NOVI MEDIJI

Murdoch: Sadržaj je kralj i za njega treba platiti

News Corporation ostvario je golemi profit, Murdoch tvrdi da to pokazuje da je sadržaj važniji od tehnologije
News Corporation Chairman and CEO Rupert Murdoch speaks at the Wall St. Journal CEO Council on "Rebuilding Global Prosperity" in Washington November 16, 2009. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES BUSINESS MEDIA)
 Reuters

WASHINGTON - Ohrabren uspjehom filma “ Avatar” u kinima i boljim poslovnim rezultatima svog News Corporationa od očekivanih, medijski mogul Rupert Murdoch predvidio je svijetlu budućnost za tvrtke koje proizvode sadržaj, poput njegova medijskog carstva.

- Sadržaj nije samo kralj. On je vladar svega elektronskog. Bez sadržaja, ti sve veći i sve ravniji ekrani, tableti, e-čitači i sve sofisticiraniji mobiteli bili bi beživotni. Ta bi pametna tehnologija bila tek prazna ljuštura bez ikakvog sadržaja - rekao je Murdoch te poručio da je “rasprava o primatu sadržaja završila”.

Njegov je News Corp u drugom kvartalu zabilježio čisti profit od 254 milijuna dolara, u usporedbi s čistim manjkom od 6,4 milijardi dolara u istom kvartalu lani. Povećani su i prihodi, i to u novinskom sektoru od čak 30 posto, zahvaljujući većem priljevu novca od oglasa u Wall Street Journalu i smanjenih troškova u cijeloj novinskoj grani. U sklopu News Corpa još su New York Post, britanski Times i Sun te niz drugih izdanja.

Bolji su rezultat zabilježile i televizije u sklopu News Corpa, koje su, nakon što su lani izgubile dva milijuna dolara, ove godine zaradile 29 milijuna. “Avatar” i novi nastavak “Ledenog doba” - proizvodi Murdochova 20th Century Foxa - pomogli su da filmski sektor News Corpa ostvari prihode od 324 milijuna dolara.

- Vrijednost sadržaja sada je jasna - rekao je Murdoch te najavio da će se mnoga njegova izdanja uskoro pridružiti Wall Street Journalu i naplaćivati pristup.

- Očekujemo da ćemo to proširiti na druge naslove u nadolazećim mjesecima. Naplaćivat ćemo online gdje god imamo izdanja - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:42