POBUNA U DANSKOJ

'MOJE DIJETE NEĆE BITI POKUSNI KUNIĆ' Slavodobitno objavili popuštanje mjera, otvorili škole i vrtiće, ali nisu računali na bijesnu reakciju građana

 
 AFP

KOPENHAGEN - Oko deset tisuća djece u Danskoj vratilo se u srijedu u škole, vrtiće i jaslice, nakon što su danske vlasti odlučile otvoriti vrata tih institucija nakon mjesec dana ublaživši restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Nakon napretka u suzbijanju širenja zaraze, danske vlasti odlučile su vratiti učenike do petog razreda u škole, kao i djecu u vrtiće i jaslice. Odlukom se nastoje rasteretiti roditelji koji se moraju brinuti za djecu, uz posao od kuće.

Škole su morale zadovoljiti određene standarde, poput dovoljnog prostora između učenika, te će neke zbog toga biti zatvorene još nekoliko dana dok se ne usklade s mjerama. Najkasniji rok za otvaranje škole je ponedjeljak.

AFP
Premijerka Danske posjetila je jednu škou u Kopenhagenu

Parents with their children stand in queue waiting to get inside Stengaard School north of Copenhagen, Denmark, on April 15, 2020, after the new coronavirus lockdown. - Denmark began reopening schools on April 15, 2020 for younger children after a month-long closure over the novel coronavirus, becoming the first country in Europe to do so. Nurseries, kindergartens and primary schools were reopening, according to an AFP correspondent, after they were closed on March 12, 2020 in an effort to curb the COVID-19 pandemic. (Photo by Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
AFP

Međutim, mnogi su roditelji zabrinuti za posljedice nove odluke, koja je donesena prije nego u većini drugih zemalja.

- Bez obzira na sve, nema šanse da ću poslati djecu u školu, rekla je Sandra Andersen, osnivačica Facebook grupe 'Moje dijete neće biti pokusni kunić', koja ima više od 40.000 članova.

- Mislim da puno roditelja tako razmišlja, zašto bi moje dijete moralo prvo ići van, izjavila je majka dvije djevojčice u dobi od pet i devet godina.

Premijerka Mette Frederiksen branila je u srijedu takvu odluku, donesenu u dogovoru s epidemiolozima, istaknuvši da će ona omogućiti roditeljima da se vrate na posao te ponovno pokretanje gospodarstva.

Christian Wejse, znanstvenik pri Odsjeku za zarazne bolesti na Sveučilištu Aarhus rekao je da razumije zabrinutost građana, ali je poručio da nove infekcije neće biti problematične u toj dobnoj skupini jer se zarazi mali postotak djece, a oni koji se zaraze imaju blage simptome.

- Pogledajte susjednu Švedsku, njihove su škole otvorene, a nije bilo dramatičnog porasta infekcija, čini se kako djeca nisu glavni pokretač za transmisiju virusa.

Danish Prime Minister Mette Frederiksen (R) speaks with pupils as she participates in the reopening of Lykkebo School in Valby in Copenhagen on April 15, 2020, after the lockdown to limit the spread of the new coronavirus. - Denmark began reopening schools after a month-long closure over the novel coronavirus, becoming the first country in Europe to do so. Nurseries, kindergartens and primary schools were reopening, according to an AFP correspondent, after they were closed on March 12, 2020 in an effort to curb the COVID-19 epidemic. (Photo by Philip Davali / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
AFP

Jedna danska majka ima druge brige vezano za otvaranje škola i vrtića.

- Mislim da nije dobro za djecu da ne smiju grliti svoje prijatelje., izjavila je Nonne Behrsin Hansen, majka dvoje djece u dobi od dvije i četiri godine.

- Mi ćemo djecu ostaviti doma jer je situacija u vrtićima prije Covida-19 bila loša, a uvjeti koje sada pripremaju su još i gori.

Većina članica Momstera, online mreže tisuća danskih majki, ne vjeruje da vlasti imaju situaciju pod kontrolom, prema riječima osnivačica i direktorice Esme Emme Sutcu.

- Majke osjećaju da bacaju svoju djecu na prvu liniju obrane i mislim da žele poručiti: Ne igrajte se s našom djecom, rekao je.

Otvaranje škola prvi je korak u danskom planu ponovnog pokretanja zemlje.

Restorani, kafići, kazališta, kina i trgovački centri ostaju zatvoreni najmanje do 10. svibnja.

U Danskoj, zemlji s oko 5,6 milijuna stanovnika, koronavirus je potvrđen kod 6706 osoba, a umrlo ih je 299, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins.

Vlasti su u utorak prijavile 193 nova slučaja zaraze, a dan ranije 144.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:26