NAŠLI GA U STANU

MISTERIOZNA SMRT RUSA KOJEM SU BRITANCI DALI AZIL Prijatelju poslao poruku da ima 'mnogo zanimljivih informacija' o smrti tajkuna Berezovskog...

Nikolaj Gluškov
 Facebook

Ruski emigrant i blizak prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog, pronađen je mrtav u svojem londonskom stanu.

Tijelo Nikolaja Gluškova (68) pronašli su obitelj i prijatelji u ponedjeljak. Uzrok smrti još nije poznat. Jedan od njegovih prijatelja, novinski urednik Damian Kudrjavcev, objavio je vijest na svojoj Facebook stranici.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, Gluškov je radio za rusku državnu aviokompaniju Aeroflot i auto kompaniju LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. 1999. godine Berezovski je ušao u sukob s Vladimirom Putinom i pobjegao iz Rusije te se nastanio u Velikoj Britaniji. Gluškov je dotle u Rusiji optužen za pranje novca i prijevaru te je u zatvoru odslužio pet godina. Oslobođen je 2004.

Posljednjih godina, Gluškov je živio u Londonu gdje je dobio politički azil. 2011. godine svjedočio je na sudu u korist Berezovskog koji je tužio Romana Abramoviča, također tajkuna, koji je ipak uspio ostati u dobrim odnosima s Kremljem.

Berezovski je tad optužio Abramoviča da ga je prevario za 5 milijardi dolara tvrdeći da su u devedesetima bili partneri u naftnoj kompaniji Sibneft. Abramovič je optužbe porekao, a sutkinja Justice Gloster odbacila je tužbu i Berezovskog opisala kao 'namjerno neiskrenog'.

Nakon toga, Berezovski nestaje iz javnog života, a 2003. pronađen je mrtav u domu svoje bivše supruge u Berkshireu. Policija vjeruje da je počinio samoubojstvo. No, njegovi prijatelji u takvu tvrdnju ne vjeruju.

Govoreći za Guardian, Gluškov je svojedobno rekao da sumnja u to da si je Berezovski sam oduzeo život i objesio se u kupaonici.

- Siguran sam da je Boris ubijen. Moje informacije su bitno drugačije od onoga što je objavljeno u medijima, rekao je.

Naglasio je i da je mnogo ruskih emigranata, uključujući Berezovskog i njegova bliskog prijatelja Aleksandra Litvinenka, umro pod vrlo sumnjivim okolnostima.

- Boris je zadavljen. Ne vjerujem da se radilo o samoubojstvu. Previše Rusa u egzilu je već umrlo, kazao je Gluškov.

Gluškov je nastavio istraživati okolnosti Berezovskove smrti, a 2013. je prijatelju poslao poruku da ima 'mnogo novih, zanimljivih informacija'.

Inače, Gluškov ima dvoje odrasle djece, Natašu i Dimu. Njegova bivša supruga živi u Moskvi, a nedavno je prekinuo ljubavnu vezu u kojoj je bio. Prošle godine u Rusiji mu se sudilo u odsutnosti te je dobio osam godina zatvora zbog krađe 123 milijuna dolara iz kompanije.

Iz londonske policije Guardian doznaje da se Gluškovljeva smrt zasad ne može dovesti u vezu s nedavnim trovanjem bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:16