MARCO DI LAURO

NAKON ČAK 14 GODINA PAO 'SUPERBJEGUNAC', DRUGI NAJOPASNIJI ŠEF TALIJANSKE MAFIJE Uhićen je u stanu dok je jeo tjesteninu u društvu svojih mačaka

Marco Di Lauro (sredina)
 Profimedia, IPA

Talijanska je policija nakon 14 godina traganja napokon uhitila Marca Di Laura (38), "super bjegunca" koji je svih tih godina uspješno izmicao ruci pravde, piše The Guardian.

Di Lauro je uhićen u subotu u skromnom stanu u napuljskoj četvrti Chiaiano u akciji u kojoj je sudjelovalo oko 150 policajaca. Policija kaže da nije pružao otpor. U trenutku uhićenja mafijaš je sjedio i jeo tjesteninu u društvu svoje dvije mačke.

Šef napuljske policijske uprave Antonio De Iesu rekao je da je "neobična aktivnost" policiju dovela do osumnjičenog, prethodno osuđenog za zločinačko udruživanje. U stanu nije pronađeno niti jedan komad oružja. Našli su samo manju sumu novca.

Međunarodna tjeralica za Di Laurom izdana je 2006. godine, a prema podacima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova, bio je jedan od četiri najtraženija kriminalca u Italiji. Marco je četvrti sin Paola Di Laura, bivšeg šefa Camorre, napuljskog mafijaškog klana.

Talijanski mediji pišu da je da Di Lauro bio drugi najopasniji čovjek u Italiji, odmah iza sicilijanskog mafijaša Mattea Messine Denara.

Talijanski premijer Giuseppe Conte i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zahvalili su policiji na uspješno provedenoj važnoj akciji.

Uhićenje Di Laura povezuje se sa subotnjim ubojstvom supruge Salvatorea Tamburrina, muškarca povezanog sa "super bjeguncem". Tamburrino se nešto prije Di Laurova uhićenja predao policiji zbog ubojstva supruge Norine Mattuozzo. De Iesu nije htio reći jesu li ta dva događaja povezana.

Di Lauro je policiji utekao 2004. godine, odnosno kada se provodila akcija "Noć lisičina". Policijski doušnik 2010. je godine rekao da je Di Lauro zaslužan za najmanje četiri ubojstva.

Marco Di Lauro 2005. je godine preuzeo vođenje klana Camorra. Te je godine naime uhićen njegov otac Paolo Di Lauro. Najmanje 130 ljudi ubijeno je u okršaju klanova Amato-Pagano i Di Lauro.

Marco je bio poznat pod šifrom F4, koja je simbolizirala činjenicu da je Paolov četvrti sin.

Marco je imao devetero braće i jednu sestru. Sva njegova braća su ili mrtva ili u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:43