MASAKR U TEKSASU

Mladić (18) smaknuo 19 školaraca i dva učitelja: Identificirana prva žrtva ubilačkog pohoda

Većina ubijenih mališana je u dobi od 9 do 11 godina. Napadač je prije pokolja u školi pucao i u svoju baku

Policija na poprištu zločina, osumnjičeni za masakr (u pravokutniku) i prva identificirana žrtva, učiteljica Eva Mireles

 Facebook/Twitter

>>> NOVO 9:10 Emotivan istup imao je nakon četvrte utakmice finala Zapadne konferencije NBA lige trener Golden State Warriorsa Steve Kerr. Trofejni stručnjak i bivši šuter Chicago Bullsa slomio se na konferenciji za novinare komentiravši masakr u Uvaldeu.

- Pitanja o košarci danas nemaju smisla. Čovjek je ubio djecu i učitelje, i prije deset dana u supermarketu su ubijeni ljudi... Kad ćemo učiniti nešto?, povisio je ton Kerr istovremeno lupajući dlanom o stol.

- Umoran sam od minuta šutnje i izražavanja sućuti razorenim obiteljima, rekao je trener Warriorsa koji se zalaže za reformu zakona o oružju.

Jasno je rekao i koga smatra krivim za to što zakon nije stroži.

- 50 senatora nas drži kao taoce. A zašto? Zato da se održe na vlasti, rekao je Kerr.

- Ne smijemo više šutjeti, sjediti i samo čitati o tome. Dosta mi je, rekao je Kerr i napustio presicu.


6:48 - Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegovo ime.

Malo prije pucnjave, poslao je poruku nepoznatoj djevojci i dao joj naslutiti da planira napad.

Ramos ju je označio na fotografiji oružja i napisao: 'Imam malu tajnu. Želim ti reći. Budi zahvalna što sam te tagirao.' Ona je odgovorila: 'To je strašno. Jedva te poznajem, a ti me označuješ na slici s nekim oružjem.'

image

Instagram

image

Instagram

Kasnije je objavila njihovu prepisku i kazala da joj je žao zbog žrtava no kako nije slutila da će se nešto tako dogoditi te napomenula da čak ni ne živi u Teksasu.


6:31 - Mnogi roditelji već satima čekaju ispred centra za spajanje obitelji u Uvaldeu kako bi primili vijest o tome jesu li im djeca mrtva.

New York Times piše da su roditelji morali ići u centar gdje su im uzeli DNK kako bi potvrdili vezu sa svojom djecom, a zatim im je rečeno da pričekaju rezultate.

Jedna majka koja je upravo primila vijest da joj je dijete mrtvo rekla je da je čekala od ranog poslijepodneva, navodi New York Times i dodaje kako se na parkiralištu čuju jecaji.

image
AFP
image
AFP

6:00 - Nezavisni školski okrug Uvalde potvrdio je da će nastava biti otkazana do kraja školske godine i da će školski savjetnici biti dostupni u svim kampusima kako bi pružili pomoć učenicima.


5:42 - Vlasti sada kažu da je među žrtvama 19 djece i dvoje odraslih, javlja Associated Press.

Posljednje informacije o broju poginulih iznio je Travis Considine, glasnogovornik teksaškog odjela javne sigurnosti. Broj poginulih – 19 djece i dvoje odraslih – ne uključuje napadača.

Napadačeva baka, za koju su dužnosnici rekli da je upucana prije napada na školu, nalazi se u kritičnom stanju u bolnici, rekao je narednik Erick Estrada za CNN.

Guverner Greg Abbott rekao je da su dva policajca ranjena dok su razmjenjivali vatru s osumnjičenikom, ali da ozdljede koje su zadobili 'nisu opasne po život'.


5:12 - Učiteljica koja je u napadu ubijena iz vatrenog oružja identificirana je kao Eva Mireles. Mireles je bila učiteljica punih 17 godina, a trenutno je podučavala učenike četvrtog razreda u osnovnoj školi Robb.

Lydia Martinez Delgado rekla je u telefonskom intervjuu za New York Times da je u njezinu nećakinju pucao i ubio napadač dok je pokušavala zaštititi svoje učenike.

'Bijesna sam što se ova pucnjava nastavlja, ova djeca su nevina, puške ne bi trebale biti svima lako dostupne. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 ljudi.

Nisam ni zamišljala da će se ovo dogoditi, posebno mojim voljenima. Sve što možemo učiniti je snažno moliti se za našu zemlju, državu, škole i posebno obitelji svih.'

Delgado je rekla da je Mireles bila u ranim 40-ima, udana te ima jednu kći. Bila je strastveni planinar i ponosna na podučavanje, dodala je njezina teta.


2:49 Američki predsjednik Joe Biden, vidno potresen, ali i gnjevan, obratio se naciji.

- Za ime božje, kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja? Puna mi je kapa! Moramo nešto poduzeti! I nemojte mi govoriti da ne možemo utjecati na ovo krvoproliće!, rekao je i naveo da kada je svojevremeno bila uvedena zabrana prodaje jurišnog oružja, broj nasilnih incidenata je opao, a da se, kada je zabrana istekla, utrostručio.

- Ideja da 18-godišnjak može kupiti dvije jurišne puške je pogrešna. To je bolesno!, rekao je i pozvao na suprotstavljanje industriji oružja koja ima prililčno snažan utjecaj u američkoj javnosti.

Ustvrdio je da većina Amerikanaca podržava donošenje "razumnih" zakona koji bi reguliralo nošenje oružja.

- Baš sam se vratio iz Azije sa sastanaka s tamošnjim liderima, o ovome sam čuo u avionu. Ali, ono što me najviše pogodilo tijekom 17-satnog leta je da se ovakve stvari rijetko događaju bilo gdje drugdje. Zašto? Pa i u drugim dijelovima svijeta imaju ljude s mentalnim problemima, i oni imaju obiteljsko nasilje, ljude koji su izgubljeni, ali ovakve masovne pucnjave nikada ovako često! Zašto nam ne smeta živjeti s ovakvim krvoprolićima?! Zašto dopuštamo da nam se ovo događa?! Gdje nam je kičma da se suprotstavimo tome?!, upitao je.

Cijeli Bidenov govor pročitajte OVDJE.


2:22 Narednik Erick Estrada iz teksaške policije u intervjuu za CNN je otkrio da je napadač prije upada u školu sletio pick-up vozilom u kanal.

Čim je napustio vozilo, došao je u sukob s pripadnicima policije, no uspio je proći pored njih zahvaljujući činjenici da je bio očito teško naoružan te je imao zaštitnu odjeću.

Zatim je, kako je dodao Estrada, išao od učionice do učionice i pucao.

image
Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP
image
Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP
image
Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP

2:09 Više američkih medija izvijestilo je, pozivajući se na teksašku policiju, da je broj ubijenih u školi u Uvaldeu porastao na 21, među kojima je 18 djece te tri odrasle osobe.

U izvješćima se spominje da su djeca većinom u dobi od 9 do 11 godina.

Uz to, u razmjeni vatre s policijom poginuo je i sam napadač, a prije krvorpolića u školi on je, prema podacima američkih medija, ubio svoju baku.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je obraćanje naciji povodom ove tragedije u kasnim noćnim satima po hrvatskom vremenu.

image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp

1:58 Izvor iz sigurnosnog aparata koji je želio ostati neimenovan opisao je za agenciju Associated Press kako je jedan pripadnik pogranične policije koji se zatekao na mjestu pokolja brzo nakon početka pucnjave utrčao u školu, bez čekanja pojačanja, te je ustrijelio i tako usmrtio napadača koji se zabarikadirao te je pograničnog policajca ranio.

image
Allison Dinner/Afp
image
Jordan Vonderhaar/Getty Images/AFP

1:24 Američka potpredsjednica Kamala Harris kratko je komentirala tragične vijesti iz Teksasa.

- Stalno nam se iznova slamaju srca. Sada bi konačno bilo dosta, izjavila je.


Najmanje 15 osoba je ubijeno - 14 učenika i jedan nastavnik - u masovnoj pucnjavi u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, potvrdio je u utorak guverner ove američke savezne države Greg Abbott.

Napadač je "ubio, na okrutan i sumanut način, 14 učenika i nastavnika", rekao je Abbott.

Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, također je poginuo, vjerojatno u vatri kojom su odgovorili policajci u tragediji u osnovnoj školi 130 kilometara od grada San Antonija. Vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Abbott je izjavio da je napadač imao pištolj, a možda i pušku, no tek treba utvrditi točan tip oružja. Dva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

Ramos je prije krvavog pohoda u školi, prema informacijama više američkih medija, usmrtio i svoju baku.

Na društvenim mrežama objavljen je i video na kojem je navodno napadač snimljen kako prilazi školi dok se u pozadini čuje pucnjava.

Predsjednik Joe Biden nešto će se kasnije obratiti javnosti, a u međuvremenu je zapovjedio spuštanje zastava SAD-a na pola koplja na Bijeloj kući i drugim javnim zgradama kao znak poštovanja prema žrtvama pucnjave. Zastave će biti spuštene na pola koplja do 28. svibnja, kaže se u priopćenju.

image

Bijela kuća

Stefani Reynolds/Afp

Škola je na svojem službenom profilu na Twitteru prvu obavijest o pucnjavi izdala nešto poslije podneva po lokalnom vremenu.

U Uvaldeu živi oko 16.000 ljudi i nalazi se 133 kilometra zapadno od San Antonija, a Osnovnu školu Robb pohađa oko 600 učenika u dobi od 5 do 11 godina.

image

Osumnjičenik za masakr u školi, Salvador Ramos (18)

Screenshot ABC News
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp
image
Allison Dinner/Afp

Glasnogovornik američkog Ministarstva domovinske sigurnosti izjavio je da je ministar Alejandro Mayorkas obaviješten o situaciji u Teksasu. Dodao je da su podršku policiji na mjestu događaja odmah dali pripadnici savezne uprave za carinu i graničnu kontrolu koji su pristigli i s prvom medicinskom pomoći.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Četrnaest učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi u Parkland na Floridi 2018. godine.

Pucnjava u Uvaldeu dogodila se tek desetak dana nakon masovne pucnjave u trgovačkom centru u Buffalu u saveznoj državi New York u kojoj je rasno motiviran napadač ubio 10 osoba, a nakon čega je u američkoj javnosti ponovno oživljena stara debata o reformi prava na nošenje oružja koje je u SAD-u zagarantirano ustavom.

Pucnjave na javnim mjestima gotovo su svakodnevne u Sjedinjenim Državama i oružano nasilje je u porastu u velikim gradovima poput New Yorka, Chicaga, Miamija i San Francisca, napose nakon pandemije 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:35