TRAGAJU ZA UZROKOM

MISTERIJ 110 UGINULIH SLONOVA U ZEMLJI U KOJOJ IH OBITAVA NAJVIŠE Vlasti tvrde: 'Nisu otrovani niti su stradali u krivolovu, ne znamo što se događa'

Ilustracija
 Profimedia

Čak 110 slonova uginilo je na području Bocvane od ožujka, a tamošnje vlasti izvijestile su da su uzroci smrti misterij, s obzirom da je definitivno potvrđeno da ih nitko nije otrovao niti su žrtve krivolova, piše Daily Mail.

Krajem svibnja u delti Okavongo pronađena su 54 uginula slona, i to u manje od dva tjedna nakon što je pronađeno 12 uginulih slonova. U ožujku su uginula još 44 slona.

- Devedeset posto novih slučajeva uginulih slonova koje smo pronašli su zapravo lešine koje ranije nismo pronašli - kazao je za Bloomberg News Dimakatso Ntshebe, koji je u vladi Bocvane, države s najvećom populacijom slonova na svijetu, nadležan za pitanja prirode i divljine.

Kazao je i da na svim pronađenim lešinama nema znakova koji bi ukazivali da su slonovi nastradali zbog krivolova. Kako piše lokalni medij Botswana Safari News, analiza je otkrila i da su uginuli slonovi bili negativni na antraks.

Nakon što je u svibnju pronađeno 12 uginulih slonova, Ntshebe je kazao da je vrlo mala vjerojatnost da su životinje otrovane jer bi u tom slučaju, kako je ustvrdio, druge životinje koje su se hranile lešinama umrle, a to se nije dogodilo.Napori da se otkrije uzrok smrti slonova sprječavaju ograničenja po pitanju putovanja koja su nametnuta zbog pandemije koronavirusa.

Procjenjuje se da u Bocvani obitava 135 tisuća slonova koji su postali i političko pitanje jer su u prošlosti uništili usjeve i napadali mještane.

Prošle godine, predsjednik zemlje Mokgweetsi Masisi ukinuo je zabranu lova na slonove, a u veljači je održana velika aukcija za lovce za odstrjel 70 slonova. Aukciju je organizirala lokalna tvrtka Auction It u prostorima Ministarstva okoliša, zaštite prirode i turizma u glavnom gradu Gaborone.

Masisi se tada branio od kritika zbog odluke svoje vlade da ukine zabranu lova, rekavši da taj potez neće ugroziti populaciju slonova, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:21