OPOZIV PREDSJEDNIKA

NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE DALO IZNENAĐUJUĆE REZULTATE, SVE SE PROMIJENILO! Veliki obrat u razmišljanjim Amerikanaca frapirao Bijelu kuću

 
Trump u ekstazi za volanom kamiona
 Carlos Barria / REUTERS

Polovica Amerikanaca podupire opoziv predsjednika Donalda Trumpa, a javno mišljenje se pomiče u korist demokrata, pokazuju najnovija istraživanja javnog mijenja nakon otkrića afere s ukrajinskim predsjednikom.

Istraživanje, provedeno u suradnji medijskih kuća NPR-PBS i Instituta Marista za istraživanje javnog mijenja, dokazalo je da 49 posto ispitanih odobrava opoziv Trumpa, nasuprot 46 posto koji ne pristaju na to, što je za 10 posto više u odnosu na istraživanje iz travnja provedeno nakon objave izvještaja bivšeg posebnog tužitelja Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke izbore.

Promjenu javnog mijenja i podrške predsjedniku Trumpu u subotu je prokomentirala i predsjednica Kongresa Nancy Pelosi.

Promjena stava

- U javnosti se potpuno promijenila klima; to bi se moglo promijeniti, ali trenutačno američki narod donosi drukčiju odluku nego nakon što su svjedočili izvještaju posebnog istražitelja Muellera - rekla je Pelosi.

Kao pripadnica Demokratske stranke ovog je tjedna podržala istragu o Trumpu nakon što su procurile informacije o telefonskom pozivu od 25. srpnja. Naime, u pozivu je američki čelnik zatražio od ukrajinskog predsjednika Zelenskog da pokrene istragu o demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu i njegovu sinu Hunteru. Nakon što je to razotkrio američki neimenovani zviždač, demokrati iz Zastupničkog doma pokrenuli su postupak opoziva protiv Trumpa.

A Trumpova pozicija o skandalu? - Ovo što se događa najveća je prijevara u povijesti američke politike - rekao je u subotu u videoporuci koju je objavio na svom Twitter profilu. Trump trenutačno igra na kartu žrtve kad tvrdi da mu demokrati žele ‘’oduzeti sve’’; ‘’spriječiti me jer se borim za vas’’, no i dalje se postavlja kao zaštitnik svojih birača i republikanskih vrijednosti ‘’jer nikada neće dopustiti da se to dogodi’’.

Republikanci čvrsto stoje uz Trumpa i nitko se trenutačno ne usuđuje napustiti stranku. Trump je predsjednik koji je tijekom svojeg mandata zaredao nebrojene skandale, no niti jedan, pa niti ‘’ukrajinska afera’’, neće spriječiti republikance da izvrše udar na predsjednika. Unatoč svemu, on svoje birače i pripadnike stranke čini sretnima, a za to postoji i nekoliko razloga.

Prvo, Trump jedini čvrsto predstavlja političke ideje republikanaca čija je razina radikalizacije posljednjih desetak godina dosegla nove razmjere. Njihov desni konzervativizam svoje korijene vuče iz bjelačkog i ultraradikalnog pokreta ‘Tea party’ koji je procvat doživio tijekom mandata demokrata Baracka Obame.

Protiv Obame

Pokret je poznat po izlaganju Obame negativnom publicitetu - poistovjećivali su ga s Hitlerom i Lenjinom, prosvjedovali protiv Obamine politike masovnog zaduživanja, protiv pomoći države bankrotiranim bankama, vlasnicima kuća. Naposljetku su se okrenuli prema oštrijoj politici migracije.

Drugo, ideje ‘Čajanke’ zadobivale su sve više pristaša među republikancima do mjere da je slaganje s ekstremnim pozicijama pokreta postao ethos budućih kandidata za izbore. U trenutku kad se Trump kandidirao 2016. godine, republikanski birači i stranka jedva su dočekali nekoga tko će biti u stanju provesti konzervativni ustanak i svojim robusnim izjavama moći pokoriti protivnike. Njima je više nego odgovaralo da se napokon pojavio netko tko će bez imalo srama izjaviti da onaj tko se zove Husein Obama nije mogao biti rođen na američkom tlu pa je samim time nelegitimni predsjednik. Umjereni republikanci jednostavno više nisu imali političkih izgleda, a oni koji nisu prihvatili realnost su se povukli iz politike.

Opće je poznato da je javno suprotstavljanje Trumpu iz redova republikanca nemoguće jer će takve predsjednik javno poniziti i obasipati komentarima mržnje. Za Trumpa ne postoje ni saveznici, ni prijatelji, ni neprijatelji, nego samo i isključivo njegovi interesi. Čak ni u studenome protekle godine republikanci se nisu pobunili nakon što su na kongresnim izborima deseci njih izgubili mandate u Zastupničkom domu, a time i većinu. Ali su je sačuvali u Senatu.

Ispunjava obećanja

Posljednji razlog za masovnu podršku je to što se Trump držao predizbornih obećanja. Jedan dio birača zadovoljan je jer nije odustao od gradnje zida prema Meksiku, drugi jer je smanjio poreze, nekima odgovaraju kaznene mjere u trgovinskom ratu protiv Kine, a čini se i da postiže napredak u pregovorima s talibanima u Afganistanu - riskantnom pitanju koje mu neće pomoći na izborima.

Više od 90 posto republikanaca smatra da je Trump odličan vođa. Dokle god on bude vodio takvu politiku, teško će se naći neki republikanac u Kongresu oji će podržati opoziv predsjednika Trumpa. Republikanska stranka napravit će sve kako bi Donald Trump bio ponovno izabran za predsjednika 2020. godine, jer je upravo on ‘’gospodin savršeni’’.

'Trumpov opoziv doveo bi do građanskog rata'

Da se američki predsjednik Donald Trump itekako boji potencijalnog opoziva, zorno svjedoči i njegov Twitter profil. Iako je i inače aktivan, posljednjih dana doslovno zatrpava internet prostor objavama u kojem optužuje sve živo i neživo za zavjeru i napad na sebe. Prvi su na tapeti Demokrati i većina većih medija, za koje je Trump uvjeren da vode rat protiv njega.

I dok je takvo što očekivano, čak i za Trumpa je ekstreman status u kojem je prenio izjavu izvjesnog pastora Robert Jeffress. Dotični je za Fox News (Trumpovu omiljenu televiziju) rekao da bi Trumpov impeachment (opoziv) doveo do građanskog rata u SAD-u i podjele od koje nacija nikada ne bi ozdravila. S čime se ugroženi predsjednik očito slaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:46