RIJETKA POJAVA

NAD MEDITERANOM SE FORMIRA OPASNI URAGAN Očekuju se vjetrovi i poplave koje bi mogle ugroziti živote ljudi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 27.09.2018. u 13:43

Waves crash against the seawall as Hurricane Irma slammed across islands in the northern Caribbean on Wednesday, in Fajardo, Puerto Rico September 6, 2017. REUTERS/Alvin Baez TPX IMAGES OF THE DAY
Alvin Baez / REUTERS

Ilustracija, Arhiva

 

Nad južnim Mediteranom se formira ciklona koja bi se do vikenda mogla pretvoriti u opasni uragan, upozorava Severe Weather, a ako se nastavi razvijati brzinom koju sada pokazuju satelitske snimke, mogla bi se razviti do jačine najsnažnijeg mediteranskog uragana ikad zabilježenog.

Uragan se prema procjenama kreće kroz južni Mediteran, a u opasnosti su otok Kreta u subotu kasno navečer, te Tursku čiju bi zapadnu obalu mogao pogoditi u nedjelju.

 

Uragan sa sobom očekivano donosi vjetrove jačine i do 150 km/sat, te obilne kiše koje bi mogle uzrokovati poplave, zbog čega se stanovnike tih mjesta priprema na to da se osiguraju i zaštite na vrijeme. Vjetrovi i poplave mogli bi, naime, ugroziti ljudske živote.

www.severe-weather.eu
 

Crometeo mediteranske uragane objašnjava kao "spoj" tropske i vantropske ciklone, što je rijetka pojava u Sredozemlju - tek nekoliko puta godišnje. Takvi uragani imaju specifični oblik s okom u središtu oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje. Ono što ih razlikuje od tropskih ciklona je što nastaju i iznad hladne morske površine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo