11 GODINA U BESVJESNOM STANJU

'Moj sin nije biljka, ako ga ne nastavite hraniti bit će to ubojstvo'

Francuski sud odlučio je da se Vincenta Lamberta skine s aparata. Protiv su roditelji, Papa, Crkva...
 Profimedia

On ima 42 godine, a zadnjih 11 proveo je u besvjesnom stanju. Nakon prometne nesreće 2008., u kojoj je ostao nepokretan i s teškim oštećenjima mozga, Vincent Lambert živio je zahvaljujući 24-satnoj medicinskoj njezi. Njegova kćerkica, rođena kratko prije nesreće, raste bez oca.

Lambertova supruga Rachel, šestero njegove braće i sestara te nećak slažu se da je ljudski pustiti ga da umre. Sad im je u tome podršku dao i francuski sud, pa ga u bolnici u Reimsu više ne hrane. Vincent Lambert od prošlog utorka ne dobiva hranu i vodu, liječnici su pomoć sveli na palijativnu skrb, s lijekovima koji bi svjesnom pacijentu omogućili da ne pati zbog žeđi i gladi. I dok se čeka vijest o njegovoj smrti, protivnici eutanazije ne odustaju, pa su jučer u Parizu održane demonstracije “za Vincenta Lamberta”.

Njegov slučaj podijelio je Francusku, svijet i njegovu obitelj. Vincentovi roditelji, aktivni katolički vjernici, gorljivi su borci protiv eutanazije. Na njihovoj je strani dvoje od Vincentovih braće i sestara, šestoro je protiv. Protiv smrti nepokretnog i besvjesnog Francuza ustao je i osobno papa Franjo, Vatikan i francuski biskupi izdali su niz apela, tražeći da se odustane od odluke o eutanaziji i da se nastavi umjetno održavati njegov život.

Duboka sedacija

U Francuskoj eutanazija nije zakonski dopuštena, ali od 2016. liječnici imaju zakonsku mogućnost da pacijenta stave u stanje “duboke sedacije”. “To je prikriveno ubojstvo, to je eutanazija”, optužuje 90-godišnji Vincentov otac Pierre Lambert. Vincent je radio kao bolničar na psihijatriji i uvijek je govorio da ne bi htio da ga umjetno održavaju na životu, kaže druga strana obitelji. Međutim, za svoje tvrdnje nemaju papirnati dokaz, prenosi britanski The Guardian.

“Zašto nas ne slušate? Vincent je ljudsko biće, a ne stvar”, kaže njegova majka Viviane, kako to prenosi katolički portal Crux. Liječnici imaju različita mišljenja: neki smatraju da je potpuno besvjestan, u vegetativnom stanju, koje se održava uz pomoć medicinskih pomagala. Drugi pak misle da ima neku minimalnu svijest. “Vincent nije biljka. Nikad nisam vidjela biljku koja okreće glavu kad je zoveš. Imam mnogo slika i videa koji pokazuju baš obrnuto od onoga što se može pročitati po novinama”, kaže Vincentova majka Viviane Lambert, agitirajući protiv isključenja dotoka hrane i vode sinu stradalom na motoru.

Nakon godina neuspješnog truda da poprave njegovo zdravstveno stanje, liječnici su 2013. preporučili prekid medicinske brige o pacijentu. Uz suglasnost Vincentove supruge Rachel, doktori su te godine krenuli u proces uskraćivanja hrane pacijentu, ali je preživio jer su mu nastavili davati vodu. U svibnju ove godine ponovno su donijeli odluku o prekidu medicinske pomoći, ali zbog žalbe roditelja Žalbeni sud u Parizu prekinuo je postupak i naredio liječnicima da nastave pacijenta održavati na životu.

Pravna je bitka konačno gotova, nakon šest godina: u utorak su mu prestali davati hranu i vodu, nakon što je Kasacijski sud, najviša sudska instanca u Francuskoj, dao za pravo Rachel i šestoro braće i sestara koji smatraju da je nehumano i ponižavajuće održavati čovjeka na životu u takvim uvjetima, nepokretnog i bez svijesti. No protivnici ne odustaju.

Papa Franjo se dvaput oglasio o slučaju Lambert. “Molimo se za to da svaka bolesna osoba bude poštovana u svom dostojanstvu i liječena na način koji odgovara njezinu stanju, uz suglasnost obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih radnika, s velikim poštovanjem prema životu”, poručio je papa Franjo prije godinu dana. Krajem svibnja Papa se preko Twittera zauzeo protiv eutanazije. “Budimo čuvari života, dara Božjega, od početka do njegove prirodne smrti.

Nemojmo se predati pred potrošačkom kulturom odbacivanja”, poručio je papa Franjo. Predsjednik francuske biskupske konferencije, nadbiskup od Reimsa Eric de Moulins-Beaufort u svibnju je upozorio da je pitanje časti i humanosti društva ne pustiti ljudsko biće da umre od gladi i žeđi. Ispred Vatikana deklaraciju su potpisali kardinal Kevin Farrell, šef vatikanskog odbora za laike, obitelj i život, te nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Pontifikalne akademije za život.

Odgoda

“Suspenzija medicinske pomoći oblik je napuštanja pacijenta, temeljenog na nemilosrdnoj presudi o kvaliteti života te izraz potrošačke kulture koja bira najosjetljivije i bespomoćne ljude, ne prepoznavajući njihovu jedinstvenu i neizmjernu vrijednost”, apelirali su kardinal Farrell i nadbiskup Paglia. Eutanazija je legalna u Nizozemskoj, Belgiji, Luksemburgu, Kanadi i Kolumbiji, dok je asistirano samoubojstvo moguće u Švicarskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i nekim američkim saveznim državama.

Europski sud za ljudska prava još je 2015. presudio da francuski liječnici mogu prestati održavati Lamberta na životu. Lambertovi roditelji potrošili su sve pravne mogućnosti da to spriječe, među ostalim obratili su se i odboru UN-a za ljudska prava, koji je naložio da se odgodi odluka dok ne istraže slučaj. No sad je stvar gotova, nakon što je i francusko pravosuđe dalo konačnu riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39