brojke: ukupno zaraženih 80.154, smrtnih slučajeva 2.703, oporavilo se od bolesti 27.704.

---------------------

8:00 Znanstvenici Sveučilišta Tianjin u blizini Pekinga tvrde da su razvili oralno cjepivo za Covid-19, prenosi Global Times. Voditelj znanstvenog tima, profesor Huang Jinhai ustvrdio je da cjepivo može poslužiti i kao potencijalna terapija za zaražene pacijente. Kineski državni tabloid Global Times piše da je sam profesor Huang uzeo četiri doze cjepiva te da nije imao nuspojava.

Također se navodi da sveučilište traži partnere za provođenje kliničkih ispitivanja.

Sveučilište Tianjin je prva moderna visokoobrazovna institucija u Kini, a sada je i nacionalno sveučilište pod izravnom upravom Ministarstvom obrazovanja.

---------------------

7:55 - Završeno je testiranje svih šest bolesnika i informacije su dostavljene bolnicama iz kojih su upućeni uzorci. Bolesnik hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je negativan na novi koronavirus.

Iz Klinike za infektivne bolesti, KBC-a Rijeka stižu uzorci za još pet bolesnika. Tijekom noći su bili testirani uzorci bolesnika iz Rijeke i dva bolesnika koja su poslije podne hospitalizirana u našoj Klinici, objavljeno je na internetskoj stranici Klinike.

U dosadašnjim testiranjima u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" niti jedan uzorak nije bio pozitivan.

---------------------

PEKING/TOKIO/SEUL - U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda "Diamond Princess", a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih korona virusom.

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini .

Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2.663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

U Japanu je od koronavirusa preminuo četvrti putnik s broda "Diamond Princess", objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina.

People wearing face masks travel on a train in Tokyo on February 25, 2020. - Japan has more than 150 cases of the COVID-19 coronavirus and five have died. Four of those deaths were passengers who had been on the cruise ship Diamond Princess, quarantined off in Yokohama, where the number of infections is over 690. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
AFP

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je u utorak kako je, zbog koronavirusa i njegovog širenja u Japanu, još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. srpnja.

Pojavila su se pitanja treba li Olimpijada biti premještena ili otkazana, a jedan od kandidata za gradonačelnika Londona izjavio je kako je London spreman ugostiti igre ako bude potrebno.

Južna Koreja je pak prijavila 60 novih slučajeva koronavirusa, čime se povećao ukupni broj zaraženih u zemlji na 893, priopćio je u utorak Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Trump traži od Kongresa 2,5 milijarde dolara za borbu protiv koronavirusa

Trumpova uprava šalje Kongresu zahtjev za proračun u iznosu od 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća.

Više od milijardu dolara namijenilo bi se razvoju cjepiva, priopćila je Bijela kuća.

"Danas uprava Kongresu šalje plan dopunskog financiranja u iznosu od 2,5 milijardi dolara za ubrzanje razvoja cjepiva, potporu spremnosti i reakcija te za nabavu prijeko potrebne opreme i zaliha", stoji u izjavi Rachel Semmel, glasnogovornice ureda za upravljanje i proračun Bijele kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:37