PODIVLJALI VULKAN

NA HAVAJIMA SE UPRAVO DOGAĐA NAJGORI MOGUĆI SCENARIJ Projektili teški nekoliko tona lete poput metka, uskoro se neće moći ni disati

Došlo je do nove erupcije vulkana nakon koje je pepeo odletio čak devet kilometara u zrak! Stanovnici se hitno evakuiraju, a prema prvim prognozama uništeno je 37 kuća
 Reuters

Čini se da se na Havajima događa upravo ono što su geolozi upozoravali - situacija s vulkanom Kilauea je sve gora i gora! Vulkan već dva tjedna izbacuje lavu, ali najgori scenarij tek počinje. Jučer je Kilauea počela izbacivati kamene projektile veličine mikrovalnih pećnica. Ti projektili lete nekoliko stotina metara u dalj...

- Danas su na parkiralištu pronađena dva kamena veličine 60 centimetara. To nam govori da dolazimo do faze najjačih eksplozija - stoji u priopćenju američkog geološkog instituta.

- Imamo informacije da je kameni blok veličine dva metra letio puni kilometar! Ti blokovi mogu biti težine od nekoliko kilometara pa do nekoliko tona, a oni manji mogu letjeti nekoliko kilometara... U svim smjerovima!

Ako se ispune predviđanja geologa, vulkan Kilauea ulazi u fazu eksplozivnih erupcija nakon koje će izbaciti ogromnu količinu pepela i kamenja u zrak. Razmjeri takvih erupcija ne pamte se još od prošlog stoljeća.

Nažalost, prognoza geologa pokazala se vrlo brzo točnom. U četvrtak je došlo do velike eksplozije vulkana nakon koje je pepeo odletio čak devet kilometara u zrak! Stanovnici se hitno evakuiraju, a prema prvim prognozama uništeno je 37 kuća.

Podivljali vulkan izazvao je velike probleme u zračnom prometu i većini zrakoplova zabranjeno je letjeti tom opasnom zonom zbog mogućnosti da pepeo ošteti letjelice.

U geološkom institut tvrde da najgora faza tek dolazi, da će eksplozija biti sve više i da će biti sve snažnije.

- Vatrene lopte teške nekoliko tona u zrak će poslati ogromnu količinu pepela. Moguće je da će ići do 6 kilometara u zrak.

Ukoliko se ostvari ovakav scenarij, područje oko vulkana koje je već prekriveno sitnom česticama vulkanskog pijeska, bit će kompletno prekriveno pepelom, a zbog zraka onečišćenog od pepela i dima, teško će se moći disati na cijelom području Havaja.

Da situacija bude još dramatičnije, Havaje već dva tjedna konstantno tresu potresi. Jučer je zabilježen jedan magnitude 4.4 po Richteru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:26