GRIJEH IZ PROŠLOSTI

NAGRAĐIVANI KNJIŽEVNIK OSUĐEN NA SMRT ZBOG ZLOČINA KOJI JE POČINIO PRIJE 23 GODINE: Svoj monstruozni pohod opisao je u romanu

 

Nagrađivani kineski pisac detektivskih romana Liu Yongbiao osuđen je na smrt zbog ubojstva počinjenog prije 23 godine - u studenome 1995. kada su se on i njegov prijatelj Wang Mouming, također osuđen na smrt, potucali po Kini kao drski pljačkaši.

Njih su dvojica te hladne zime dogovorili da izvedu pljačku. No bili su nespretni i stvar je krenula naopako. Uspjeli su se izvući, ali i dalje su bili bez novca. Zbog toga su u prenoćištu napali nekoga gosta. Ubili su ga, ali kod njega su našli samo dolar i pol. Krenuli su u suludi pohod.

Bez milosti

Prvo su napali vlasnika konačišta, ali i kod njega nisu našli zadovoljavajuću sumu novca. Ubili su ga. Krenuli su dalje. Upali su u stan žene vlasnika, koju su također ubili. Tamo se našao i njihov 12-godišnji unuk. Nisu imali milosti - zatukli su i dječaka. Policija je tapkala u mraku. Možda bi slučaj ostao neriješen, da se nisu dogodile dvije krucijalne stvari. Prvo, napredovala je forenzika, a drugo, sudbina je htjela da Liu počne pisati kriminalističke romane.

Postao je član Društva kineskih pisaca, a mnogi romani su mu i nagrađivani. No, gonjen nečistom savješću ili ohološću, ili stvaralačkom krizom, teško je odgonetnuti, Liu je u jednom od romana opisao zločin. To je izazvalo sumnju istražitelja koji slučaj nisu zaboravili.

Opušak

Sada dolazimo i do onoga oko napretka forenzike. Naime, prekriven prašinom, ali ipak sačuvan, negdje na policama mjesne policije, ostao je i spremljen opušak koji je nađen na mjestu zločina. Napravljena je analiza DNK, koja je potvrdila da je njegov.

Liu je uhićen i osuđen na smrt. Priznao je krivnju. - Zaslužio sam umrijeti ne jednom nego sto puta zbog onoga što sam učinio - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:52