NA LETU ZA ALŽIR

ALŽIRCI POTVRDILI RUŠENJE AVIONA SA 122 LJUDI 'Pilot je zbog oluje tražio promjenu rute!'

Alžirska uprava za zrakoplovstvo izgubila je kontakt sa zrakoplovom Air Algerie

>>> NOVO 16:31 Dužnosnik francuskog ministarstva obrane za američki je Fox News izjavio da su dva francuska borbena aviona pronašla olupinu nestalog alžirskog zrakoplova u blizini grada Gaoa u državi Mali.

-------------------------------------------------------

15:52 - Zrakoplov alžirske kompanije Air Algerie sa 116 putnika i članova posade srušio se u četvrtak na letu iz Ouagadougoua u Burkini Faso prema Alžiru, objavile su svjetske agencije.

Zasad je nejasno što se dogodilo zrakoplovu i ima li žrtava, ali je ministar prometa Burkine Faso Jean Bertin Ouedrago rekao je da je pilot zatražio promjenu rute zbog oluje.

"Mogu potvrditi da se srušio", rekao je alžirski dužnosnik Reutersu, ne navodeći pojedinosti.

-------------------------------------------------------

14:20 Novinar Sky Newsa javlja da su dva francuska borbena zrakoplova, stacionirana u Sjevernoj Africi, krenula u potragu za srušenim zrakoplovom.

--------------------------------------------------------

13:45 Procurili su novi detalji o promjeni smjera zrakoplova Air Algerie.

Alžirski zrakoplovni dužnosnik rekao je za Reuters da su posljednji kontakt ostvarili s posadom dok je avion letio iznad Gaoa u Maliju. Bilo je to u 1.55 sati po lokalnom vremenu.

Zrakoplovne vlasti Burkine Fase predali su let kontrolorima leta u Niameyju, u Niger, u 1.38 po lokalnom vremenu.

Još uvijek nije poznata sudbina putnika i posade zrakoplova.

Diplomat u Bamaku izjavio je da je sjever Malija, koji je na putanji leta AH 5017 noćas pogodila snažna pješčana oluja.









--------------------------------------------------------

13:14 Alžirski zrakoplov koji je nestao 50 minuta nakon polijetanja srušio se u Nigeru, izvijestila je privatna alžirska televizija Elnahar.

Zrakoplov se srušio nakon što je nadletio zračni prostor iznad Niameyja, glavnoga grada te afričke države.

Francuski ministar prometa izjavio je za Reuters da je u zrakoplovu vjerojatno bio veliki broj francuskih putnika.









--------------------------------------------------------

ALŽIR - Alžirska zrakoplovna kompanija Air Algerie izgubila je vezu sa zrakoplovom u kojemu je 110 putnika koji je letio na liniji iz Ouagadougoua u Burkini Faso prema Alžiru, objavila je alžirska novinska agencija APS, a prenose svjetske agencije.

Agencija navodi da su vlasti izgubile vezu sa zrakoplovom oko 50 minuta nakon polijetanja iz zračne luke u glavnom gradu Burkine Faso.

Španjolska privatna aviokompanija Swiftair potvrdila je da nema kontakta sa svojim zrakoplovom MD-83 na letu AH5017 koji leti za Air Algerie, a u kojemu je 110 putnika i šest članova posade.

Kompanija je na svojoj internet stranici objavila kako je zrakoplov poletio iz Burkine Faso u 1 sat i 17 minuta po lokalnom vremenu i trebao sletjeti u Alžir u 5 sati i 10 minuta po lokalnom vremenu no nije stigao na odredište.

Alžirska aviokompanija objavila je da je pokrenula mjere za izvanredne situacije u skladu s procedurom za takve slučajeve.

Zrakoplov je letio u malijskom zračnom prostoru u blizini granice s Alžirom kada je izgubljen kontakt, javlja AFP.

Posada zrakoplova je u zadnjem javljanju s kontrolom leta najavila promjenu smjera letenja zbog slabe vidljivosti te s ciljem sprečavanja kolizije sa zrakoplovom koji leti na ruti Alžir-Bamako. Kontakt s posadom je izgubljen nakon što je promijenjen smjer.

Mali se smatra zračnom zonom od visokog rizika za američke avioprijevoznike, piše Wall Street Journal. Naime, na sjeveru Malija vode se oružane borbe.

Međutim, visoki francuski dužnosnik isključio je mogućnost da su avion srušili borci, jer ne posjeduju oružje koji se može srušiti zrakoplov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:54