PRAVO NA RAZLIČITOST

Mira Furlan podržala beogradski Pride: Ukidanje gay parade ravno je politici nacističkih logora

Glumica Mira Furlan poslala je pismo podrške beogradskoj gay paradi, koja će se pod nazivom Parada ponosa održati 2. listopada, javlja Slobodna Dalmacija . U svom pismu, Mira Furlan ocijenila je kako je otkazivanje Parade ponosa u cilju prevencije nasilja jednako politici nacističkih logora.

"Ovom promatraču se čini da je u igri uvijek isti način razmišljanja: žrtva diskriminacije biva optužena za provokaciju i od nje se traži da se povuče, sakrije ili umre u ime zaštite društvenog reda i mira", poručila je glumica.

Primijetila je kako se u velikom dijelu svijeta žene tjera da se "štite" od muškog nasilja pokrivanjem lica i tijela, a sve u ime zaštite reda i mira.

"Tako se odgovornost za nasilje prebacuje na žrtvu. Ona je kriva što uopće postoji. Samim svojim postojanjem ona remeti poredak. Ona provocira. Žrtvu, dakle, treba sakriti, eliminirati, ukinuti. Ne samo u ime zaštite društvenog reda i mira, nego – koje li ironije – i za njenu vlastitu sigurnost. Nisu li nacisti upravo tako opravdavali osnivanje koncentracionih logora? Jedan od argumenata je bio upravo taj - zaštita Židova od opravdano ljutih i na nasilje spremnih njemačkih građana" navodi Mira Furlan.

"Takvu zaštitu ne trebamo. Ono što nam svima, bez obzira tko smo i kojoj grupi, manjinskoj ili većinskoj, pripadamo, treba biti važno je zaštita našeg prava na različitost. Gay parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerirane, nego poštovane i objeručke prihvaćene" zaključila je Mira Furlan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 08:25