ALEKSEJ NAVALJNI

MISTERIJ OSIPA I NATEKNUĆA LICA PUTINOVA NAJVEĆEG PROTIVNIKA Navaljni objavio šokantnu fotografiju iz bolnice, uvjeren je da su ga otrovali

 
Aleksej Navaljni (lijevo i dolje lijevo), Vladimir Putin (desno)
 REUTERS, navalny.com

Vodeći ruski liberalni oporbeni političar Aleksej Navaljni, hitno je odveden iz moskovskog zatvora u bolnicu zbog “alergijske reakcije”. Navaljni je dobio crvene plikove po koži, a nateklo mu je lice i oko.

Digla se velika uzbuna, pogotovo nakon što je njegova liječnica, oftalmologinja Anastasija Vasiljeva kazala kako se možda radi o trovanju kože i sluznice “nepoznatom kemijskim supstancom” koje se možda dogodilo od strane “treće osobe”, a to je ponovila i njegova odvjetnica Olga Mihailova, iskazujući sve veće uvjerenje da se ipak radi o trovanju.

“Zaista se radi o trovanju, jednom nepoznatom kemijskom supstancom”, rekla je Mihajlova.

Osim toga, njegovim liječnicima nije dopušteno da ga pregledaju, niti da mu se dostavi hrana, već je morao i u bolnici jesti onu dostavljenu iz zatvora. Odmah su se počele raspredati priče o tome je li možda najpoznatiji antiputinovski opozicionar otrovan? Naime, Aleksej Navaljni, iako objektivno ne može ugroziti Vladimira Putina, kamičak je koji žulja Kremlj, pogotovo jer on ima svoj portal na kojem govori o korupciji u najvišim vrhovima ruske vlasti.

Aleksej Navaljni je uhićen 24. srpnja, nedaleko svojeg stana u Moskvi, dok je bio na jutarnjem džogingu (tog dana njegova supruga je imala rođendan). Tamošnji sud osudio ga je na 30 dana zatvora zbog neposluha i pozivanje na neodobreni prosvjed za slobodne izbore za gradsku moskovsku skupštinu, na kojima je policija uhitila preko tisuću nezadovoljnika.

Dijagnoza

Navaljni je u nedjelju, 28. srpnja, prebačen u 64. gradsku bolnicu Vinogradova zbog osipa. Tamošnji liječnici, šef odjela Eldar Kazahmedov, dali su dijagnozu da se radi o urtikariji ili koprivnjači, ali liječnici Navaljnog misle drugačije. No, do svog pacijenta nisu smjeli, jer je pred bolničkom sobom bila postavljena zatvorska policija.

Ravnateljica bolnice Olga Šarapova, za koju neki ruski mediji navode da je zastupnica vladajuće Ujedinjene Rusije u moskovskoj skupštini, kazala je kako pravila kuće ne dopuštaju drugim liječnicima da pregledavaju njihove pacijente te se ljuti na sumnju u kompetentnost njenog liječničkog osoblja.

Uzorci

Navaljni je imao “jaku alergijsku reakciju” te se pretpostavlja da se ipak radi o toksičnom keratokonjunktivitisu i dermatitisu. Liječnica Navaljnog Vasiljeva zatražila je da se uzorci kože, kose te njegove odjeće i plahti iz ćelije daju na analizu, kako bi se ustanovio razlog alergije (ako se o tome radi), pogotovo jer ljudi iz njegovog neposrednog okruženja tvrde da nikada nije bio sklon alergiji ni na hranu ili podražaje.

- Alergija se može pojaviti u bilo koje vrijeme i u bilo kojem uzrastu - kaže Vasiljeva - zato i tražimo da se izvrši detaljna analiza te dermatološki, toksikološki i oftalmološki pregled, koji je, za sada, uskraćen. No, u međuvremenu, liječnici iz bolnice su kazali kako se zdravstveno stanje Navaljnog popravilo te preporučuju povratak u zatvor. Vasiljeva je uložila prosvjed, tražeći da Navaljni ostane na daljnjem ispitivanju u bolnici, smatrajući da bi povratak u istu ćeliju, koja je možda uzrok zdravstvenih poteškoća, bio štetan.

Naime, njegov oporbeni sudrug Leonid Volkov kaže kao je on bio u istoj ćeliji prije nekog vremena te da se i on osuo i imao svrab, ali mu je relativno bezbolno sve prošlo. On spominje lošu klimatizaciju ćelije, koja bi mogla biti uzrok ovakve reakcije.

Prigovor nije uvažen te je opozicionar u ponedjeljak poslijepodne vraćen u ćeliju.

Prosvjedi

Nakon što se pročulo da je Aleksej Navaljni u bolnici, pred njom su se počeli okupljati njegovi simpatizeri i prijatelji, ali uskoro su pristigli pripadnici specijale policije te su nasumično priveli dvadesetak ljudi, među kojima i nekoliko novinara te odvjetnika Navaljnog. Sve ovo događa se u trenutku kada se Moskvom valjaju mnogobrojni protesti zbog predstojećih lokalnih gradskih izbora.

Naime, zbog raznih “tehničkih razloga” s izbora su skinuti ili je onemogućena kandidatura mnogobrojnim pripadnicima liberalne i demokratske oporbe. Zbog toga je u Moskvi održano nekoliko prosvjeda, a kako ih policija nije odobrila (premda je zatraženo odobrenje) mnogobrojni prosvjednici su uhićeni, a policija je uporabila i silu prilikom privođenja. Aleksej Navaljni je Putinu bacio rukavicu. On je najpoznatiji izvanparlamentarni oporbeni političar u putinovskoj Rusiji.

Navaljni je mlad, naočit i ambiciozan političar koji je već nekoliko godina jedini pravi Putinov konkurent. On se uspio nametnuti kao netko o kome se govori da može barem pokušati ugroziti Putina.

- On je svjetlo na kraju tunela - kaže za Navaljnog politolog Stanislav Belkovski.

Vrlo je ambiciozan (“želi biti predsjednik”, kaže Belkovski) i simpatičan, ali i dovoljno ciničan te muškarac kakav odgovara ruskim predodžbama: otac dvoje djece, nije neporočan, niti je asket (zna popiti, opsovati, potući se). On je kao u nazivu omiljenog mu filma Sergija Leonea “Dobar, loš, zao”, a uz to je “čisti Rus” koji dolazi iz uzorne sovjetske ruske obitelji - otac oficir, a majka ekonomistica.

Navaljni: Policajci su bili šokirani kad su me vidjeli

Navaljni se u ponedjeljak poslijepodne oglasio priopćenjem na svom blogu u kojem je doveo u pitanje službene tvrdnje o snažnoj alergijskoj reakciji kao razlogu njegove hospitalizacije.

- Nikada nisam bio alergičan ni na što, ni na hranu, ni na pelud ni na bilo što drugo, napisao je u izjavi koju je napisao iz zatvorske ćelije.

- Moja žena je alergična i vrlo dobro znam kako alergijske reakcije izgledaju. Meni se dogodilo nešto sasvim drugačije. Probudio sam se usred noći, lice mi je bilo natečeno, kao da me netko izribao staklenom vunom. Odmah sam pomislio da me netko otrovao, stoji u Navaljnijevom priopćenju u kojem se dodaje da njegovim doktorima nije dana na uvid njegova dijagnoza, već da je za nju doznao iz medijskih izvješća.

- Ne znam tko me otrovao, ali znam tko nije. Policija to sigurno nije učinila, s obzirom da su policajci bili zaprepašteniji mojim izgledom od mene samog. Ali mislim da su vlasti dovoljno glupe da bi to učinile, dodao je Navaljni.

Na blogu je objavio i fotografiju iz bolnice ispod koje navodi da je snimljena u trenutku kad su otekline počele splašnjavati, ali je vidljivo da mu je lice i dalje pomalo izobličeno. (JL)

navalny.com

Od dioksina u hrani preko polonija u čaju do novičoka

Trovanje političkih protivnika nije nepoznato još od antičkih vremena. U zadnje vrijeme najpoznatiji slučajevi su bili trovanje bivšeg ukrajinskog predsjednika (2005.-2010.) Viktora Juščenka 5. rujna 2004. godine. Otkriveno je da je njemu u hranu ubačen otrov (dioksin), koji je izazvao deformaciju (asimetriju) lica te izazvao brazgotine.

Najspektakularniji slučaj trovanja zbio se u Londonu, 18. studenoga 2006. godine, kada je bivši pripadnik ruske tajne službe FSB Aleksandar Litvinenko, otrovan polonijem, ubačenim u čaj. U Velikoj Britaniji, nervnim plinom novičok otrovani su 4. ožujka 2018. Sergej Skripalj, bivši agent ruske vojne obavještajne službe GRU, koji je radio za MI6, te njegova kćer Julija. Oboje su preživjeli. Britanci se kao izvršitelje imenovali dvojicu agenata GRU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:07