KINEZI BEZ KOMENTARA

NA ŽELJEZNIČKI KOLODVOR U PEKINGU STIGAO MISTERIOZNI VLAK, UVEDENE NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI Svi bruje da je u Kinu došao Kim Jong-un

 
 Reuters, screenshot NTV

Japanski mediji izvijestili su u ponedjeljak da je u Peking stigao specijalni vlak iz Sjeverne Koreje, koji je ondje došao pod neuobičajeno snažnim mjerama sigurnosti što sugerira da je njime stigla neka visoka državna delegacija, javlja Associated Press. Prema informacijama televizijske mreže NTV i javne japanske televizije NHK, u cijelom Pekingu su pojačane mjere sigurnosti.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da nema informacija o vlaku te da ne može dati nikakav komentar. Istovremeno, sjevernokorejski državni mediji nisu izvijestili o bilo kakvom putu nekog državnog izaslanstva u inozemstvo.

Čim su se pojavila prva izvješća i snimke specijalnog vlaka s pekinškog željezničkog kolodvora pojavile su se i špekulacije da je u Kinu stigao sam sjevernokorejski lider Kim Jong-un, što bi bilo njegovo prvo putovanje u inozemsto otkad je preuzeo vlast u Pjongjangu.

Bloomberg je, pozivajući se na tri 'dobro upućena izvora', javio kako je Kim doista došao u posjet Kini, ali da zasad nije jasno koliko će on potrajati te s kim će se sve sastati.

Kim bi se krajem travnja trebao sastati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, dok je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom sastanak zakazan za svibanj, iako još nema konkretnog datuma ni lokacije na kojoj bi se dvojica lidera trebala susresti.

Dosad nije bilo nikakvih informacija o Kimovim mogućim planovima za put u Peking, ali zna se da je Kina praktički jedini preostali saveznik Sjeverne Koreje, bez čijeg pokroviteljstva bi se Kimov režim sasvim sigurno urušio. Ipak, i to savezništvo je u zadnje vrijeme na donekle klimavim nogama, s obzirom na radikalne Kimove poteze, uključujući i uporno razvijanje nuklearnog programa, unatoč gotovo jednoglasnom protivljenju i osudi međunarodne zajednice, pa i Pekinga.

Prije nego je vlak prešao kinesku granicu, zabilježene su velike sigurnosne mjere na području Mosta prijateljstva, koji spaja dvije države. Japanska televizija NTV izvještava da je riječ o žuto-zelenom vlaku, vrlo sličnom kompoziciji kojom je Kim Jong-unov pokojni otac Kim Jong-il 2011. godine došao u svoj posljednji službeni posjet Kini. Kompozicija ima 21 vagon.

Na snimci koju je objavio NTV osim vlaka vidljiva je i kolona crnih limuzina kako čeka na željezničkom kolodvoru, a vidljiv je i kordon kineskih vojnika kako stupa u smjeru perona. Na snimci se nije vidjelo tko je izašao iz vlaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:01