PODIVLJALI VULKAN

NA HAVAJIMA SE UPRAVO DOGAĐA NAJGORI MOGUĆI SCENARIJ Projektili teški nekoliko tona lete poput metka, uskoro se neće moći ni disati

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 16:27

Reuters

Došlo je do nove erupcije vulkana nakon koje je pepeo odletio čak devet kilometara u zrak! Stanovnici se hitno evakuiraju, a prema prvim prognozama uništeno je 37 kuća

Čini se da se na Havajima događa upravo ono što su geolozi upozoravali - situacija s vulkanom Kilauea je sve gora i gora! Vulkan već dva tjedna izbacuje lavu, ali najgori scenarij tek počinje. Jučer je Kilauea počela izbacivati kamene projektile veličine mikrovalnih pećnica. Ti projektili lete nekoliko stotina metara u dalj...

- Danas su na parkiralištu pronađena dva kamena veličine 60 centimetara. To nam govori da dolazimo do faze najjačih eksplozija - stoji u priopćenju američkog geološkog instituta.

- Imamo informacije da je kameni blok veličine dva metra letio puni kilometar! Ti blokovi mogu biti težine od nekoliko kilometara pa do nekoliko tona, a oni manji mogu letjeti nekoliko kilometara... U svim smjerovima!

Ako se ispune predviđanja geologa, vulkan Kilauea ulazi u fazu eksplozivnih erupcija nakon koje će izbaciti ogromnu količinu pepela i kamenja u zrak. Razmjeri takvih erupcija ne pamte se još od prošlog stoljeća.

Nažalost, prognoza geologa pokazala se vrlo brzo točnom. U četvrtak je došlo do velike eksplozije vulkana nakon koje je pepeo odletio čak devet kilometara u zrak! Stanovnici se hitno evakuiraju, a prema prvim prognozama uništeno je 37 kuća.

Podivljali vulkan izazvao je velike probleme u zračnom prometu i većini zrakoplova zabranjeno je letjeti tom opasnom zonom zbog mogućnosti da pepeo ošteti letjelice.

U geološkom institut tvrde da najgora faza tek dolazi, da će eksplozija biti sve više i da će biti sve snažnije.

- Vatrene lopte teške nekoliko tona u zrak će poslati ogromnu količinu pepela. Moguće je da će ići do 6 kilometara u zrak.

Ukoliko se ostvari ovakav scenarij, područje oko vulkana koje je već prekriveno sitnom česticama vulkanskog pijeska, bit će kompletno prekriveno pepelom, a zbog zraka onečišćenog od pepela i dima, teško će se moći disati na cijelom području Havaja.

Da situacija bude još dramatičnije, Havaje već dva tjedna konstantno tresu potresi. Jučer je zabilježen jedan magnitude 4.4 po Richteru.

Izdvajamo