PRITISAK WASHINGTONA

NAJŽEŠĆE SANKCIJE DOSAD Donald Trump zamrznuo svu imovinu Venezuele u SAD-u

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2019. u 09:01

Venezuela's President Nicolas Maduro speaks at a meeting of the Sao Paulo Forum in Caracas, Venezuela, July 28, 2019. REUTERS/Manaure Quintero
REUTERS

Nicolas Maduro

Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je u ponedjeljak svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u, naglo pojačavši gospodarski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuelanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuelanskih dužnosnika.

Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju.

Ruske i kineske kompanije su među onima koje još uvijek značajno posluju s tom južnoameričkom članicom OPEC-a.

- Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venezuele u SAD-u blokirani su i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati - navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća.

Opseg odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trumpove administracije.

- Ovo je vrlo snažna odluka - rekla je Ana Quintana, viša politička analitičarka iz Heritage Foundationa, konzervativne istraživačke organizacije u Washingtonu.

Ministarstvo informiranja Venezuele još nije komentiralo Trumpov potez.

SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele.

Guaido, kojega Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, ranije je ove godine imenovao odbor tvrtke Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venezuele.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo