DALEKO OD BIJELE KUĆE

MOŽE LI ITKO OD DEMOKRATA POBIJEDITI TRUMPA? Sanders ima dvije najgore osobine u očima američkih birača, čeka se test kandidata teškog 60 mlrd. dolara

 Getty images/AFP

Iako su predizbori u Demokratskoj stranci na samom početku, vidljiva je konfuzija koja prati izbor protukandidata, koji će se suprotstaviti Donaldu Trumpu.

U New Hampshireu, Bernie Sanders je osvojio 25,9 posto glasova, a iza su se plasirali Pete Buttigieg s 24,4 posto i Amy Klobuchar s 19,8 posto koji predstavljaju umjerenu struju Demokratske stranke. Donedavni favoriti Elizabeth Warren i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden jako su podbacili na drugim predizborima, zbog čega bi uskoro mogli ostati bez donatora i okončati svoju kampanju.

Nekoliko dana ranije, u Iowi je tijesno prvi kroz cilj prošao bivši gradonačelnik South Benda, centrist Buttigieg koji je osvojio 26,2 posto glasova, ispred Sandersa s 26,1 posto, Elizabeth Warren je završila na trećem mjestu s 18,2 posto glasova, a bidni Biden, na četvrtom s 15,8 posto glasova, i on se nalazi na rubu provalije, iako pokušava ohrabriti svoje birače, kojima je jučer poručio kako „utrka nije završila, nego tek počinje, a biti će gotovo kad skinemo Donalda Trumpa“.

Sučeljavanja

Prije godinu dana, Biden je bio glavni favorit. Kao potpredsjednik u eri Baracka Obame, imao je podršku afroameričkih birača, koji su jako utjecajni u Demokratskoj stranci, međutim, televizijska sučeljavanja su razotkrila njegov problem. On je, jednostavno, ostario i to više nije onaj uvjerljivi Joe Biden otprije osam ili deset godina.

Njegova šansa je to što sada slijede Nevada i Južna Karolina, dvije savezne države sa značajnom crnačkom i hispano populacijom, koje su Bidenu gotovo pa ‘biti ili ne biti’ za opstanak u borbi za nominaciju. U ovom trenutku, priča je još uvijek daleko od kraja jer u Iowi i New Hampshireu dijelilo se tek 65 od 3799 mjesta za delegate koji će na demokratskoj konvenciji glasati o predsjedničkom kandidatu, i puno više će se znati tek u „superutorak“, 3. ožujka kada će glasati 14 država, uključujući Kaliforniju i Teksas. Koliko je važan „superutorak“, pokazuje broj elektora koji se biraju taj dan – Kalifornija daje 415, Teksas 228, a već spomenuti New Hampshire – tek 24.

Trenutno je u vodstvu Bernie Sanders, tvrdokorni ljevičar, no on ne predstavlja rješenje nego problem za Demokrate.

Iskren je, ali...

Jednostavno, većina demokratskih birača nisu za socijalizam, nego žele modificiranu unutarnju politiku, i mnogi među njima neće glasati za Sandersa. „Volim Bernieja, on je iskren i uvijek govori ono što misli, ali ne može pobijediti zato što Amerikanci nikada neće izabrati socijalista“, izjavio je Ed Rendell, bivši demokratski guverner savezne države Pennsylvanije, u razgovoru za Financial Times.

Osim toga, Sanders je u sukobu s Elisabeth Warren, također ljevičarkom, što izaziva podjele u tom dijelu elektorata Demokratske stranke. Sandersovi su pristaše koristili znak zmije da pokažu dvoličnost Elizabeth Warren i isticali njezinu nekadašnju bliskost s republikancima, dok su pristalice Elizabeth Warren, makar manje agresivno, uzvraćali protuoptužbom kako su Sandersovi sljedbenici seksisti i da je on doprinio porazu Hillary Clinton od Donalda Trumpa. U ovome ima istine.

Istraživanje

Uostalom, kako generalno razmišlja američko biračko tijelo, pokazala je najnovija Gallupova anketa. Više od devedeset posto Amerikanaca, spremno je na predsjedničkim izborima glasati za kandidata koji je Afroamerikanac, Židov ili žena. Međutim prilično manje, odnosno 78 posto je spremno dati glas homoseksualcu ili lezbijki, koji žele u Bijelu Kuću, a tek 60 posto kandidatu koji je ateist. A za socijalističkog kandidata, glasalo bi 45 posto birača, odnosno manje od polovice. Gallupovo istraživanje je ukazalo u kakvom problemu su Demokrati jer Pete Buttigieg je gay, a Sanders još gore – ateist i socijalist. Dakle, on utjelovljuje dvije najgore osobine u očima američkih birača.

Tko onda ima šanse, osim gorespomenutih? To je trojac: Pete Buttigieg, Amy Klobuchar i multimilijarder Michael Bloomberg, koji se uopće nije kandidirao u Iowi i New Hampshireu. Buttigieg se pokušava pozicionirati kao svenacionalni kandidat, koji je prihvatljiv i liberalima i srednjoj struji, ali i umjerenim konzervativcima. Amy Klobuchar je u New Hampshireu potvrdila da je ozbiljna kandidatkinja, ali problem je to što ima usku bazu suradnika, pa, recimo, u Nevadi gdje su slijedeći predizbori, nije imala nikoga tko bi joj vodio kampanju.

Novac

Michael Bloomberg nema takvih problema. Osnivač i vlasnik multinacionalne kompanije, čije bogatstvo iznosi 60 milijardi dolara, i bivši gradonačelnik New Yorka, investirao je u kampanju 250 milijuna dolara, a rezultati se počinju primjećivati. Kada je u studenom najavio kandidaturu za predsjednika SAD-a, Bloomberga je podržavalo tri posto birača, dok je ovih dana, potpora skočila na blizu 15 postotaka. Analitičari su izračunali kako na svakih 30.000.000 dolara koje uloži u PR, Bloombergova popularnost naraste za jedan posto.

Osim toga, ovih dana je dobio podršku vodećih komentatora liberalnog New York Timesa, koji je nedavno podržao Elizabeth Warren i Amy Klobuchar. Ali, tek će se vidjeti hoće li to biti dovoljno jer Bloombergova kandidatura nailazi na snažan otpor afroameričke zajednice, koja u najvećem broju podupire Bidena i Sandersa. Zamjera mu se jer je kao gradonačelnik New Yorka podržao nerijetko brutalno ponašanje tamošnje policije, čije su najčešće žrtve crnački stanovnici.

Puno toga biti će jasnije za dvadesetak dana, kada se zbroje rezultati „superutorka“. Jedno je ipak već sada očito. U proljeće 2019., Donald Trump je djelovao kao politički mrtvac, koji nema šanse osvojiti drugi mandat. Danas, Trump je predsjednik kojega je Senat nedavno oslobodio svake optužbe, Demokratski kandidati su međusobno posvađani i nevjerodostojni, američko gospodarstvo bilježi rast, a nezaposlenost pada. Sve je još uvijek moguće, ali nitko se ne treba iznenaditi ako Donald Trump ostane u Bijeloj Kući i iduće četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:41