RATNE IGRE

Na istoku se gomila divovska vojska: Je li ovo početak zajedničkog ustanka Xija i Putina?

Kremaljski vožd se hvali kako je ruska vojna tehnologija "desetljećima ispred" svojih konkurenata

Vladimir Putin i Xi Jinping/ Kineska vojska na vježbama u Rusiji

Rusija i Kina ovaj tjedan započinju niz vojnih vježbi, što je znak produbljivanja veza Moskve s Pekingom, piše Financial Times. Te vježbe jednako su jasan pokazatelj kako Kremlj želi svijetu odaslati poruku da se za njih nastavlja "sve po starom", unatoč sve većim troškovima rata u Ukrajini.

Ratne igre Vostok, koje počinju u četvrtak, održavaju se svake četiri godine na dalekom istoku Rusije. Prije četiri godine na ratnim igrama sudjelovalo je 300.000 ruskih vojnika koji su pokazali svoje ratničke vještine rame uz rame s kolegama iz Kine i Mongolije.

Zapadni dužnosnici i obrambeni analitičari slažu se da ove vježbe najbolje ilustriraju "prijateljstvo bez granica" koje su si predsjednici Vladimir Putin i Xi Jinping obećali neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini. Ratne igre također naglašavaju sposobnost Kremlja da održava veze s drugim nezapadnim saveznicima, uključujući Bjelorusiju i Indiju, koje će se pridružiti vježbama, dodaje Financial Times.

image

Tenk Type-96B Kineske narodnooslobodilačke vojske na vježbama u Rusiji

Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia/Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia

Istočne igre

Peking je naglasio kako kinesko sudjelovanje u vježbama Vostok "nije povezano s trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom". Valja naglasiti kako su zadnje zajedničke vojne igre Rusija i Kina održane prošle godine u Kini. Washington je pak priopćio da ne vidi nikakav poseban značaj u najnovijim vježbama. No neki su visoki dužnosnici ipak sumnjičavi.

"Činjenica da Vostok na ruskom znači ‘istok‘ govori vam sve što trebate znati", rekao je za Financial Times neimenovani savjetnik za obranu jedne zapadne sile. Ukazao je i na potporu Moskve Pekingu kada je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan, koji Kina smatra otpadničkom provincijom. Vladimir Putin je tad Pelosijevo putovanje na Tajvan opisao kao "pomno planiranu provokaciju".

“Rusija je izgubila propagandni rat na zapadu, no Putin sada poručuje istoku kako se život u Rusiji nije nimalo promijenio i da je Rusija ostala snažna sila koja će pobijediti u Ukrajini“ dodao je savjetnik.

S obzirom na to da se procjenjuje kako se čak tri četvrtine ruske vojske bori u Ukrajini, analitičari kažu da vježbe nisu ništa više od predvidljive predstave za javnost. Premda bi njihovo otkazivanje poslalo pogrešan signal, dodali su, niti njihovo održavanje neće biti od strateške koristi.

"Vojne vježbe Vostok danas nemaju smisla. Gotovo sve ruske borbeno sposobne jedinice angažirane su u ratu u Ukrajini. Samo se pretvaramo da je još uvijek sve u redu", rekao je Pavel Lužin, neovisni ruski vojni analitičar.

Ben Barry, viši suradnik u think-tanku Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je da Moskva " izlaže svoje artikle u izlogu u prizemlju, dok na gornjim katovima iste te zgrade bukti požar".

image

Kineski tenk na Internacionalnim vojnim igrama u Rusiji, predgrađe Moskve

Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia/Ramil Sitdikov/Sputnik/Profimedia

Kritike unutar redova

Putin se prošloga tjedna na otvaranju sajma oružja u Moskvi pohvalio kako je ruska vojska "desetljećima ispred" svojih konkurenata i da je spreman svoju tehnologiju podijeliti sa saveznicima.

Međutim, Ruslan Pukhov, vojni analitičar i član javnog vijeća ruskog ministarstva obrane, kritizirao je oružane snage jer "nemaju dovoljno visokopreciznog oružja i moderne nišanske opreme" u Ukrajini.

- Upravo zbog toga su nas često Ukrajinci pobjeđivali u topničkim dvobojima”, rekao je Pukhov u nedavnom intervjuu, neuobičajeno kritičkog tona za osobu koji radi za državu.

Iako su neka od ruskih oružja u rangu s vodećim zapadnim tehnologijama (poput sustava protuzračne obrane S-400) nedostatak zapadnih komponenti ugrozio je tehničke kapacitete industrije i naštetio izvozu oružja, kažu analitičari.

“Ruska vojna industrija u dubokoj je krizi najmanje šest godina i neće preživjeti sadašnje sankcije”, zaključio je Lužin.

Više od 50.000 ruskih vojnika sudjelovat će ovog tjedna u velikoj vojnoj vježbi na istoku Rusije

Vježba "Vostok 2022" uključivat će raspoređivanje 5000 komada oružja i vojne opreme, 140 zrakoplova, 60 ratnih brodova i drugih plovila, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo obrane u Moskvi.

Manevri, koji počinju u četvrtak i završavaju iduću srijedu, trebali bi se održati na vojnim poligonima u istočnom Sibiru, na Dalekom istoku Rusije i u Japanskom moru.

Vojnici raspoređeni u inozemstvu navodno su već stigli na područje obuke, uključujući one iz Bjelorusije, Kine i Indije.

Vježba, koja se održava malo više od šest mjeseci od početka ruskog rata u Ukrajini, usmjerena je na osiguranje vojne sigurnosti Rusije i njezinih saveznika, priopćilo je ministarstvo obrane (Hina).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:13