SKRIVA MILIJARDE

Muke rastrošnog sina najkorumpiranijeg predsjednika Afrike: U Francuskoj ostao bez auta i vile od 150 milijuna eura

Francuske vlasti zaplijenile su parišku luksuznu rezidenciju u vlasništvu bogatog sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje 43-godišnjeg Teodorina Nguema Obianga, kao dio akcije u kojoj ga se tereti za organizirano pranje novca te stjecanje imovine zloporabom položaja i korupcijom. Zaplijenjena luksuzna pariška vila procjenjuje se na 100 do 150 milijuna eura, a smještena je na elitnoj Avenue Foch u jednoj od najprestižnijih pariških četvrti u 16. arondismanu. Ukupno ima šest katova i nekoliko tisuća četvornih metara površine.

Sudac pariškoga suda Roger Le Loire izdao je i međunarodnu potjernicu nakon što se bogati gvinejski dužnosnik odbio pojaviti na sudu i izjasniti se o optužbama koje mu se stavljaju na teret.

Istraga u SAD-u

Istraga je pokrenuta na temelju izvještaja nevladinih organizacija te boraca za ljudska prava prema kojima se Teodorina Obianga Nguema i njegova oca te još nekolicinu afričkih lidera optužuje da su koristeći svoje pozicije i politički utjecaj stekli nemjerljivo bogatstvo u Francuskoj, ali i drugim zemljama, prije svega u Americi.

U rujnu 2011. godine francusko je pravosuđe već zaplijenilo petnaestak luksuznih automobila u njegovu vlasništvu, a ta je kolekcija luksuznih limenih ljubimaca obuhvaćala najnovije modele Maseratija, Rolls Roycea i Aston Martina. Njegov odvjetnik Emmanuel Marsigny za francuske je medije izjavio kako još nije zaprimio službenu informaciju o nalogu za uhićenje njegova klijenta te je dodao da nalog ionako nije pravno utemeljen zbog diplomatskog imuniteta njegova klijenta. Naime, Teodorin u svojoj državi obnaša visoku funkciju potpredsjednika države.

Inače, sin predsjednika ove male afričke države odavno je poznat po svom rastrošnom životnom stilu. Rastrošni sin privukao je pažnju svjetske javnosti kada je na nedavno završenom nogometnom kupu Afrike u siječnju ove godine igrače svoje nacionalne reprezentacije izdašno nagradio s milijun američkih dolara u gotovini nakon njihove pobjede nad Libijom od 1:0. Strijelca odlučujućeg pogotka dodatno je nagradio s iznosom od 20 tisuća dolara.

Paralelno s procesom koji se odvija pred francuskim pravosuđem, protiv Teodorina Obianga proces se odvija i s druge strane Atlantika. Ondje ga američko pravosuđe optužuje da je koristeći svoj politički položaj kroz razne posredničke kompanije i agencije stekao imovinu vrijednu 100-tinjak milijuna dolara. Amerikanci ga izravno optužuju za pranje novca koji je nelegalno stekao kroz korupcijske poslove u svojoj zemlji.

Plaća od 100.000 $

Unatoč službenoj državničkoj plaći koja je prema evidenciji manja od 100 tisuća dolara godišnje, Teodorin Obiang Nguem uspio je u SAD-u prigrabiti imovinu koja se, među ostalim, sastoji od 38,5 milijuna dolara vrijedne luksuzne jahte, 30 milijuna vrijedne kuće u Malibuu u Kaliforniji, Ferrarija vrijednog pola milijuna dolara...

Inače, Ekvatorijalna Gvineja ima površinu od samo 28 tisuća kvadratnih kilometara i jedna je od najmanjih država kontinentalne Afrike s manje od 700 tisuća stanovnika. Riječ je o jednoj od najvećih afričkih izvoznica nafte, no više od 70 posto stanovništva živi u bijedi i neimaštini. Prema izvješću UN-a, manje od polovice ukupne populacije ima pristup pitkoj vodi, a čak 20 posto djece zbog siromaštva i raznih bolesti umire prije pete godine. Aktualni predsjednik preuzeo je vlast od svojega strica 1979. godine, a na posljednjim predsjedničkim izborima odnio je uvjerljivu pobjedu osvojivši nevjerojatnih 95 posto glasova.

Svjetske udruge za ljudska prava ocjenjuju ga jednim od najgorih afričkih diktatora. Eksploatacija nafte glavna je privredna grana, a posljednjih 15-ak godina svjetske naftne kompanije poput Exxon Mobila i Marathon Oila u eksploataciju tamošnjih naftnih polja upumpale su milijarde dolara, a vjeruje se da su neke od njih kao mito za dobivanje unosnih poslova predsjedniku i njegovu sinu davali velike provizije te im gradile luksuzne vile. Prema Transparency Intarnationalu, riječ je o jednoj od najkorumpiranijih država svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:31