UŽAS U CENTRU ISTANBULU

Najmanje šestero mrtvih i 81 ranjena osoba u snažnoj eksploziji, Erdogan: ‘Ovo je bio podli napad‘

Društvenim mrežama kruže snimke trenutka eksplozije u centru Istanbula, u blizini trga Taksim

Eksplozija u Aveniji İstiklal u Istanbulu

 Yasin Akgul/Afp

U popularnoj Aveniji İstiklal u Istanbulu u nedjelju poslijepodne došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo šest osoba, a 81 ih je ozlijeđeno.

- Ovo je bio podli napad i počinitelji će biti kažnjeni. Uvjeravam sugrađane da će ih snaći kazna koju zaslužuju - rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Kao što su propali i jučer te kao što će propasti i sutra, napori da se porazi Turska i njezin narod pomoću terorizma propast će i danas - dodao je Erdogan te ustvrdio da inicijalne informacije sugeriraju da je ulogu u napadu odigrala jedna žena.

- Ne bi bilo ispravno reći da je ovo nedvojbeno teroristički napad, međutim inicijalne informacije i inicijalni obavještajni podaci kažu da miriši na terorizam - rekao je turski predsjednik.

Hitne su službe na lice mjesta stigle odmah nakon eksplozije. Ulica je odmah nakon eksplozije zatvorena. Novinska agencija Anadolu piše će pet tužitelja istraživati eksploziju u Aveniji İstiklal.

Društvenim mrežama kruže snimke eksplozije u centru Istanbula, u blizini trga Taksim.

Na drugim videosnimkama koje su objavljena na društvenim mrežama može se vidjeti da je na jednom dijelu avenije izbio požar te se čula glasna eksplozija.

Korisnici društvenih mreža kažu da su trgovine zatvorene odmah nakon eksplozije.

- Kada sam čuo eksploziju, smrznuo sam se, ljudi se se prestrašili, pogledavali su se. Nakon toga su počeli bježati. Što drugo možete napraviti - rekao je Mehmet Akus, 45-godišnji djelatnik jednog restorana.

Turska regulatorna tijela medijima su zabranila emitiranje snimaka eksplozije i posljedica eksplozije.

Avenija İstiklal popularna je i među turistima i građanima Istanbula, a prepuna je restorana i trgovina.

Eksplozija je odjeknula oko 16:20 po lokalnom vremenu, a 14:20 po hrvatskom.

Turska je, podsjeća AP, u razdoblju od 2015. do 2017. bila metom niza terorističkih napada koje su izveli bombaši ISIS-a i grupe povezane s Kurdistanskom radničkom strankom.

Al Jazeerin dopisnik iz Istanbula rekao je da se sumnja da je eksplozija rezultat napada bombaša samoubojice, no službene potvrde o uzroku eksplozije još nema.

MVEP: U eksploziji u Istanbulu nema stradalih hrvatskih državljana

Prema zasad dostupnim informacijama, nema službenih podataka da je u eksploziji u Istanbulu stradao netko od hrvatskih državljana, priopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Najmanje šest osoba je poginulo, a više od 50 je ranjeno u eksploziji bombe u nedjelju u popularnoj ulici u pješačkoj zoni u središtu Istanbula. Zasad nisu poznate okolnosti eksplozije, ali je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio da je riječ o terorističkom napadu.

MVEP je priopćio da hrvatsko veleposlanstvo u Ankari, zajedno s generalnim konzulatom u Istanbulu, prati situaciju te je u stalnom kontaktu s nadležnim tijelima.

U priopćenju se dodaje da je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ime ministarstva i svoje osobno izrazio turskom ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu sućut te nadu u brz oporavak ozlijeđenih. Naglasio je kako su Hrvatska i hrvatski narod solidarni s Turskom i svim njenim građanima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:06