NIJE MU PRVI PUT

MRAČNA POVIJEST ČOVJEKA ZBOG KOJEG JE U AMERICI ZAPOČEO ULIČNI RAT 'Tukao me pištoljem, htio me ubiti i na kraju ustrijelio u prepone'

 
Policajac Derek Chauvin
 Hans Lucas via AFP

Policajac Derek Chauvin, koji je postao zloglasan diljem svijeta zbog smrti afroamerikanca Georgea Floyda, već je jednom pokušao ubiti crnca prije dvanaest godina. Mediji su preplavljeni snimkama iz Minneapolisa na kojima Chauvin koljenom stoji na Floydovom vratu dok ovaj prelinje za milost i kaže da ne može disati, nakon čega je 46-godišnjak izdahnuo.

Britanski tabloid Mirror javlja kako je prije toga Chauvin imao čak 18 službenih prigovora protiv sebe, od čega su samo dva zaključena disciplinskim mjerama.

Zaključao se u kupaonicu

Na ulicama Minnesote već danima traju nasilni prosvjedi kojima se traže sankcije za Chauvina nakon brutalnog ubojstva Georgea Floyda. Mediji su sada otkrili i da je Chauvin prije dvanaest godina ustrijelio crnca Iru Latrella Tolesa prilikom intervencije u vezi obiteljskog nasilja.

Toles je preživio napad. Novinarima je otkrio kako je policajac 24. svibnja 2008. banuo u njegov dom nakon što je njegova supruga nazvala 911 te ga ustrijelio dok je bio u kupaonici. Kaže kako je bio šokiran koliko je policajaca došlo na njegova vrata te se zaključao u kupaonicu, no policajci su razbili vrata kako bi ušli.

- Bili su u civilu i ničime nisu dali do znanja da su policajci. Nisu ništa rekli nego su me počeli tući. Tukli su me kundacima pištolja - rekao je Toles.

Kaže kako se daljnjeg tijeka događaja ne sjeća. U izvješću lokalnih medija spominje se da je pokušao uzeti policajčev pištolj, no on kaže da se toga ne sjeća, ali priznaje da je uzvratio udarac. Tek u bolnici shvatio je da je ustrijeljen. Metak mu je prošao kroz prepone i završio u zidu kupaonice.

Nada se da će konačno biti optužen

Optužen je za da kaznena djela obiteljskog nasilja i opiranja uhićenju. On, pak, ostaje pri tvrdnji da nije mogao ništa drugo učiniti te da se branio jer ga je Chauvin tog dana htio ubiti.

- Volio bih da smo tada imali pametne telefone kako bih snimio što se događalo. Znao sam da će to ponovno pokušati učiniti - rekao je Mirroru. Kaže kako se nada da će Chauvin biti optužen za smrt Georgea Floyda, a i sam razmišlja o podizanju tužbe zbog incidenta iz 2008.

Isti list navodi kako je Chauvin jedan od šest policacaja koji su uključeni u smrt 42-godišnjeg Waynea Reyesa 2006. godine. Drugi policajac uključen u nedavni skandal je Tou Thao, zbog čije je neprimjerene primjene sile postignuta sudska nagodba od 25 tisuća dolara prije tri godine.

Prosvjednici diljem države traže da se svi policajci uključeni u incident, koji su trenutno suspendirani, podvrgnu kaznenom progonu i optuže za teško ubojstvo. Zahtjevima su se pridružile i gradske vlasti, no službene informacije što će s njima biti još uvijek nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:22