AMERIČKI IZBORI

Moć zadnje debate: Za glasače je Joe Biden pobjednik, ali mu se prednost topi

Prema anketi CNN-a, 53% smatra da je Biden dobio ovaj duel, a 39 da je Trump
Donald Trump
 Mandel Ngan

Nakon kaotične prve i otkazane druge, sinoć se u Nashvilleu održala treća i posljednja predsjednička debata. Uloga moderatorice ovaj je put pripala Kristen Welker s NBC-a, a njoj je zadatak uvelike olakšala promjena pravila, zbog kojih su se kandidatima isključivali mikrofoni nakon odgovora na pitanje ili repliku. Pretendenti za Ovalni ured gledateljima su prikazali dvije, dijametralno suprotne i gotovo nepomirljive verzije budućnosti SAD-a, a oba su kandidata obavila dobar posao.

Glavni zadatak Donalda Trumpa bio je ostati smiren kako bi Amerikancima koji su tražili izliku da glasaju za njega ponudio opravdanje u posljednjem trenutku kampanje. Za razliku od karijernog političara Joea Bidena, iz čijeg se govora moglo iščitati da je u Washingtonu proveo čak 47 godina karijere, aktualni predsjednik koristio se jezikom kojim je svoje simpatizere još jednom podsjetio da je u američku prijestolnicu otišao "kao padobranac s namjerom da isuši močvaru".

Oba načina komunikacije bila su vrlo efikasna za biračko tijelo kojem su se tijekom večeri obraćali. Do aktualnog su predsjednika, očito, doprli savjetnici koji su mu sugerirali da ne upada u riječ Joeu Bidenu kako bi djelovao kulturnije nego u prvoj debati. Trump je tom taktikom pokušao pružiti ruku pomirenja biračkom tijelu Republikanske stranke kojem je njegov performans u Clevelandu djelovao agresivno.

No, još je rano da bi se znalo hoće li mu to biti dovoljno da utrku preokrene u svoju korist. Službene predizborne ankete koje će uračunati posljednju predsjedničku debatu bit će objavljene tek za nekoliko dana, a do sada je više od 40 milijuna Amerikanaca već iskoristilo svoje pravo glasa dopisnim listićima ili ranijim glasanjem.

Izlaganje virusu

Stožeri i analitičari posljednju su debatu pratili jednim okom gledajući na ankete, koje i dalje najavljuju Bidenovu pobjedu. Međutim, ono na što s većom koncentracijom treba obratiti pozornost jest činjenica da se Bidenova prednost u ključnim "swing" državama posljednjih dana lagano topi.

Upravo zato se nijedan stožer ne ponaša kao da su izbori završili te da će Joe Biden 3. studenoga samo službeno postati 46. predsjednik SAD-a. Ironično, tako se posljednjih dana ponaša jedino favorit Joe Biden, koji je na krilima uvjerljivog vodstva svoj angažman odlučio smanjiti u posljednjoj fazi kampanje kako se ne bi nepotrebno izlagao virusu.

Raspored njegova protukandidata, s druge strane, uistinu je prepun, a Trump će ovoga vikenda održati skupove u čak nekoliko saveznih država. Među demokratima i Bidenovim savjetnicima počela se širiti blaga nervoza zbog iskustva 2016., a taj isti scenarij priželjkuju i republikanci, koji se nadaju da će Trump u fotofinišu stvar preokrenuti u svoju korist. Oba su tabora svjesna činjenice da Trump ima određenu magiju.

Glasanje glavom

No, većina ih je svjesna da predsjednik, unatoč razumu i hladnokrvnoj matematici elektorskih glasova, još može posegnuti za asom u rukavu. Na to je upozorila i kolumnistica WSJ Peggy Noonan, istaknuvši da tome u prilog idu i dva bitna fenomena.

Naime, prema Gallupu čak 56 posto registriranih birača, neovisno o stranačkoj pripadnosti, smatra da danas živi bolje nego prije pet godina, što je golem broj u godini kad su pandemija, recesija i nemiri brojne građane bacili na koljena. Drugo i podjednako važno, Trump i dalje održava velike, glasne i učestale skupove. Biden ne privlači takvu publiku. Njegov bi stožer mogao reći da razlog tome leži u odgovornosti prema građanima tijekom globalne pandemije.

No, koliko god Biden bio smireniji, iskreniji i pošteniji kandidat, Amerikanci se vole zaljubiti u svoje lidere. Bidenov najveći problem mogao bi postati što za njega građani glasaju glavom, a ne srcem.

Kupio kalašnjikov i planirao ubiti Bidena

Alexander Treisman (19) planirao je atentat na američkog predsjedničkog kandidata Joea Bidena u ožujku, doznaje se iz dokumenata u kojima jedan američki sud obrazlaže zašto mladić uhićen u svibnju ne bi smio biti pušten da se brani sa slobode.

Treisman je o svom naumu razglabao online, a potom krenuo u akciju kupivši kalašnjikov i naočale za noćno gledanje te tražeći Bidenovu kućnu adresu. Uhićen je zbog vozila punog oružja, a kod mladića s dijagnosticiranim psihičkim poremećajem otkrivena je i dječja pornografija. Daljnjom obradom policija je doznala za druge planove.

Treisman je prije uhićenja snimljen nekoliko kilometara od Bidenova doma u Delawareu, a imao je isprave iz više saveznih država i oružje koje je kupio diljem SAD-a. (A.H.)

6 ključeva: Biden bi smanjio ovisnost o nafti, Trump kaže da nije rasist

Pandemija

Biden je optužio Trumpovu administraciju za 220.000 mrtvih i najavio da će on blokirati virus, a ne ekonomiju. Trump je najavio cjepivo za nekoliko tjedana.

Vrhovni sud

Biden je najavio dvostranačko tijelo koje će odlučiti o reformi Suda kako bi uspostavio ravnotežu. Trump se hvalio još jednom konzervativnom sutkinjom Amy Coney Barrett.

Energetika

Za razliku od Trumpa koji u nafti vidi veliku priliku za ekonomski rast, Biden se obvezao smanjiti bušenje nafte kako bi SAD do 2025. postao karbonski neutralan.

Zdravstvo

Trump je opet najavio ukidanje ObamaCarea nakon što republikanci osvoje Kongres, a Biden ga je optužio da nema niti jedan protuprijedlog koji bi zaštitio građane s komorbiditetima.

Imigracija

Biden je optužio Trumpa da je prvi predsjednik SAD-a koji od migranata traži da apliciraju za azil u drugoj državi. Trump je Obamu optužio za kaveze u kojima su odvajali djecu od roditelja.

Rasne tenzije

Biden priznaje da postoji institucio-nalni rasizam te je krilatica "da su svi stvoreni jednaki" mrtvo slovo na papiru. Trump je rekao da je najmanji rasist od svih u prostoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:08