TKO JE GIORGIA MELONI?

Muški radikali bili su zaprepašteni kad im je pokucala na vrata, sada je ponizno slušaju: ‘Vuk je snaga čopora!‘

Jedan od njezinih najbližih savjetnika kaže kako je snaga Braće Italije to što se poznaju 30 godina

Giorgia Meloni

 Andreas Solaro/Afp

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Benita Mussolinija do buduće prve talijanske premijerke, Giorgia Meloni (45) imala je zanimljiv put, a 30 godina kasnije na vlast je dovela svoju Braću Italije.

U srpnju 1992. kao 15-godišnja učenica pozvonila je na vrata lokalnog ogranka Fronta mladih, krajnje desnog studentskog pokreta u Rimu, i zamolila da je prime kako bi se pridružila njihovoj ‘borbi‘.

Muški radikali dočekali su je sa zaprepaštenjem, no postupno je zaslužila njihovo prihvaćanje, preuzimajući jednu vodeću ulogu za drugom.

Trideset godina kasnije, Meloni će, kao čelnica trećeg najvećeg gospodarstva Europske unije, dok se zemlje EU klate na rubu recesije i dok bjesni rat na njihovim granicama, imati snažnu ulogu u oblikovanju odgovora bloka na ove krize.

Mnogi se u Bruxellesu i prijestolnicama i dalje pitaju tko je ona zapravo. Što je oblikovalo njezine vrijednosti, odakle dolazi i kako razmišlja, piše Politico.

Odgovor djelomično leži među njezinim prijateljima i saveznicima iz tih ranih dana u rimskoj Fronti mladih. Mnogi od njih sada su u Braći Italije, a neki će joj se pridružiti u vođenju države.

Impuls za pobunu

Meloni je još kao tinejdžerka bila nepokolebljiva desničarska radikalka. Dolazila je iz ljevičarske četvrti Garbatella u Rimu, a u školama poput njezine i sveučilištima u tom području dominirala je ljevica. Samo pripadanje desnici bio je revolucionaran čin.

Kako je sama kazala, okidač koji ju je nagnao da se pridruži Frontu mladih bio je atentat na antimafijaškog tužitelja Paola Borsellina tog istog dana. Ali ono što je učvrstilo njezinu predanost cilju, prema riječima njezinih prijatelja, bio je vatreni patriotizam - i impuls za pobunu.

Lokalni ogranak grupe Fronte mladih postao je poznat kao "Galebovi", prema kultnoj noveli Richarda Bacha "Galeb Jonathan Livingston". Baš poput Jonathana, oni su bili autsajderi koji su se okupili "radi višeg cilja".

Mnogi od Galebova imali su komplicirane obiteljske živote i tražili su alternativnu obitelj. Melonin otac, komunist, napustio je njezinu obitelj.

Članstvo u Galebovima bilo je sveobuhvatno iskustvo koje je preuzelo cijeli njihov život, a Braću sada čini usko povezana, odana skupina saveznika koji stoje uz njezin bok već godinama. Uz nju su i sestra i šogor, a stranka je prema riječima jednog bivšeg zastupnika, "zatvorena".

Kada se nisu borili protiv ljevičarskih aktivista, članovi Mlade fronte voljeli su pjevati pjesme ljevičarskih umjetnika i cijenili ljevičare poput Che Guevare,"jer su dijelili njihovu borbu protiv ravnodušnosti", kazao je Nicola Procaccini, koji se istodobno kad i Meloni pridružio Fronti mladih, a sada je zastupnik Braće Italije u Europskom parlamentu

Unatoč muškom svijetu u kojem je Meloni živjela, ponekad joj je pomoglo to što je žena. Njezin tadašnji mentor Fabio Rampelli, sada također zastupnik Braće Italije, odabrao ju je da se kandidira za pokrajinsku vijećnicu, "jer je bila bezobzirna i slatka u isto vrijeme, i bila je u savršenoj poziciji da razbije imidž tvrdokornog, čistog ultradesničarskog skinheada".

Osjećaj nedostatnosti

Kada je Meloni u 31. godini postala najmlađa talijanska ministrica ikad, i dalje je živjela s majkom, iako je uvijek radila kako bi pridonosila kućnom budžetu. Izbjegavala je vladin automobil s vozačem i umjesto toga u parlament vozila svoj Mini.

U jednom trenu kazala je kako joj je, nakon što ih je otac napustio, ostao samo osjećaj nedostatnosti, što ju i danas tjera da neprestano radi.

Melonina politička ideologija izgrađena je na obrani državnih granica, nacionalnih interesa i tradicionalne obitelji. Uvijek je bila nepokolebljiva protivnica droga i pobačaja, iako inzistira na tome da ne bi zabranila pobačaj. Sebe naziva vojnikom, a politiku svojom "misijom". Smatra se sretnicom što ima partnera i dijete.

Iznimnu važnost pridaje dosljednosti i vjernosti svojim političkim korijenima, a Procaccini ističe kako joj je jako stalo da se ta emocija koja ju je dovela u politiku još kao tinejdžerku nije iskvarila.

Ali što se tiče vanjske politike, Meloni je pokazala da je voljna prilagoditi se. Godine 2018. slavila je izbornu pobjedu Vladimira Putina kao predstavnika "nedvosmislene volje ruskog naroda". A u svojoj knjizi, objavljenoj prošle godine, pohvalila je talijanske vođe poput Bettina Craxija i Silvija Berlusconija jer su se, po njezinu mišljenju, suprotstavili SAD-u.

No nakon ruske invazije na Ukrajinu, željna da je međunarodni establišment vidi kao umjerenu, Meloni se bezrezervno svrstala uz SAD i NATO.

Snaga čopora

U privatnom životu nova talijanska premijerka glasi kao vrlo uredna i stroga, a njezin uredski tim mora se nositi sa svim njezinim manama. Piše samo rukom, velikim slovima, a zahtijeva da se sve što treba pročitati ispiše na jednoj stranici, Segoe fontom veličine 12. I kod kuće obojanim oznakama označava svoju uglavnom jednobojnu odjeću.

Nakon što su je kao tinejdžericu maltretirali zbog težine, sada je samopriznata sportska "ovisnica" i uvijek bira hotele u kojima ima traku za trčanje. Ako s tim prestane, njezin um "postaje ekspres lonac", napisala je u svojoj knjizi.

Kada treba donijeti odluku, ne čini to sama, već se uvijek konzultira s najužim krugom ljudi, a u svojoj knjizi citirala je Kiplinga: "Snaga vuka je čopor. Snaga čopora je vuk."

Jedan od njezinih najbližih savjetnika Giovanbattista Fazzolari kaže kako je snaga njihovog vučjeg čopora to što se poznaju 30 godina.

"Tijekom ovog vremena svi smo otkrili međusobne prednosti i slabosti", rekao je. "Postupno je došlo do odabira tko je prikladan za vodstvo, a tko nije."

No Melonina odanost korijenima također riskira da spriječi njezinu stranku u prelasku u umjerene konzervativce. Meloni odbija ukloniti plamen povezan s fašizmom s logotipa Braće - jer je to dio njihove povijesti.

Ipak, vladanje u koaliciji neizbježno zahtijeva kompromise. S ovom pobjedom na izborima Meloni više nije autsajder.

Naravno, još ćemo vidjeti što će moći i što će smjeti. Njezina Braća Italije nisu vladajuća, nego vodeća vladina stranka, što znači da će morati tražiti ravnotežu s ostalim svojim partnerima u koaliciji, a to su prvenstveno Liga i Forza Italia.

Kad nastupi politička stvarnost i dođe vrijeme za kompromis oko njezinih ideala, 15-godišnja tinejdžerka koja je Meloni dovela u politiku, promatrat će ju sa sudom strožim od svih ostalih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:48