INICIJATIVA

NA JEDNOM SKUPU POTPISANI UGOVORI VRIJEDNI 64 MILIJARDE DOLARA! Čak 38 čelnika država pridružilo se megaprojektu koji na Zapadu gledaju sa skepsom

 
 REUTERS

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je u završnom obraćanju na skupu "Jedan pojas, jedan put" na kojem su potpisani ugovori veći od 64 milijarda dolara pozvao druge zemlje da se pridruže tom golemom, ali i osporavanom infrastrukturnom projektu, prenosi Hina.

Xi i 37 stranih čelnika su na završetku trodnevnog foruma obećali da će osigurati financijsku, društvenu i ekološku održivost projekata u okviru kineske inicijative.

-"Odlučni smo u pružanju potpore otvorenom, čistom i zelenom razvoju i u odbacivanju protekcionizma", rekao je Xi Jinping na završnoj tiskovnoj konferenciji na kojoj nije odgovarao na pitanja.

Među nazočnima su bili predsjednik Rusije Vladimir Putin, Švicarske Ueli Maurer te premijeri Italije Giuseppe Conte i Pakistana Imran Khan.

Cilj inicijative Jedan pojas, jedan put je izgradnja prometne i energetske infrastrukture u azijskim, europskim i afričkim zemljama kojima je ona prijeko potrebna, ali i drugdje.

Naziva se i Novim putem svile po uzoru na drevni Put svile, a predviđa izgradnju cesta, mostova, plinovoda i luka kako bi se svijet povezao i priključio na kinesko tržište.

Incijativa je pokrenuta 2013., a financira se ulaganjima i zajmovima vrijednim stotine milijarda eura. Projekte bi financirale kineske banke.

Kritičari, međutim, upozoravaju da taj megaprojekt prednost daje kineskim tvrtkama, a zadužuje zemlje korisnice i šteti okolišu. Pravi primjer je Šri Lanka koja je zbog nemogućnosti otplate zajma morala prepustiti Pekingu upravljanje lukom na 99 godina.

Zato su Sjedinjene Države i većina zapadnoeuropskih zemalja sve dosad bile sumnjičave. Najviše kritika dolazi iz SAD-a, Indije i nekih europskih zemalja.

Xijevi govori na skupu kao i izvještavanje kineskih državnih medija bili su tako sročeni da se rasprši zabrinutost takve vrste, piše agencija dpa.

U završnim riječima Xi je inzistirao na tome da u projektu svi sudionici "rade kao jednaki".

U završnom priopćenju čelnici zemalja sudionica su istaknuli "važnost gospodarske, društvene, fiskalne, financijske i ekološke održivosti projekata".

U petak je otvarajući summit rekao da inicijativa taj golemi infrastrukturni i trgovinski plan mora rezultirati "visoko kvalitetnim" rastom za sve uključene zemlje.

I kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je novinarima da inicijativa donosi stvarne koristi zemljama sudionicama.

-"Taj partnerski odnos nije geopolitičko sredstvo nego platforma za suradnju", rekao je.

Kina koja je 2018. ušla u trgovinski sukob sa SAD-om Donalda Trumpa želi zauzeti vodeće mjesto u multilateralnoj suradnji.

Tako je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu pohvalio Peking zbog njegova "kulturnog i pristojnog ponašanja", prozivajući usput SAD.

-"Nitko ne želi sankcije ni trgovinske ratove, osim onih koji ih zameću", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:38