DVA GLAVNA RAZLOGA

Ministar obrane koji je šokirao Ukrajince: ‘Nešto važno će se dogoditi na proljeće...‘

Stavovi poput Crosettoovih nisu popularni na Zapadu, gdje se svaki govor o miru u Ukrajini smatra proruskim činom

Guido Crosetto

 Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

Govoreći o Ukrajini, odavno više nije vijest da neki europski dužnosnik agitira za nastavak rata i slanja oružja Kijevu "dokle god bude potrebno". Naprotiv, vijest je da netko pledira za mirovne pregovore s Moskvom. Tako je u srijedu vijest postao talijanski ministar obrane Guido Crosetto, piše Slobodna Dalmacija.

Ministar Crosetto je, u izjavi koju je prenijela talijanska agencija ANSA, izrazio nadu da bi pregovori između Moskve i Kijeva mogli početi za nekoliko mjeseci, u proljeće iduće godine.

- Mislim da bi se idućeg proljeća, nakon što obje strane iscrpe svoja oružja, moglo krenuti u pokušaj dijaloga koji bi promijenio stvari - rekao je talijanski ministar, napomenuvši da bi ove zime moglo doći do "ruskog odgovora na ukrajinsku protuofenzivu".

U svojoj izjavi Crosetto navodi dva glavna razloga zbog kojih priželjkuje skorašnji početak mirovnih pregovora: ispražnjena zapadna skladišta oružja i ratni zamor zapadne javnosti.

Problem postupnog pražnjenja skladišta s oružjem - i rastuće potrebe za obnavljanjem zaliha nužnih za vlastitu obranu - dijele sve europske države koje pomažu Ukrajini. A Italiji će, prema navodima tamošnjih obrambenih tvrtki, trebati dvije godine samo da nadoknadi količinu streljiva koje je dosad poslala Kijevu.

‘Italija je učinila sve što je mogla...‘

Također, kako ističe talijanski ministar, njegova zemlja je postala deficitarna s protuzračnim sustavima, jer ih je dobar dio poslala u Ukrajinu.

- Italija je učinila mnogo, dosta se fokusirala na protuzračne obrambene sustave kako bi zaustavila napade na civilnu i energetsku infrastrukturu, na gradove, na škole. Problem je što nemate neograničene resurse. Italija je učinila gotovo sve što je mogla, nema puno daljnjeg prostora - priznao je Crosetto.

Što se tiče drugog razloga zbog kojeg se talijanski ministar nada pregovorima, a to je zamor zapadne javnosti, Crosetto kaže da je ovog tjedna o tome govorio pred svim saveznicima Ukrajine:

- Jučer smo imali telefonsku konferenciju s našim saveznicima, na kojoj sam postavio ovaj problem: inflacija, rast cijena energije, migracije, sve su to posljedice sukoba. Utječući na građane, one stvaraju otpor ili riskiraju stvaranje umora u javnom mnijenju. Ako želimo snažno braniti Ukrajinu, moramo obratiti pažnju i na ove posljedice – rekao je Crosetto.

Talijanski ministar pritom ističe da su te posljedice sasvim očekivane i logične.

- Suočeni smo s prilično prirodnom i apsolutno predvidljivom evolucijom. S vremenom se javno mnijenje odvojilo od rata, jer se to poklopilo s porastom inflacije, industrijskom i proizvodnom krizom. Sve je to dovelo do pogoršanja životnih uvjeta u zemljama zapadnih demokracija – ustvrdio je Crosetto.

Grupa Wagner i 15 milijuna eura

Otkad je počeo ukrajinski rat, stavovi poput Crosettoovih nisu popularni na Zapadu, gdje se svaki govor o miru u Ukrajini smatra proruskim činom, a takav se govornik automatski proglašava "Putinovim čovjekom". Međutim, Crosettou je vrlo teško nalijepiti takve etikete.

Naime, ne samo što se radi o ministru obrane jedne NATO članice, nego je posrijedi čovjek čiju je glavu ruska privatna vojska Wagner ove godine ucijenila na 15 milijuna eura. Razlog su bile Crosettoove proukrajinske i antiruske izjave, u kojima je žigosao i spomenutu rusku paravojsku.

Najprije je, u siječnju ove godine, Crosetto za RAI News ustvrdio da je vojna podrška NATO-a Ukrajini spriječila izbijanje Trećeg svjetskog rata, koji bi izbio da su "ruski tenkovi stigli do Kijeva".

Potom je, u veljači, izjavio za list La Repubblica da ukrajinski otpor predstavlja "bitku za slobodu, bitku za međunarodno pravo, bitku za Europu".

I konačno, u ožujku je talijanski ministar za veliki porast dolazaka migranata iz sjeverne Afrike u Italiju izravno okrivio grupu Wagner:

"Možemo reći da je eksponencijalni porast migracijskog fenomena koji polazi od afričkih obala (...) dio jasne strategije hibridnog rata koju provodi ruska plaćenička divizija Wagner, koristeći svoj značajni utjecaj u nekim afričkim zemljama", napisao je Crosetto u izjavi za talijanske agencije 14. ožujka.

Istog dana tadašnji vođa Wagnera, pokojni Jevgenij Prigožin, odgovorio je Crosettou audio-porukom na službenom Telegram kanalu grupe Wagner, u kojoj je vulgarno izvrijeđao talijanskog ministra, nazivajući ga "seronjom" i "magarcem".

A dan kasnije, 15. ožujka, talijanski list Il Foglio izvijestio je da je Wagner grupa na jednom od svojih Telegram kanala odredila 15 milijuna eura nagrade za glavu ministra Guidoa Crosettoa.

Bez Kine nema mira

Iz svega toga proizlazi da Crosetto teško može biti "ruski čovjek". Stoga bi njegove apele Europi na mirovne pregovore trebalo shvatiti ozbiljno, pogotovo što je Crosetto već i ranije istupao s ovakvim porukama.

Tako je u travnju ove godine u intervjuu za list La Repubblica ustvrdio kako se talijanska politika prema Ukrajini "kreće duž dvije glavne linije", od kojih je jedna mirotvorna:

- Prva je linija pomoći: moramo zajamčiti pravo Ukrajine da se brani. Ali s druge strane postoji stalna i svakodnevna predanost pokušaju izgradnje stola za mirovne pregovore. Moramo pokušati zaustaviti sukob i posjesti zavađene sugovornike za isti stol – rekao je tada Crosetto.

Talijanski ministar potom je izrazio nadu da će u vezi ukrajinskog rata Europa poduzeti veće mirotvorne napore nego što je to dotad činila:

- Nadao bih se da će Europa igrati veću ulogu u pokušaju gašenja vatre. Jer čini se da je netko vrlo dobar u bacanju benzina na vatru, ali ne postoji vatrogasac – poručio je Crosetto.

Pritom nije precizirao tko to "baca benzin na vatru", ali je iz konteksta bilo jasno da misli na one zapadne aktere koji ukrajinski rat vide kao priliku za slabljenje Rusije, bez obzira na ukrajinske žrtve. No zato je precizirao da vatrogasca tog ukrajinskog plamena vidi u Kini:

- Kina mora biti sugovornik za mirovnim stolom – zaključio je tada talijanski ministar.

Crosetto dolazi iz desničarske stranke Braća Italije, koju vodi aktualna talijanska premijerka Giorgia Meloni. Godine 2012. bio je jedan od osnivača stranke, skupa s Meloni, te njezin prvi predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 09:55