PAD MALEZIJSKOG AVIONA

MISTERIJ PROMJENE KURSA Otkriveno zašto je oboreni Boeing letio 500 km sjevernije od plana

Avioni na istoj liniji letjeli su znatno južnije od ratne zone u kojoj je oboren malezijski zrakoplov
 AFP

KIJEV - Tri dana nakon dramatičnog obaranja malezijskog Boeinga s ukrajinskog neba vijest o tragičnoj sudbini 298 ljudi, koja bi se mogla pokazati prekretnicom u međunarodnim političkim odnosima, ne prestaje zaokupljati svjetsku javnost.

Istražiteljima zrakoplovnih nesreća još uvijek nije omogućen pristup mjestu pada aviona na istoku Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih separatista, a pojavile su se i brojne optužbe o sustavnom uništavanju i odnošenju dokaznog materijala kako bi se prikrila odgovornost autora napada na letjelicu Malaysia Airlinesa.

U međuvremenu, pojavili su se i neki novi detalji o samoj kobnoj ruti koju je odabrala posada oborenog aviona. Prema pisanju britanskog Observera, let MH17 na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur u četvrtak je išao nekoliko stotina kilometara sjevernije nego što je to bio slučaj dotad, a razlog se najvjerojatnije krije u snažnom grmljavinskom nevremenu koje se nadvilo nad područje uobičajenog prolaska.

'Čuo sam da su promijenili rutu zbog nekakvih pljuskova. Vjerujem da je riječ o grmljavinskim oblacima. U takvoj situaciji obično pitate kontrolu leta hoće li vas preusmjeriti lijevo ili desno, a onda od kontrole stiže odobrenje', priča predsjednik Europske udruge pilota Nico Voorbach. On je, inače, zaposlen kao pilot u nizozemskom KLM-u i nedavno je i sam za tu kompaniju letio baš na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur.

I pilot Robert Mark, inače urednik časopisa o sigurnosti međunarodnog zračnog prometa, tvrdi da ruta malezijskog Boeinga nad Ukrajinom nije bila uobičajena za taj konkretan let. Usporedio je javno dostupne podatke o rutama u danima prije obaranja aviona i zaključio da se Boeing kretao gotovo 500 kilometara sjevernije.

'Ja vam kao pilot komercijalnih aviona mogu reći da su meni dali ovakvu rutu, znajući što se događa u Ukrajini i na granici s Rusijom proteklih mjeseci, nema šanse da bih je ikada prihvatio', kaže Mark za britanski Telegraph.

Također, isplivala je i informacija da je posada oborenog aviona prvotno planirala Ukrajinu preletjeti na visini od 35.000 stopa, no ukrajinska ih je kontrola leta natjerala da se spuste na 33.000 stopa zbog gustoće zračnog prometa. To je tek tisuću stopa (oko 300 metara) od donje dopuštene granice ispod koje do tog trenutka komercijalnim prijevoznicima nad istokom Ukrajine uopće nije bilo dozvoljeno letjeti.

U Malaysia Airlinesu navode da je posada morala poslušati zapovijed kontrolora leta.

'Ruta leta MH17 išla je jako prometnim pravcem, to vam je poput nebeske autoceste. Avion je išao putem koji su zacrtale međunarodne zrakoplovne vlasti, odobrio ga je Eurocontrol, a njime je išlo stotine drugih zrakoplova', izjavio je malezijski ministar prometa Datuk Seri Liow Tiong Lai.

'Avion na letu MH17 kretao se na visini koju je odredila i procijenila sigurnom lokalna kontrola leta i ni u jednom trenutku nije zalutao u zabranjeni prostor. Posada je slijedila pravila, no ta su pravila na tlu prekršena', dodao je ministar.

Na izravno pitanje o nevremenu kao mogućem faktoru promjene rute operativni direktor Malaysia Airlinesa Izham Ismail odgovara kako od pilota oborenog aviona u kompaniju nije stigla nikakva informacija koja bi ukazivala na to.

Kao što je poznato, velika većina zrakoplovnih prijevoznika u satima nakon prvih vijesti o padu malezijskog Boeinga objavila je kako do daljnjega nema namjeru letjeti nad istočnom Ukrajinom, a i same vlasti u Kijevu su taj dio svog zračnog prostora do daljnjega proglasile zonom potpune zabrane letenja.

196 tijela na mjestu pada malezijskog zrakoplova

Predstavnici ukrajinskog ministarstva za izvanredna stanja u pokrajini Donjeck na istoku Ukrajine objavili su u nedjelju da je 196 tijela pronađeno na mjestu pada malezijskog zrakoplova na letu MH17.

"Do 7 sati ujutro u području Šahtarski na mjestu pada Boeinga 777 pronađeno je 196 tijela", priopćeno je.

Radnici ukrajinskih željeznica rekli su u nedjelju da su tijela smještena u kamione hladnjače na postaji u gradu Torez, 15 kilometara udaljenom od mjesta nesreće.

Reutersov očevidac vidio je pet takvih kamiona na željezničkoj postaji.

"Tijela su donijeli tijekom noći", rekao je željeznički djelatnik u Torezu.

Hladnjače će biti prebačene u Ilovajsk, grad koji se nalazi istočnije prema granici s Rusijom. (H)

Separatisti nude sigurnost istražiteljima pod uvjetom da Kijev prihvati primirje

Proruski separatisti jamčit će sigurnost međunarodnim istražiteljima na mjestu pada malezijskog zrakoplova na istoku Ukrajine ako Kijev prihvati primirje, naveo je u priopćenju jedan od separatističkih čelnika.

"Jamčit ćemo sigurnost međunarodnim stručnjacima na mjestu nesreće ako Kijev zaključi primirje", rekao je Andrej Purgin, "zamjenik premijera" samoproglašene "separatističke republike Donjeck" (DNR).

"Pozivamo Kijev da odmah zaključi takav dogovor s NRD (samoproglašena Narodna republika Donjeck) , barem tijekom razdoblja istrage na mjestu katastrofe", naglasio je.

Poziv bi mogao ostati bez odgovora, piše agencija AFP. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko tražio je u sobotu od nekoliko zapadnih čelnika s kojima je telefonski razgovarao da proglase terorističkim organizacijama NRD, kao i Narodnu republiku Luhansk (NRL).

"Ne vidimo razliku između događaja u Ukrajini i 11. rujna u SAD-u ili tragedije u Lockerbyju kada je zrakoplov između Londona i New Yorka eksplodirao na letu 1988. i kada je poginulo 270 ljudi u atentatu za koji je optužena Libija Moamera Gadafija", naglasio je Porošenko u subotu navečer u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

"Očekujemo zajedničku reakciju civiliziranog svijeta", naglasio je.

Više od dva dana nakon pada zrakoplova na letu između Amsterdama i Kuala Lumpura, vjerojatno srušenog raketom, separatisti priječe međunarodnim istražiteljima i ukrajinskim dužnosnicima prilaz mjestu nesreće.

Sjedinjene Države "vrlo su zabrinute" izvješćima da se odnose ostaci žrtava i zrakoplova srušenog u četvrtak, a nizozemski premijer Mark Rutte izjavio je da ruski predsjednik Vladimir Putin mora učiniti pritisak na pobunjenike koje podržava Moskva. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:47