TURISTI ODNIJELI TONE

NAJSKUPLJI UKRADENI SUVENIR S GODIŠNJEG ODMORA Tko u Italiji za uspomenu poželi zgrabiti šaku pijeska, mogao bi platiti kaznu do 3.000 eura

 Max Rossi / REUTERS

Turisti koji bi željeli zagrabiti šaku pijeska za uspomenu s talijanskih plaža i odnijeti ga kući mogli bi se suočiti s kaznom koja ide čak do 3 tisuće eura. Specifična pravila, kao i visina kazni, razlikuju se od jedne do druge talijanske regije, kaže nacionalna turistička zajednica.

Vlada na Sardiniji, primjerice, nedavno je postrožila zakon te zabranila odnošenje pijeska čak i u malim količinama, kao i kamenčića, kvarca i školjki. Po zakonu uvedenom ovog ljeta, svatko tko "uzme, zadrži ili prodaje male količine bez dozvole" suočit će se s kaznom između 500 i 3000 eura.

Mjera je rezultat činjenice da se pijesak u velikim količinama odnosio s plaža, kaže agencija. BBC piše navodeći lokalna izvješća da je u tri ljetna mjeseca 2015. gotovo pet tona pijeska zadržano na aerodromu Elmas.

Pijesak je otkriven i u druge dvije zračne luke, Alghero i Olbia. Plaže na Sardiniji stvarale su se kroz milijune godina. "Uzimanje male bočice pijeska ne čini se puno, ali ako milijuni turista to učine, tone i tone će svake godine nestajati", kažu talijanske vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 14:41