‘RUN, FOREST, RUN‘

Moskva: ‘Biden bi suđenje za ratne zločine? Sjajno, neka počne s napadom na Jugoslaviju i inscenacijom u Srebrenici‘

‘I, naravno, tu je trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih dužnosnika...‘

Joe Biden, Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da je ruski predsjednik Vladimir Putin ratni zločinac i pozvao na suđenje za ratne zločine nakon što su svijet zgrozila otkrivena trupla civila u ukrajinskoj Buči.

"Vidjeli ste što se dogodilo u Buči", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući. "To potvrđuje da je on ratni zločinac", rekao je američki predsjednik.

Otkriće masovne grobnice i vezanih tijela upucanih iz neposredne blizine u Buči, gradu blizu Kijeva koji je oslobodila ukrajinska vojska, moglo bi potaknuti Sjedinjene Države i Europu na dodatne sankcije Moskvi.

"Moramo prikupiti informacije. Moramo nastaviti slati Ukrajini oružje koje im je potrebno za nastavak borbe. I moramo prikupiti sve detalje kako bismo mogli imati suđenje za ratne zločine", rekao je Biden.

Putin je "brutalan", a "ono što se događa u Buči je nečuveno i svi su to vidjeli", dodao je američki predsjednik.

Upitan je li ono što se dogodilo u Buči genocid, Biden je rekao novinarima: "Ne. Mislim da je to ratni zločin."

Kremlj je ranije kategorički odbacio bilo kakve optužbe vezane za ubojstva civila pa i u Buči i rekao da su otkriveni grobovi i trupla još jedna predstava Ukrajine s ciljem da okalja Rusiju.

Tijekom poslijepodneva stigla je i reakcija iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Reagirajući na poziv američkog predsjednika Joea Bidena da se predsjednika Ruske Federacije zbog ratnih zločina u Ukrajini izvede pred sud, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova putem aplikacije Telegram napisala je da je "Bidenov poziv na suđenje ratnih zločina sjajna ideja".

- Sjajna ideja – neka počnu s bombardiranjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Još uvijek se mogu pronaći glavni režiseri inscenacije u Srebrenici, napisala je Zaharova s očitom aluzijom da se u Srebrenici genocid nije dogodio, iako postoje i sudske presude kojima je to nedvojbeno utvrđeno.

- I, naravno, tu je trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih dužnosnika. Čim završe s tim, mogu odmah početi i s procesom za nuklearno bombardiranje Japana, napisala je još Zaharova da bi na kraju na engleskom napisala "Run, Forest, run".

image

Maria Zaharova

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 03:33