LJUDIMA TREBA SLOBODA

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC OTKRIVA TAJNE ZAPOŠLJAVANJA Greške zbog kojih nećete dobiti radno mjesto

 AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO / AFP PHOTO/KIMIHIRO HOSHINO

NEW YORK - 'Za većinu ljudi, posao je sr**e, no ne mora biti.' Riječi su to Laszla Bocka, šefa kadrovske službe u Googleu koji nadzire više od 50 tisuća zaposlenika u 70 ureda diljem svijeta.

Njegova je knjiga 'Pravila posla: Uvid u Google koji će promijeniti način na koji živite i vodite' u utorak izašla na police knjižara. Zanimljivo štivo pružit će priliku drugim kompanijama da budu poput Googlea, i ne samo kroz davanje povlastica zaposlenicima poput besplatnih gableca ili soba za igranje.

Bock je u razgovoru za The Huffington Post pričao o Googleovoj filozofiji pristupa ljudima te kako netko može postati zaposlenikom u kompaniji koja već nekoliko godina za redom dobiva titulu najboljeg poslodavca na svijetu.

U intervjuu Bock navodi kako je porodiljini dopust jedna o stvari koje mogu učiniti i manje tvrtke, a ostavlja dobar utisak na radnike.

- Google daje pet mjeseci uz punu plaću, bonuse i dionice. Uz to, imamo program porodiljinog za očeve i istospolne partnere. Realno gledajući gubite dva mjeseca zaposlenikove produktivnosti, no netko drugi može nadoknaditi taj dio. Ne morate zaposliti nekog novog. Uostalom, nije da ljudi tako često imaju djecu - rekao je Bock.

Što se općenitog odnosa poslodavca prema zaposlenicima tiče, Bock ističe kako je važna samo jedna star - spavat ćete dobro ako se ponašate prema ljudima kako biste htjeli da se prema vama ponašaju.

- Ako ljudima date malo slobode činit će nevjerojatne stvari. Čak i ukoliko ste mala kompanija, postavite kutiju za prijedloge i nagradite najbolje na kraju mjeseca - objašnjava Bock te dodaje kako i do pet puta tjedno bude upitan da sredi nekome posao u Googleu.

Što se tiče grešaka koje ne smijete napraviti ako želite raditi u Googleu, Bock naglašava kako su gotovo uvijek 'male stvari'.

- Tipfeler u životopisu, na primjer. Osim ako vam jezik nije materinji. Ako ste kao Francuz prijavljujete na posao u Francuskoj i imate tipfeler, odmah ispadate. Ako ste pak Britanac u Francuskoj, nisam pretjerano zabrinut. Čak nam ni vaše školovanje nije važno. Mnogo više pažnje posvećujemo intervjuu - ističe Bock te kao primjer pitanja na razgovoru za posao daje 'Koji si intelektualno težak problem uspješno riješio?'

Dva puta godišnje zaposlenici imaju priliku ocijeniti šefove kroz upitnik od 15ak pitanja u nekoliko kategorija. Anketa je potpuno anonimna pa zaposlenici zaista mogu reći sve što misle o svome nadređenome, a niti jedan od njih neće zbog toga izgubiti posao ili imati manju plaću.

- Prema anketama, svega 70-80 posto mojeg tima me podržava. Unaprijedio sam druge stvari poput inspiriranog vodstva, donošenje dobrih odluka... Pokušat ću se još poboljšati. Lijep je osjećaj znati da neću dobiti otkaz zbog niskog rezultata - zaključuje Bock.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:59