TEATAR APSURDA

Na mafijaški protuudar nadovezao se i ministar obrane: Spomenuo je FBI i razbjesnio Vučića!

Bizarnost je dostigla vrhunac - Vučić je na RTS-u najavio da će protiv samog sebe podnijeti prijavu
Aleksandar Vučić i srpski mafijaši
 AFP, Mup Srbije

U Srbiji se nastavlja političko-pravosudni teatar apsurda i bizarnosti u adaptaciji glavnog režisera države Aleksandra Vučića. Realnost današnje Vučićeve Srbije pretvorila se u loše plagirane Nušićeve i Domanovićeve parodije te je stvarnost nadmašila umjetničku imaginaciju.

U očekivanju skorog početka suđenja najbrutalnijoj kriminalnoj grupaciji u Srbiji - klanu Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja - na vidjelo isplivavaju ne samo monstruozna ubojstva i zločini tog klana, nego i njihova povezanost s najvišim političkim vrhom te osobno s predsjednikom Vučićem te njegovim sinom Danilom i bratom Andrejem, a postoje i mnoge fotografije gdje su snimljeni s nekim od uhićenih članova Veljinog klana, pišu neki sve rjeđi neovisni srpski mediji i portali, poput krika.rs te dnevnog lista Danas.

Ovih dana je bizarnost dostigla vrhunac kad je Aleksandar Vučić u intervjuu na RTS-u najavio da će se samoprijaviti, odnosno protiv samog sebe podnijeti prijavu zbog slučaja Belivuk i onoga što je on rekao u istrazi. Tako je potpredsjednik glavnog odbora SNS-a Miloš Vučević podnio kaznenu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog "svih laži mafijaškog klana Veljka Belivuka i njima bliskih tajkunskih političara - pri čemu se misli na Dragana Đilasa, lidera oporbene Stranke slobode i pravde - i njihovih medija u inozemstvu i u Srbiji". Tu se pak misli na Dragana Šolaka, vlasnika medijske United Group.

Tako je sve ovo i priča o političkom obračunu s političkom oporbom i medijskim slobodama u Srbiji. Naime, otkad je "pala" Nevoljina grupa početkom ove godine, kao i spektakularno uhićenje, Aleksandar Vučić te njegov najbliži suradnik Aleksandar Vulin na televiziji svako malo objavljuju dokumente i mnogobrojne fotografije strašnih mučenja, raskomadanih tijela žrtava "Veljinog klana", a čak su objavili da su od ljudskog mesa radili ćevape koje su jeli!? Očito im je to ustupila istraga i tužilaštvo pa se u Srbiji mnogi pitaju je li to zakonito.

Nakon toga, kada je postalo jasno da će Velja i njegovi najbliži suradnici dobiti doživotne robije, što je javno govorio ministar unutarnjih poslova Aleksandra Vulin, počeo je mafijaški protuudar koji je zatresao i same temelje Vučićeva režima. A Velja Nevolja je rekao, a prenio portal krik.rs, da je odrađivao poslove za Vučića.

Kako je objavio Krik, Veljko Belivuk, šef osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu negirao je ubojstva koja mu se stavljaju na teret, ali je govorio o navodnom odnosu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke, koji su od njega, kako je iscurilo iz istrage, tražili više usluga, od toga da kontrolira da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv Vučića pa do toga da njegovi ljudi zastrašuju one koji organiziraju prosvjede protiv vlasti, ali i "da utječe na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prijevoz CarGo". Pojavila se i informacija da je "kuću užasa" u Ritopeku u kojoj su, kako se tvrdi, kriminalci obavljali mučna ubojstva i mučenja, osobno za njih "odabrao" sadašnji ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Uz sav taj trivijalni rašomon, još je i "uvrijeđena karika" Vučićeva režima ministar obrane Nebojša Stefanović, koji ionako hoda rubom opstanka među Vučićevom oligarhijom, izjavio da američki FBI ima najviše zasluga u razbijanju Belivukova klana.

To je razbjesnilo Vučića ("Stefanović je nešto pobrkao"), jer onda sve njegove zasluge u "borbi protiv kriminala" i "velike žrtve koju podnosi za Srbiju" padaju u vodu. Očito je i Stefanović, koji je smijenjen s pozicije šefa beogradskog SNS-a te izbačen iz Glavnog odbora stranke, čekao pravi trenutak da "metne Vučiću" u ionako za njega delikatnoj situaciji.

Potpredsjednica Demokratske stranke Dragana Rakić kaže u listu Danas da na površinu isplivava sve više dokaza da je klan Veljka Belivuka nastao i razvio se tijekom vladavine ove vlasti te da su postali "tako jaki jer su imali zaštitu upravo Vučića i njegovih suradnika". Prema njoj, ova predstava o "samoprijavljivanju" je pokušaj da se prikriju veze s Belivukom, a odvjetnik Vladimir Todorović smatra da se sve to izvodi kako bi se "samoprijava" odbacila te da se time dokaže da je Vučić čisti.

I predsjednik srpske Odvjetničke komore Viktor Gostiljac kaže da ta prijava protiv samog sebe "nema težinu niti će pridonijeti ičemu, a ponajmanje utvrđivanju istine". Prema Gostoljcu, to je samo populistička poruka "da predsjednik nema što da krije". On na kraju kaže da i je onaj koji sebe prijavljuje za kazneno djelo koje nije počinio zapravo počinio kazneno djelo obmane.

- Prema tome, ovo je jedna shizofrena situacija koja pokazuje da je u Srbiji istina izgubila vrijednost i da se ona kreira medijskim napadima i stalnim plasiranjem novih teza koje lako zbunjuju neupućene. To ne vidim kao ozbiljno i odgovorno ponašanje, a to je upravo ono što nam treba - ističe Gostiljac. Tako lakrdija doseže vrhunac, jer kako tvrde neovisni mediji u Srbiji, cijela ova predstava samo je u funkciji dokazivanje Vučićeve nedodirljivosti i jačanja kulta ličnosti koji poprima najapsurdnije razmjere.

I na kraju, Vučić je najavio da će u ožujku ili najkasnije u travnju 2022. godine u Srbiji biti održani istodobno predsjednički i prijevremeni parlamentarni izbori, kako bi učvrstio svoju vlast, a u vezi s tim već je najavio da će se umirovljenicima dati nepovratna financijska pomoć od 20.000 dinara (oko 170 eura po današnjem tečaju).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 16:02