DIPLOMATSKI INCIDENT

Najveća izraelska uvreda Washingtonu

Bijela kuća je najavu izraelske gradnje shvatila kao uvredu, a izraelsku brzinsku ispriku dočekala vrlo hladno
 AFP

WASHINGTON - Izraelska najava gradnje u istočnom dijelu Jeruzalema predstavlja “uvredu” za SAD, kao i odluku koja je destruktivna za “mirovni proces na Bliskom istoku”, poručili su neki od ključnih članova američke administracije - državna tajnica Hillary Clinton i politički savjetnik Baracka Obame, David Axelrod.

Osramoćeni Biden

Izrael je 10. ožujka, prilikom posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena (koji se shvaćao kao poticaj početku prvih neizravnih pregovora Izraelaca i Palestinaca od izraelske ofenzive u Gazi), najavio da u židovskom naselju Ramat Sholmo u istočnom Jeruzalemu planira sagraditi 1600 novih stambenih jedinica. Tada je lavina krenula.

“Osramoćeni” Biden upozorio je da bi se mogli ugroziti predstojeći pregovori, a razljutila se i državna tajnica Hillary Clinton koja je održala 43-minutno predavanje izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, rekavši mu da je Izrael poslao “vrlo negativan signal” o tome kako pristupa Washingtonu. Nakon te reakcije Netanyahu se požurio ispričati zbog fijaska i naredio istragu.

- Učinjen je žaljenja vrijedan, nenamjeran incident koji je nanio štetu, a nije se smio dogoditi - poručio je u nedjelju. Washington je ispriku dočekao vrlo hladno i ponovio ranije rečeno. Axelrod je izraelsko ponašanje nazvao “izravnom uvredom”.

- To je bila uvreda, ali najvažnije je da je to podrivanje sadašnjih vrlo krhkih napora da se vrati mir u regiju - poručio je.

Najveća kriza

Veleposlanik Izraela u Washingtonu Michael Oren istaknuo je da se radi o najvećoj krizi u odnosu SAD-a i Izraela u u zadnjih 30-ak godina.

- Odnosi Izraela i SAD-a u najvećoj su krizi od 1975. (sinajska kriza), povijesnih razmjera - rekao je.

Netanyahu se zbog svega (Clinton traži od njega da odustane od gradnje, a i Palestinci neće početi pregovore dok se gradnja ne otkaže) našao u nezavidnoj poziciji - ne želi ljutiti SAD, a za vratom mu dišu partneri iz koalicije koji svi, kao i on, podržavaju gradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:56