UDAR NA LAVOV

Na meti Rusa skladišta goriva i hrane: ‘Tukli su po nama na zapadu jer je Joe Biden bio blizu‘

Unatoč brojnijim napadima, većina stanovnika Lavova kaže da nema namjeru napustiti taj grad
 AFP

Prije izlaska iz kuće na lice obvezno stavite mokru krpu.

Savjet je to stanovnicima Lavova, grada na zapadu Ukrajine, nakon što je u subotu popodne raketirano nekoliko objekata u gradu, uključujući skladište gorivom. Osim petero ozlijeđenih stanovnika, ruske su rakete uzrokovale golem požar u skladištu gorivom koji su vatrogasci jedvice stavili pod kontrolu tek u nedjelju rano ujutro.

Jutarnji je list razgovarao s nekoliko stanovnika Lavova, u blizini mjesta događaja, koji su rekli da je gusti dim iz skladišta gorivom cijelu subotnju večer i nedjeljno jutro još nekontrolirano sukljao, da su stanovnici u blizini mjesta eksplozije evakuirani, a oko 21 sat po lokalnom vremenu uslijedila je još jedna uzbuna za zračni napad.

- Bila su dva napada, jedan na skladište gorivom, a drugi na tvornicu tenkova na drugom kraju grada. Čule su se glasne eksplozije i vidio se golem požar koji je sada, srećom, stavljen pod kontrolu, koliko možemo vidjeti. Nekoliko smo puta bježali u sklonište i nije se preporučivao izlazak iz stana zbog dima. Ovo je, koliko se sjećam, prvi put da se zračni napad dogodio tijekom dana, kažu da je to zato što je Biden bio u Poljskoj - ispričao je za Jutarnji 33-godišnji Arthur iz Lavova, trenutačno u stanu u blizini gradskog središta.

image
AFP

Prijelaz za izbjeglice

Lavov je smješten samo 60 kilometara istočno od granice s Poljskom, što je najprometniji prijelaz za 3,5 milijuna izbjeglica. Američki predsjednik Joe Biden boravio je na poljsko-ukrajinskoj granici i u Varšavi u vrijeme napada. Iako ovo nije prvi napad na ukrajinski grad nedaleko od granice NATO-a, prvi je napad raketama u blizini stambenih gradskih naselja.

Podsjetimo, prije desetak dana Rusi su ispalili rakete na lavovski pogona za popravak vojnih zrakoplova na periferiji grada, a prije dva tjedna na vojni poligon Javoriv, 30-ak kilometara od Lavova, kada je poginulo 35 ljudi, a što je ekipa Jutarnjeg lista pratila uživo s terena.

Zamjenik gradonačelnika Lavova Andrij Moskalenko potvrdio nam je u razgovoru da u subotnjem raketnom napadu nije bilo preminulih, nego samo petero ozlijeđenih. Također, osim štete na strateškim objektima, skladištu i tvornici, od udaraca eksplozije, kako kaže, popucala su stakla i na obližnjoj školi te vrtiću. Nije nam mogao potvrditi hoće li uništeno skladište gorivom utjecati na opskrbu na gradskim benzinskim crpkama.

- Službe su još na terenu i zbraja se šteta, vatrogasci su požar gasili do šest ujutro. Naređujemo stanovnicima Lavova da zračne uzbune shvate ozbiljno i da na svaki alarm odlaze u skloništa - rekao je Moskalenko te dodao da je atmosfera u gradu sada ipak mirnija, da nema panike među stanovnicima te da nije primijetio da ljudi u većem broju planiraju evakuaciju.

Subotnji napad na Lavov mogao bi biti povezan s novom "specijalnom operacijom" Rusije u okviru koje su počela uništavanja ukrajinskih skladišta gorivom i hranom diljem zemlja, kako su izvijestili strani mediji. Ponukalo je to ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da u nedjelju apelira na Zapad tražeći još zrakoplova, tenkova, proturaketne obrane i protubrodskog naoružanja navodeći da ionako "skupljaju prašinu" u NATO-ovim skladištima.

- Čekamo već 31 dan. Tko je zadužen za euroatlantsku zajednicu? Je li to stvarno Moskva, zbog zastrašivanja? - rekao je Zelenski sugerirajući da su zapadni čelnici sprečavali isporuke oružja jer se boje Rusije.

Osim toga, Zelenski je prošli tjedan rekao čelnicima NATO-a da je Rusija počela upotrebljavati fosforne bombe. U nedjelju su ruske trupe u blizini grada Avdivka izvijestile da ih Rusi napadaju bijelim fosforom.

Iz ukrajinske obavještajne službe u nedjelju se doznalo da Rusija ima novi plan. Pokušava, smatraju Ukrajinci, podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regiju koju kontrolira Moskva, nakon što nije uspjela zauzeti cijelu zemlju.

- Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini - rekao je Kirilo Budanov u priopćenju te dodao da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod okupacijom Rusije.

Pod ruskom je kontrolom trenutačno 93 posto teritorija Luhanske oblasti te 54 posto teritorija Donecke oblasti.

U nedjelju su aktualni bili i odjeci Bidenova posjeta Poljskoj. Američki je predsjednik, naime, svoj trodnevni posjet granici Ukrajine, držeći govor u Varšavi, završio riječima: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", misleći pritom na Putina. Očekivano, u Moskvi je to izazvalo bijes i protumačeno je kao pokušaj američkog miješanja u rusku unutarnju politiku.

image
AFP

"Slab i bolestan"

Kremlj je uzvratio da nije na Bidenu da bira tko će biti predsjednik Rusije. "Ruskog predsjednika biraju Rusi", rekli su. Predsjednik parlamenta Vjačeslav Volodin nazvao je Bidena "slabim, bolesnim i nesretnim", dodajući da bi "za njega bi bilo dobro da prođe liječnički pregled".

Zato je situaciju u nedjelju morao "popeglati" američki državni tajnik Antony Blinken govoreći da "SAD ne traži promjenu režima u Rusiji".

Bijela kuća pojasnila je da predsjednik nije pozvao na smjenu režima, nego da je njegova poanta bila da se Putinu "ne smije dopustiti da vrši vlast nad svojim susjedima ili regijom. On nije govorio o Putinovoj moći u Rusiji ili o promjeni režima", rekao je američki dužnosnik.

Ankara ne želi "spaliti mostove suradnje" s Rusijom, Njemačka raspravlja o nabavi proturaketnog štita

Dok bi Turci s Rusima razgovarali i saslušali njihovu stranu priče, Nijemci gledaju kako se od Rusa zaštititi kupnjom proturaketnih sustava. Dvije europske zemlje, dvije članice NATO-a, a potpuno različiti pogledi na rusku invaziju u Ukrajini i kakve bi posljedice mogle biti za Europu.

Tako je u nedjelju Turska ponovila svoje stajalište da se "s Rusijom mora razgovarati", da se ne bi smjeli "spaliti svi mostovi" te da "i Ruse treba saslušati, na ovaj ili onaj način". Pritom Ankara rusku invaziju smatra neprihvatljivom, ali se protivi zapadnim sankcijama i nije im se priključila.

Turski predsjednik Erdoğan nedavno je izjavio da se vidi kao "posrednik u sukobu". Za to vrijeme, zgodan je detalj da su u turska ljetovališta uplovile dvije superjahte povezane s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Istovremeno s turskim pozivima na razgovor, u nedjelju iz Njemačke stižu informacije o nabavi proturaketnog sustava od Izraela. - Moramo se bolje zaštititi od prijetnji iz Rusije. Zbog toga nam je hitno potreban proturaketni sustav za područje čitave zemlje - rekao je socijaldemokratski političar Andreas Schwarz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Dva različita pogleda Njemačke i Turske, a onda i različite reakcije prema Rusiji, ne iznenađuju. Tursko gospodarstvo, otprije opterećeno valutnom krizom iz prosinca, uvelike se oslanja na rusku energiju, trgovinu i turizam, a otkad je 24. veljače počeo rat, tisuće Rusa stiglo je u Tursku, smatrajući je utočištem od nametnutih sankcija. Ahmet Burak Daglioglu, šef turskog ureda za ulaganja, sudionicima foruma je rekao da neke ruske tvrtke svoje poslovanje postupno premještaju u Tursku.

S druge strane, Nijemci su Moskvi zadali težak ekonomski udarac obustavom odobrenja plinovoda Sjeverni tok 2 i jasno se odredili prema invaziji. Zauzvrat, Rusi raketiraju zapad Ukrajine, u blizini granice NATO-a, odnosno Poljske, što se mnogim analitičarima čini kao ratna provokacija prema Europi, ponajviše Nijemcima.

A oni to, sudeći prema najavama o naoružavanju, shvaćaju ozbiljno. Njemačka je vlada, odmah nakon napada Rusije na Ukrajinu, najavila jačanje njemačkih obrambenih snaga i podizanje vojnog proračuna za 100 milijardi eura. Među prvim investicijama u obranu tako se razmatra izraelski sustav Arrow 3 koji služi obrani od raketa dugog dometa, kako su najavili u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40