OPLEO PO DEMOKRATIMA

NAJVEĆA KONFERENCIJA NA SVIJETU Putin progovorio o Siriji, nuklearnom oružju, izborima u SAD-u: 'Očito smo samo mi znali da će Trump dobiti!'

 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je odbacio optužbe Bijele kuće o upletenosti Rusije u američke predsjedničke izbore i dodao kako je jedini vjerovao u pobjedu Donalda Trumpa.

"Demokrati gube na svim frontovima i samo traže na koga bi svalili krivnju. Trebaju naučiti dostojanstveno gubiti", kazao je Putin na godišnjoj tiskovnoj konferenciji i odlučno odbacio optužbe Bijele kuće za miješanje u predsjedničke izbore te uputio kritike na račun Obamine administracije zbog pokušaja da poraz Hillary Clinton pripiše Rusiji.

Trumpova pobjeda Putina nije iznenadila jer je, kako je istaknuo, bio "uvjeren" u njegovu pobjedu.

"Očito smo samo mi znali da će pobijediti. Nitko drugi nije. Trump je razumio raspoloženje ljudi i išao je do samoga kraja, kada nitko u njega nije vjerovao osim nas", rekao je Putin i izrazio nadu u razvoj "poslovnih i konstruktivnih odnosa na korist Rusiji i SAD-u".

Komentirajući riječi predsjednika Baracka Obame, koji je rekao da bi se Ronald Reagan okrenuo u grobu da može vidjeti ankete po kojima trećina republikanca dobro misli o Putinu, ruski predsjednik je kazao kako bi Reagan bio sretan što njegova stranka pobjeđuje.

Putin je dodao kako mu nije ništa neobično što Trump govori o potrebi jačanja američkog nuklearnog arsenala. "Više me čude riječi nekih dužnosnika postojeće administracije koji se upiru u dokazivanju da su američke oružane snage najjače na svijetu. To nitko ne spori", rekao je Putin i naglasio da Rusija neće krenuti u utrku u naoružanju.

Uvjeren je da će "prije ili kasnije" doći do normalizacije odnosa Rusije i Ukrajine i da će most između Rusije i Krima biti koristan za međudržavne odnose i buduće poslovne veze.

Oslobađanje Alepa od "radikalnih elemenata" Putin smatra važnim korakom u normalizaciji stanja u Siriji.

"Predsjednik Turske i čelnici Irana imali su također veliku ulogu u rješavanju situacije oko Alepa. Ne znam hoće li ovo zvučati neskromno, ali bez našeg sudjelovanja, to bi bilo nemoguće", naglasio je Putin i rekao kako bi idući korak trebao biti sveobuhvatan mir u toj zemlji.

Rekao je i da ubojstvo ruskog veleposlanika u Ankari neće naštetiti odnosima dviju zemalja i naglasio da će Rusija razvijati pojedinačne veze s članicama EU-a ne bude li se mogla dogovoriti s cijelom integracijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:13