USPJEH ZNANSTVENIKA

Nabubreno vime: Klonirali tri "superkrave" koje daju goleme količine mlijeka

Riječ je o klonovima krava holštajn-frizijske pasmine. Riječ je o pasmini namijenjenoj isključivo proizvodnji mlijeka

Ilustracija

 Boris Kovačev/Cropix

Kineski znanstvenici uspješno su klonirali tri "superkrave" koje mogu proizvesti golemu količinu mlijeka, objavio je CNN pozivajući se na kineske državne medije.

Ovo postignuće kineskih znanstvenika pozdravljeno je kao velik uspjeh koji će smanjiti ovisnost Kine o uvozu mliječnih pasmina krava iz Europe i SAD-a.

Kloniranje je tehnika koja se pokazala uspješnom kod ovce Dolly, prvog sisavca klona. Podsjetimo, ovca Dolly na svijet je došla u srpnju 1996. godine u škotskom Institutu Roslin u blizini Edinburgha kao klon jedne odrasle ovce pasmine Finn-Dorset.

I tri teleta koja su na svijet došla u regiji Ningxia u tjednima uoči kineske lunarne nove godine 23. siječnja klonovi su visokoproduktivnih krava holštajn-frizijske pasmine uvezenih iz Nizozemske. Riječ je o pasmini namijenjenoj isključivo proizvodnji mlijeka. U većini zemalja Europe ta pasmina predstavlja osnovu mljekarske proizvodnji, a proizvodni kapacitet tih krava kreće se od 7000 do 10.000 litara mlijeka godišnje, dok u SAD-u, Kanadi i Izraelu postoje grla koja daju više od 10.000 litara.

Kineski znanstvenici pod vodstvom dr. Jin Yapinga sa Sjeverozapadnog sveučilišta za poljoprivredne i šumarske znanosti i tehnologiju kreirali su 120 embrija iz stanica uha odrasle krave holštajn-frizijske pasmine, a zatim neke od njih umetnuli u krave, surogat-majke. Prvo od kloniranih teladi rođeno je 30. prosinca prošle godine carskim rezom zbog svoje veličine i težine od 56,7 kilograma.

Dr. Jin Yaping nazvao je rođenje "superteladi" probojem koji Kini omogućava očuvanje najboljih krava "na ekonomski izvediv način" jer se čak 70 posto mliječnih krava u toj mnogoljudnoj zemlji uvozi iz inozemstva.

- Samo pet od 10.000 krava u Kini može proizvesti 100 tona mlijeka tijekom svog života, što ih čini vrijednim resursom za uzgoj. Ali, neke vrlo produktivne krave nisu identificirane do kraja života, što otežava njihovo razmnožavanje - rekao je Jin Yaping za Global Times.

- Planiramo za dvije do tri godine napraviti stado s više od 1000 "superkrava" kao čvrst temelj za rješavanje kineske ovisnosti o prekomorskim mliječnim kravama i problema rizika od prekida lanca opskrbe - naglasio je Jin Yaping.

Kina je postigla značajan napredak u kloniranju životinja posljednjih godina. Tako su 2017. godine kineski znanstvenici kreirali klonirana goveda s povećanom otpornošću na goveđu tuberkulozu koja je postala prijetnja u mnogim zemljama. Prošle je godine kineska biotehnološka kompanija Sinogene Biotechnology Co. predstavila Mayu, prvu kloniranu polarnu vučicu. U posljednjih 25 godina znanstvenici su klonirali brojne životinje, uključujući svinju, psa, mačku, konja i miša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:09