ISTRAŽIVANJE

Mladi Nijemci sve manje 'robuju' muško-ženskim poslovima

 REUTERS

Dječaci i djevojčice u Njemačkoj polako napuštaju tradicionalne rodne uloge pri odabiru profesija, pokazuje istraživanje Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Lista najpopularnijih profesija od 2016. do 2018. pokazuje postupnu promjenu u društvu - djevojčice sve više biraju poslove u tehnološkom i inženjerskom sektoru, pokazalo je istraživanje DIHK.

"Te promjene su usporene činjenicom da previše mladih muškaraca i žena i dalje znaju samo za deset najpopularnijih zanimanja, iako mogu birati između njih stotinu", kazao je Achim Dercks, zamjenik čelnika DIHK-a.

Udruženje je ustanovilo da je 2018. veći broj djevojaka bio zainteresiran za IT sektor nego 2016., zbog čega je to zanimanje s 41. dospjelo na 33. mjesto najpopularnijih zanimanja. Za dječake je ono na trećem mjestu.

Sličan trend događa se u području mehanike koje je kod djevojaka stiglo na 36. s 44. mjesta liste.

Dječaci su sve zainterisiraniji za tradicionalno ženska zanimanja, poput zubnog tehničara koje je treće najpopularnije kod djevojaka, a kod dječaka je skočilo za 18 mjesta i sada je 113. najpopularnije zanimanje.

Dječake sve više privlači i posao frizera koje je s 41. dospjelo na 35. mjesto, pokazuju podaci DIHK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:52