OBRAČUN

Najbogatijem kineskom tajkunu Huangu Guangyu sudi se zbog mita

Gospodarski krugovi pomno prate suđenje jer na vidjelo iznosi velike rizike poslovanja u Kini
(FILES) This file photo taken on November 21, 2006 shows Huang Guangyu, whose GOME chain of consumer electronics stores earned him the nickname "China's Sam Walton", a reference to Wal-Mart's founder. A Chinese court has charged Huang -- once the country's richest man -- with bribery, insider trading and illegal business dealings, state media reported on February 15, 2010. Huang, who has been detained for more than 14 months without charge, will be tried in a Beijing court, the Xinhua news agency, citing local media. CHINA OUT AFP PHOTO/FILES
 AFP

PEKING - Kina je danas podigla optužnicu protiv tajkuna Huanga Guangyua , nekad najbogatijeg čovjeka u državi, zbog mita, protuzakonitog poslovanja i korištenja insajderskih informacija brojnih poduzeća za vlastite poslovne poteze. Guangyu je osnivač Gome Electrical Appliancesa, najvećeg lanca elektroničke opreme u Kini, a njegovo je bogatstvo bilo procijenjeno na 6,3 milijarde dolara.

Uznemireni poslovnjaci

Sudski proces pozorno prate kineski poslovnjaci koji su uznemireni zbog rizika poslovanja u komunističkoj zemlji. Naime, iako poslovi u Kini cvjetaju, poduzetnici moraju dobro paziti da se ne zamjere vlastima. Udar na Guangyua pokazuje koliko je bitno ostati podoban i spretno krčiti mrežu korumpiranih komunističkih dužnosnika.

Kineski bogataš uhićen je prije 15 mjeseci, no vlasti su to, po običaju objavile s nekoliko dana dana kašnjenja i otada u javnost o njemu nisu puštane vijesti. Optužen je bio za manipulaciju burzom, no nakon što su stanoviti šefovi policije i dužnosnici ministarstava smijenjeni zbog korupcije, optužnica je proširena.

Seljački sin postao elita

Inače, priča o Huangu Guangyuu je priča o siromašnom seljačkom sinu koji je postao elita. Svoj ulični štand sa satovima i radiotranzistorima pretvorio je u vrijeme početka kineskoga booma u veliki lanac. No, mnogi u Kini smatraju da su osobe koje su se tada obogatile korumpirane. U anketi koju je objavilo komunističko glasilo Narodni dnevnik tek16 posto ispitanih vjeruje da su novi bogataši uspjeli zbog “pameti i teškog rada”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:47