INDONEZIJA

NA BALIJU PRORADIO VULKAN AGUNG 'Nemojte paničariti, ali nemojte ni dolaziti u njegovu blizinu snimati ga'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 21.04.2019. u 11:16

Fire is seen on the slopes of Mount Agung volcano following an eruption, as seen from Amed in Karangasem Regency, Bali, Indonesia July 3, 2018. REUTERS/Johannes P. Christo - RC19521FDFD0
Johannes P. Christo / REUTERS

Planina Agung

Vulkan Agung na indonezijskome turističkom otoku Baliju erumpirao je u nedjelju ujutro, izbacivši vulkanski pepeo u visinu 2 kilometra, rekli su dužnosnici.

Zasad podataka o žrtvama nema, no i dalje ostaje na snazi upozorenje 3. stupnja od mogućih četiri.

Vlasti i dalje upozoravaju javnost na poštivanje zone sigurnosti u krugu od 4 kilometra.

Druga dva vulkana na otoku Javi nastavljaju erumpirati. Na snazi je i dalje stanje pripravnosti zbog vulkana Broma na istočnoj Javi i Merapija u Yogyakarti.

"Ovo je normalna situacija i javnost ne treba osjećati paniku, sve dok ostaju izvan opasne zone. Nemojte pokušavati doći bliže krateru kako bi snimali vulkanske aktivnosti u krateru", upozorio je glasnogovornik nacionalne agencije za pomoć pri katastrofama Sutopo Nugroho.

Poneki strani planinari ignorirali su opasnu zonu i pokušavali su popeti se na planinu Agung zbog čega su spasioci morali pretraživati planinsko područje kako bi ih evakuirali.

Zadnja velika erupcija Agunga bila je 1963. kad je poginulo više od tisuću ljudi i uništeno nekoliko sela na njegovim obroncima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo