'PARADA SRAMA'

MUP potvrdio: Parada ponosa u Beogradu je zabranjena!

 Blic

BEOGRAD - Parada ponosa čije je održavanje najavljeno za 6. listopada i svi skupovi zakazani tog dana u Beogradu su zabranjeni, odlučilo je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova na temelju sigurnosnih procjena, javljaju u srijedu beogradski elektronički mediji.

Očekuje se da će premijer Ivica Dačić tijekom dana i službeno priopćiti da je Pride zabranjen.

Ranije tijekom dana otvoreno pismo i zahtjev za zabranu manifestacije koja promiče prava LGBT zajednice premijeru Ivici Dačiću, koji je ujedno i ministar unutarnjih poslova, uputio je vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej, nazivajući ovu manifestaciju "paradom srama".

Patrijarh Irinej zatražio je i zabranu održavanja izložbe fotografija "Ecce Homo" švedske umjetnice Elisabeth Olsson, čiji je prvi grad-domaćin u istočnoj Europi trebao biti Beograd, na kojima je Isus Krist prikazan u ženskoj odjeći.

Otvaranje izložbe zakazano je za srijedu navečer u Centru za kulturnu dekontaminaciju, a trenutačno su u kvartovima oko ovog centra raspoređene jake policijske snage.

U priopćenju postavljenom na web stranici SPC i dostavljenom medijima, patrijarh navodi da je riječ o najavljenoj "tragično-komičnoj paradi srama", koja baca tešku moralnu sjenu na Beograd, kršćansku kulturu i na dostojanstvo obitelji. Istodobno, patrijarh izložbu "Ecce Homo" karakterizira kao "duboko uvredljivu" za kršćansku kulturu i obitelj kao temelj društva.

"Nisam pretpostavljao da ću i ove godine biti primoran da Vam se u ime Srpske pravoslavne crkve, njenih vjernika koji predstavljaju dominantnu većinu Republike Srbije, kao i u ime brojnih članova drugih religija, obratim s molbom i zahtjevom, da autoritetom predsjednika vlade, onemogućite skandaloznu izložbu fotografija švedske umjetnice Elisabeth Olsson Valin", navodi patrijarh Irinej u pismu premijeru. Također dodaje da "na isti način molimo i zahtijevamo da se onemogući i održavanje najavljene tragično-komično nazvane 'parade ponosa', a čije je pravo ime 'parada srama', koja baca tešku moralnu sjenu na naš grad, našu vjekovnu kršćansku kulturu i na dostojanstvo naše obitelji, kao osnovne ćelije ljudskog roda".

Zabranu Parade od vlade je u utorak javno zatražio i predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) i zastupnik u državnom parlamentu Dragan Marković Palma, nazivajući tu manifestaciju "paradom srama i udarom na obitelj i Srpsku pravoslavnu crkvu". Marković, koalicijski partner socijalista premijera Ivice Dačića, priopćio je kako je premijera, ujedno i ministra policije, "kao čovjeka zamolio da ne dopusti održavanje šetnje".

Dačić je ranije u u intervjuu nacionalnoj televiziji najavio kako je "na temelju sigurnosnih procjena moguće očekivati" zabranu Parade ponosa i podsjetio da je u sukobima policije i huligana koji su se protivili Parade ponosa prije dvije godine ozlijeđeno više od 100 osoba. Također je inzistirao na stajalištu da u raspravama o Paradi ponosa "nije riječ o ljudskim pravima već o sigurnosti ljudi".

I konzervativno-nacionalistički pokret "Dveri" zatražio je zabranu održavanja mimohoda, a već je ranije od predsjednika i premijera tražio da se ograde od Parade i pridruže građanima koji se protive održavanju ove manifestacije.

Organizatori Parade ponosa najavili su da "neće sjediti prekriženih ruku" bude li manifestacija zabranjena.

Istodobno, nevladine udruge zatražile su od vlade te od zemalja članica Europske unije da "osiguraju poštivanje prava na slobodu okupljanja u Srbiji".

Donedavni predsjednik i aktualni lider Demokratske stranke Boris Tadić u srijedu je na svojoj Facebook stranici napisao kako se zauzima za Paradu ponosa i pozvao državu da učini sve kako bi se održala.

U Beogradu je danas priopćeno da će švedska ministrica za europske poslove Birgittt Olson boraviti 5. i 6. listopada u Srbiji i s visokim vladinim dužnosnima razgovarati o zahtjevu Srbije za prijem u članstvo u EU, posebno u kontekstu položaja manjina, pripadnika LGBT zajednice, kao i romske populacije. Švedsko veleposlanstvo u Beogradu priopćilo je da ministrica Olson planira nazočiti Paradi ponosa i u znak solidarnosti se obratiti sudionicima ove manifestacije s ocjenom da "takvi skupovi predstavljaju lakmus test poštuje li jedna država načela ljudskih prava".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:40