ZBOG MIROVINSKE REFORME

NAJVEĆI PUTINOV KRITIČAR OPET U ZATVORU Navaljni osuđen na 30 dana zatvora zbog organiziranja prosvjeda

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.08.2018. u 18:38

Russian opposition leader Alexei Navalny, who was recently detained over his participation in an anti-government protest in January 2018, walks out of a court building after a hearing in Moscow, Russia August 27, 2018. REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS

Vođa prosvjeda u Rusiji Aleksej Navaljni osuđen je na 30 dana zatvora zbog organiziranja neodobrenih prosvjeda. Taj će potez onemogućiti Navaljnog u organiziranju prosvjeda protiv mirovinske reforme idući tjedan uoči regionalnih i parlamentarnih izbora.

Navaljni, koji je oštar kritičar ruskog vodstva, puno je puta zatvaran.

Navaljni je preko vikenda bio pritvoren, a osuđen je zbog ponovljenog kršenja zakona koji zabranjuju neodobrene javne skupove.

"Nemojte im dopustiti da misle kako će moje uhićenje nešto promijeniti", napisao je Navaljni na Twitteru nakon što je osuđen te je pozvao svoje pristaše da prosvjeduju na dan izbora.

Navaljni je nepopustljiv kritičar vladinih planova, prema kojima bi se povećala dobna granica za odlazak u mirovinu.

Navaljni je putem Twittera zamolio pristaše da budu aktivniji u organiziranju ljudi za prosvjede protiv podizanja dobne granice za mirovinu 9. rujna.

Ruski je parlament privremeno odobrio podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu s 55 na 63 godine za žene te sa 60 na 65 za muškarce.

Ukoliko prođe referendum, po prvi puta u 80 godina će se u Rusiji povećati dobna granica za odlazak u mirovinu.

Mogućnost promjene zakona izazvala je negodovanje, pogotovo kod muškaraca.

Prema procjeni Svjetske banke iz 2016., 43 posto ruskih muškaraca neće doživjeti šezdesetpetu godinu.

Izdvajamo