VELIKE PROMJENE

NAJVEĆA REKONSTRUKCIJA JOŠ OD 1947. GODINE Srpska pravoslavna crkva zbog Kosova mijenja ime, evo kako će se ubuduće zvati

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Srpska pravoslavna crkva mijenja ime: ubuduće će se zvati Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija.

Uz postojeće četiri mitropolije, sa sjedištima u Zagrebu, Sarajevu, Sydneyju i na Cetinju, uz središnju Beogradsku arhiepiskopiju, SPC će imati 18 mitropolija, otkrivaju beogradske Večernje novosti prijedlog novog ustava SPC-a. Postojećih 13 eparhija postaju mitropolije. Viši rang će, među ostalima, dobiti Dalmatinska, Banjalučka, Šumadijska, Američka i Frankfurtska eparhija.

To bi trebao biti prvi cjeloviti ustav Srpske crkve od 1931., a posljednja veća revizija bila je napravljena 1947. godine, prenose Novosti. Promjene u službenom nazivu Crkve objašnjavaju se željom da se ojača veza s povijesnim središtem u Pećkoj patrijaršiji, ali i s Kosovom kao najvažnijim dijelom njezine jurisdikcije.

Pećka patrijaršija, sa sjedištem u Peći na današnjem Kosovu, postojala je od 1346. do otomanskih osvajanja, a onda je uz dozvolu Otomanskog Carstva obnovljena 1557. godine. Obuhvaćala je velik prostor od Dalmacije do Bugarske.

Patrijarha SPC-a birat će članovi Svetog arhierejskog sabora, ali bez ždrijebanja. To se počelo primjenjivati 1967. kao obrana od miješanja komunističke vlasti u crkvena pitanja. Odsad će biti biran na izbornom saboru tajnim glasanjem uz obaveznu dvotrećinsku većinu. Novi ustav trebao bi stupiti na snagu u svibnju ako bude usvojen na crkvenom saboru, a pripremala ga je komisija koju je vodio mitropolit Amfilohije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:43