BRITANIJA NA NOGAMA

Murdoch će postati vlasnik cijelog Skya

Nakon višemjesečne rasprave, ministar kulture odobrio je preuzimanje 61 posto dionica
 AFP

LONDON - Čini se da je i ovoga puta Rupert Murdoch na dobrome putu da iz još jedne poslovne borbe izađe kao pobjednik. Vlasnik korporacije News Corporation, trećeg najvećeg medijskog imperija na svijetu, od britanske je vlade dobio zeleno svjetlo da sudjeluje u natječaju za kupnju 61% televizijske mreže BSkyB, preostalog udjela koji nije u njegovom vlasništvu.

Kontroverzan potez

Nakon višemjesečnih rasprava treba li mu se dopustiti ovakav, po mnogima kontroverzan potez, ministar kulture Jeremy Hunt ovoga je tjedna dao zeleno svjetlo za jedan od najambicioznijih poslovnih pothvata 80-godišnjeg Murdocha.

Pokušaj obrane

Svoju odluku da preuzmu preostali udio televizijske mreže News Corporation je objavio još prošloga ljeta. Nekoliko mjeseci kasnije poslovni tajnik britanske vlade Vince Cable zatražio je od nezavisnog medijskog regulatora Ofcoma da preispita potencijalne posljedice ovakvog poslovnog poteza na pluralizam britanskih medija.

Cabelova bojazan nije čudila s obzirom na činjenicu da je Murdoch, uz udio satelitske televizijske mreže BSkyB, vlasnik i najčitanijih naslova u zemlji The Sun, The Times, The Sunday Times i News of the World. Cabelova kontrola akvizicije prekinuta je nakon što je jedan novinar snimio njegovu izjavu da “Murdochu objavljuje rat”.

James u akciji

Prevagnula je ponuda, koju je predstavio Rupertov sin James, prema kojoj će BSkyB biti u vlasništvu odvojene kompanije Newco s nezavisnim predsjednikom i direktorima.

Na taj bi se način osigurala nezavisnost televizije od ostatka kompanije. Andrew Neil, poznati novinar koji je jedno vrijeme bio urednik Sunday Timesa, žestoko se usprotivio odluci vlade smatrajući da će imati negativan utjecaj.

Protiv Murdocha su i The Guardian i The Telegraph

LONDON - Na putu medijskoj akviziciji stajali su, i još uvijek stoje, mnogi Britanci zbog bojazni da bi Murdochovo vlasništvo nad jednom od najvećih televizijskih mreža u Britaniji ojačalo monopol australskog tajkuna. Među protivnicima akvizicije su i neke od vodećih britanskih novina, barem one koje nisu u njegovom vlasništvu.

Dnevni list The Guardian, lijeve orijentacije, uz Telegraph, desne orijentacije, te Associated Newspapers i Trinity Miror objavili su priopćenje u kojem obećavaju da će se žestoko boriti protiv ovog “uljepšavanja činjenica”, ako treba i pravno.

Takva reakcija medija i javnosti nisu novost, baš kao niti uska povezanost Ruperta Murdocha s političkim vrhom Ujedinjenog Kraljevstva.

Kupnja BSkyB vremenski se poklapa s još jednom Murdochovom akvizicijom važnom za Britance: prošlo je trideset godina od kada je, zbog naklonosti tadašnje premijerke Margaret Thatcher kupio The Times i The Sunday Times, po mnogima najutjecajnije naslove u zemlji. Posljedica te akvizicije bila je “smrt ulice Fleet”, mjesta na kojem su se nalazile redakcije svih dnevnih novina u zemlji, jer je Murdoch uz pomoć Željezne Lady svoje naslove preselio preko rijeke, u istočni London.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:11