SLIJEDE SANKCIJE?

Muskova dvostruka igra u Ukrajini: Još prije tjedan dana njegovi sateliti su se počeli čudno ponašati

Ostaje pitanje u kojoj će mjeri američki političari dopustiti hirovitom milijarderu da utječe na rat u Ukrajini

Elon Musk

 Michael Gonzalez/Afp

Britanski političar Chris Bryant prošli je tjedan u parlamentu postavio neobično pitanje: "Postoji li trenutak u kojem bismo mogli razmotriti sankcioniranje Elona Muska?"

Bryant je kao razlog naveo Muskovo "sjedenje na dva stolca". S jedne strane, američki milijarder predlaže "mirovni plan" koji ide na ruku Rusiji, a istodobno pomaže osigurati Ukrajini neometani pristup internetu.

"Čini se da igra dvostruku igru u ovom ratu", smatra Bryant.

Iako je Bryant naišao na nerazumijevanje kolega koji su odbacili njegov prijedlog, najnoviji Muskov potez mogao bi promijeniti njihovo mišljenje ili ih barem navesti da ozbiljno razmisle o uvođenju mogućih sankcija. Izvršni direktor SpaceX-a je, naime, rekao da njegova kompanija ne može beskonačno financirati internetski servis Starlink i Ukrajini te je zatražio od Pentagona da se uključi u donacije.

Musk se "uključio" u rat u Ukrajini još na samom njegovu početku. Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Musk je pristao prebaciti Starlinkove terminale kako bi civilima i vojsci osigurao da ne dođe do prekida veze s internetom. Ni tjedan dana od početka rata Starlinkovi terminali stigli su u Ukrajinu.

"Musk zaslužuje pohvale za ovo. Kao što sam već napisala, jedna ključna privlačnost Starlinka jest to što stvara "distribuirani" sustav, tj. onaj koji je rasprostranjen. Njega je mnogo teže uništiti projektilima nego telekomunikacijski toranj", piše novinarka Financial Timesa Gillian Tett.

Povjerljive informacije

U Ukrajini se trenutačno nalazi oko 25 tisuća korisničkih terminala Starlinkova satelitskog internet sustava. Usmjereni prema nebu, terminali mogu slati i primati signale s bilo kojeg aktivnog Starlinkova satelita koji se nalazi iznad tog područja. Ukrajinskim građanima i vojsci ta oprema osigurava neometani pristup internetu i komunikaciji dok traje ruska invazija i postoji opasnost od napada na kritičnu internetsku infrastrukturu. Starlink je intenzivno koristila i ukrajinska vojska za nadzor i koordinaciju bespilotnih letjelica koje mogu bombardirati ruska oklopna vozila i položaje.

Međutim, u posljednjih mjesec dana situacija oko Starlinka postala je, u najmanju ruku, čudna.

"Prošli mjesec Musk je iznenada tvitao da je ‘Starlink namijenjen samo za miroljubivu upotrebu‘, iako su mi američki dužnosnici rekli da ih SpaceX prodaje na tisuće članicama NATO-a po sve većim cijenama", piše Tett. Musk je navodno zbog straha od ruske odmazde prestao Starlinkom pokrivati Krim. Američki milijarder odbacuje te navode.

No, zatim su krajem rujna Starlinkovi terminali prestali raditi u dijelovima istočne i južne Ukrajine za koje Putin tvrdi da ih je anektirao.

Ne može se sa sigurnošću znati je li riječ o tehničkim problemima, ruskom ometanju ili SpaceX namjerno usporava napredovanje Ukrajine.

Ovisni o Starlinku

Musk je prije rekao kako je pitanje pokrivenosti Starlinkom povjerljivo. U međuvremenu su tehnički kvarovi popravljeni te se pokrivenost uglavnom vratila.

Ipak, Muska se i dalje optužuje za hipokriziju. Glavni Putinov propagandist Vladimir Solovjov ranije ovog tjedna rekao je da Musk zauzima "proruski stav kako bi izbjegao potencijalne napade na svoje satelite".

Ostaje pitanje u kojoj će mjeri američki političari dopustiti hirovitom milijarderu da utječe na rat u Ukrajini. Može li se američka vlada u slučaju SpaceX-a pozvati na Zakon o obrambenoj proizvodnji te je li prihvatljivo da Musk razgovara s ruskom vladom, kao što to tvrdi Eurasia Group?

Također, postavlja se pitanje ovisnosti i diverzifikacije javnih usluga. Ukrajina je ove godine postala ovisna o korištenju Starlinka za dobivanje internetske pokrivenosti jer je trebalo djelovati brzo, a sustav je bio mnogo bolji od alternativa i u početku prilično jeftin. No, ta ovisnost također se pokazalo ranjivom, slično kao što je Njemačka nedavno "otkrila" svoju ovisnost o ruskom plinu ili SAD o tajvanskim računalnim čipovima.

"Rat u Ukrajini naglašava, u vrlo ekstremnom obliku, da živimo u digitalnom svijetu gdje su platforme krvotok gospodarstva i mnogo toga drugog. Pitanje tko ih kontrolira i vjerujemo li u njihovu pouzdanost od velike je važnosti u ovim nestabilnim vremenima. Narušeno povjerenje teško se vraća. Diverzifikacija je važna", piše novinarka FT-ja.

Ukrajina će u konačnici pronaći način kako smanjiti svoju ovisnost o američkom milijarderu, ali ostatak svijeta morat će u međuvremenu ozbiljno razmisliti o vlastitoj digitalnoj ovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:52